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Removal of nitrogen, phosphorus, copper and zinc from swine breeding waste water by bermudagrass and cattail in constructed wetland systems REA
Fia,Ronaldo; Boas,Regina B. Vilas; Campos,Alessandro T.; Fia,Fátima R. L.; Souza,Edson G. De.
This work aimed to study the agronomic performance and capacity of nutrient removal by bermudagrass (Cynodon spp.) and cattail (Typha sp.) when grown in constructed wetlands systems (CWSs) of vertical and horizontal flow, respectively, used in the post-treatment of swine breeding wastewater (ARS). The average yield of dry matter (DM) of bermudagrass in sections of 60-day interval ranged from 14 to 43 t ha-1, while the cultivated cattail produced in a single cut after 200 days of cultivation between 45 and 67 t ha-1 of DM. Bermudagrass extracted up to 17.65 kg ha-1 d-1 of nitrogen, 1.76 kg ha-1 d-1 of phosphorus, 6.67 g ha-1 d-1 of copper and 54.75 g ha-1 d-1 of zinc. Cattail extracted up to 5.10 kg ha-1 d-1 of nitrogen, 1.07 kg ha-1 d-1 of phosphorus, 1.41...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Macronutrients; Micronutrients; Effluent treatment.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162014000100013
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PRODUCTIVE RESPONSES FROM BROILER CHICKENS RAISED IN DIFFERENT COMMERCIAL PRODUCTION SYSTEM - PART II: IMPACT OF CLIMATE CHANGE REA
Lourençoni,Dian; Yanagi Junior,Tadayuki; Yanagi,Silvia de N. M.; Abreu,Paulo G. de; Campos,Alessandro T..
ABSTRACT Broiler chickens are homoeothermic animals, i.e., animals capable of maintaining their body temperature within quite narrow limits; therefore, climate change poses a great challenge to poultry. With this in mind, this research aims to evaluate the performance of broilers submitted to different commercial production systems and exposed to different future scenarios, taking into account the climate change trends. To achieve this objective, we developed and validated a fuzzy model able to predict the performance of a broiler as a function of enthalpy along its life stages. This model was developed and validated in part I of this article based on experimental data collected for one year in three aviaries: conventional, negative pressure, and dark...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Broiler industry; Artificial intelligence; Climate change; Fuzzy system.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000100011
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Tratamento de águas residuárias de fecularia por meio de lagoas de estabilização REA
Campos,Alessandro T.; Daga,Jacir; Rodrigues,Emanuel E.; Franzener,Gilmar; Suguiy,Mary M. T.; Syperreck,Vera L. G..
Embora o uso de lagoas de tratamento seja uma tecnologia amplamente conhecida e utilizada para resíduos orgânicos, no caso específico dos resíduos líquidos da industrialização da mandioca, as experiências são reduzidas. Assim, o objetivo deste trabalho foi de avaliar a eficiência na redução da carga poluidora de lagoas de tratamento de resíduos líquidos de fecularia. Para tanto, foram coletadas amostras na entrada do sistema e em cada uma das sete lagoas da Fecularia Horizonte, em Marechal Cândido Rondon - PR, no período de maio a setembro de 2004. Os seguintes parâmetros foram avaliados: Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO), Demanda Química de Oxigênio (DQO), Sólidos Totais (ST), Sólidos Fixos (SF), Sólidos Voláteis (SV), N-NH4+, Condutividade Elétrica...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manipueira; Efluente; Mandioca.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162006000100026
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Uso de ardósia na construção de celas de maternidade para suínos: II - ambiente térmico e avaliação dos ruídos REA
Castro,Jaqueline de O.; Ferreira,Rony A.; Campos,Alessandro T.; Yanagi Junior,Tadayuki; Tadeu,Hugo C..
Este trabalho teve o objetivo de avaliar o ambiente térmico e o ruído em celas de maternidade para suínos com divisórias de alvenaria ou com rochas de ardósia. Para as medidas das variáveis de conforto térmico e de ruídos, utilizaram-se de termômetros e decibelímetro. No interior das celas e para a análise estatística, foram usados doze matrizes e cento e trinta e nove leitões, distribuídos em delineamento em blocos casualizados, em esquema de parcelas subdivididas. Os resultados mostraram que, no período da manhã, em ambos os tratamentos, as condições de conforto térmico foram mais adequadas para as matrizes, enquanto no período da tarde, mais adequadas para os leitões; com relação ao ruído, este foi menor nas celas de alvenaria. De forma geral, o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ambiência; Ruído; Divisórias; Maternidade de suínos.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162013000100005
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FUZZY MODEL FOR PREDICTING CLOACAL TEMPERATURE OF BROILER CHICKENS UNDER THERMAL STRESS REA
Abreu,Lucas H. P.; Yanagi Junior,Tadayuki; Campos,Alessandro T.; Lourençoni,Dian; Bahuti,Marcelo.
ABSTRACT Broiler chickens submitted to different intensities and durations of thermal stress are subject to variation in cloacal temperature and, consequently, to a decrease in performance. Given the complexity of these interactions, artificial intelligence is a useful methodology for decision-making. Thus, this study aimed to assess and predict, by means of a fuzzy model, the cloacal temperature of broiler chickens submitted to thermal stress in the second week of life, with varying durations and intensities, in climatized wind tunnels. Mamdani's inference and defuzzification methods by means of the center of gravity were used. One hundred and twenty rules were elaborated. The developed fuzzy model was used to predict the cloacal temperature of broiler...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Physiological response; Thermal environment; Mathematical modeling; Fuzzy logic.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000100018
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CLOACAL AND SURFACE TEMPERATURES OF BROILERS SUBJECT TO THERMAL STRESS REA
Abreu,Lucas H. P.; Yanagi Junior,Tadayuki; Campos,Alessandro T.; Bahuti,Marcelo; Fassani,Édison J..
ABSTRACT: The cloacal and surface temperatures are important physiological parameters to quantify the thermal comfort of animals, its variations may occur as a function of thermal variables. In this context, the goal of the present study was to evaluate the cloacal (tclo) and surface (tsur) temperatures of Cobb 500® broilers, in the second week of life, subjected to different air dry-bulb temperature (24, 27, 30 and 33 °C) and stress durations (1, 2, 3 and 4 days). The experiment was carried out in four climate-controlled wind tunnels. Air relative humidity and air velocity were set at 60% and 0.2 m s-1, respectively. The tclo and tsur were measured daily through digital thermometer and thermographic camera, respectively. Analysis of variance and Scott...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal environment; Aviculture; Thermal comfort; Thermographic image; Physiologic parameters.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162017000500877
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PERFORMANCE OF FUZZY INFERENCE SYSTEMS TO PREDICT THE SURFACE TEMPERATURE OF BROILER CHICKENS REA
Bahuti,Marcelo; Abreu,Lucas H. P.; Yanagi Junior,Tadayuki; Lima,Renato R. de; Campos,Alessandro T..
ABSTRACT This study aimed to compare fuzzy systems with different configurations to predict the surface temperature (ts) of broiler chickens subjected to different intensities and durations of thermal challenges in the second week of life. Data on the ts of broiler chickens aged 8 to 11 days were acquired by infrared thermography and subjected to combinations of four dry-bulb temperatures (tdb) (24, 27, 30, and 33 °C) and four durations of thermal challenges (DTC) (1, 2, 3, or 4 days). The input variables of the fuzzy systems were tdb and DTC, and the output variable was ts. The Mamdani inference method involving five defuzzification methods [center of gravity (centroid), bisector of the area (bisector), largest of maximum (lom), middle of maximum (mom),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pertinence functions; Fuzzy logic; Defuzzification methods; Fuzzy inference methods; Chicks; Infrared thermography.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000600813
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Conforto térmico de bovinos da raça nelore a pasto sob diferentes condições de sombreamento e a pleno sol REA
Navarini,Franciele C.; Klosowski,Elcio S.; Campos,Alessandro T.; Teixeira,Rodrigo de A.; Almeida,Clécio P..
Principalmente em regiões de clima quente, a produção bovina sob condições de pasto pode ser melhorada com o uso de sombra natural para minimizar o estresse por calor. Desse modo, o objetivo do presente estudo foi avaliar o efeito do estresse térmico por meio de índices de conforto térmico na produção bovina sob diferentes condições de sombreamento natural. Este estudo foi conduzido na região oeste do Estado do Paraná, no período de janeiro a fevereiro de 2007. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com três tratamentos constituídos de árvores formando pequenos bosques, árvores isoladas e condição não sombreada. A cada um desses tratamentos foi submetido um grupo de dez animais da raça Nelore (repetições). Os valores diários de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bioclimatologia; Conforto térmico; Gado de corte.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162009000400001
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LOW COST FUZZY SYSTEM APPLIED TO THE CONTROL AND SUPERVISION OF THERMAL ENVIRONMENT IN POULTRY FARMS REA
Alecrim,Paulo D. de; Campos,Alessandro T.; Yanagi Junior,Tadayuki; Ferreira,Jacqueline C.; Trindade,Alander A..
ABSTRACT The aim of this study was to develop an automated fuzzy controller with microcontroller, consisting of hardware and software for the control and supervision of thermal environment in broiler farms. The study has been conducted in two steps: in the first one it was performed a computer analysis through simulation. In the second step it was performed the evaluation of the software and hardware developed by the equipment test in the registration of the thermal environment variables within the facility and activation of the climate control equipment. The experiment was conducted in a poultry house with broilers of Cobb 500 lineage, aged between 1 and 28 days in an experimental farm located in Bambuí - MG. The presented prototype is able to operate in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poultry environment; Thermal comfort; Fuzzy controller; Ventilation system equipment for broiler houses.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162017000100194
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CLIMATE CHANGE AND RURAL WORKERS THERMAL COMFORT: HISTORICAL AND FUTURE IMPACTS REA
Amaro,André L. N.; Yanagi Junior,Tadayuki; Yanagi,Sílvia de N. M.; Ferraz,Gabriel A. E S.; Campos,Alessandro T..
Abstract The aim of the present research was to propose a bioclimatic mapping to classify the thermal comfort and discomfort of rural workers within the state of Minas Gerais, considering historical and future scenarios. Monthly historical series (1976-2014) of minimum, mean and maximum temperature-humidity index (THI), determined through the values of air temperature (minimum, mean and maximum) and relative humidity from 48 weather stations located in the state of Minas Gerais were used to analyze the trends through Mann-Kendall and linear regression assays. The bioclimatic mapping of human comfort, obtained via geostatistical analysis, was developed as a function of the minimum, medium and maximum THI for the historical period (1976-2014) and future...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Human; Biometeorology; Human thermal comfort; THI; Time series.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000200173
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Caracterização do microambiente em secção transversal de um galpão do tipo "free-stall" orientado na direção norte-sul REA
Campos,Alessandro T.; Klosowski,Elcio S.; Santos,Wallacy B. R.; Gasparino,Eliane; Campos,Aloísio T..
O trabalho teve o objetivo de caracterizar o microambiente climático das baias de um galpão de confinamento para gado leiteiro, modelo "free-stall", no sentido transversal da instalação. O "free-stall" é orientado na direção norte-sul, localizado em Marechal Cândido Rondon, região Oeste do Paraná, com capacidade para abrigar 40 vacas em lactação (40 baias). Visando à determinação do Índice de Temperatura do Globo e Umidade (ITGU) e da Carga Térmica de Radiação (CTR), foram instalados quatro globos negros, no centro de baias dispostas no sent ido transversal, dispondo dois globos no lado oeste e dois globos no lado leste (separados pelo corredor de alimentação). Lateralmente ao galpão, no lado leste, havia vegetação a 4 m da instalação, que promovia...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ambiência; Carga térmica de radiação; Gado de leite.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162004000100001
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PRODUCTIVE RESPONSES FROM BROILER CHICKENS RAISED IN DIFFERENT COMMERCIAL PRODUCTION SYSTEMS - PART I: FUZZY MODELING REA
Lourençoni,Dian; Yanagi Junior,Tadayuki; Abreu,Paulo G. de; Campos,Alessandro T.; Yanagi,Silvia de N. M..
ABSTRACT Broiler chickens are classified as homoeothermic animals and require a production environment within well-defined thermal comfort intervals. Therefore, the development of algorithms (mathematical models) to control the environment that can be embedded in microcontrollers becomes necessary. Hence, this work aimed to develop a fuzzy model for predicting the productive performance of broiler chickens as a function of the thermal environment during the various breeding phases. The Mamdani inference and defuzzification methods were used, by means of the gravity center, to develop the fuzzy model. Two hundred and forty-three rules with weighting factors of 1.0 each were elaborated. Three commercial warehouses (conventional system, wind tunnel with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poultry farming; Productive performance; Artificial intelligence; Fuzzy logic.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000100001
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Análise energética na produção de feno de Cynodon dactylon (L.) Pers REA
Campos,Alessandro T.; Saglietti,José R. C.; Campos,Aloísio T.; Bueno,Osmar C..
O objetivo do trabalho foi caracterizar o consumo de energia na implantação, condução, fenação e armazenamento, assim como a eficiência energética do Cynodon dactylon (L.) Pers, em sistema intensivo de produção de leite, na região de Coronel Pacheco - MG, sendo utilizados dados coletados pela Embrapa Gado de Leite, em média de sete anos. Para o levantamento dos componentes da matriz, foram utilizados coeficientes energéticos preconizados por autores especializados. A energia direta, relativa aos insumos, teve maior participação que a indireta, sendo os percentuais encontrados de 94,69 e 5,31, respectivamente. O principal consumidor de energia indireta foi o trator, por acionar todos os equipamentos tratorizados, seguido do equipamento de irrigação. A...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Estruturas e equipamentos; Eficiência energética; Sustentabilidade da agricultura.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162005000200008
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Análise energética em sistema de produção de suínos com aproveitamento dos desejos como biofertilizante em pastagem REA
Souza,Cássio V.; Campos,Alessandro T.; Bueno,Osmar C.; Silva,Enilson B..
O objetivo deste trabalho foi estimar a quantidade de energia para a produção de suínos, em ciclo completo, e o balanço energético do sistema com reaproveitamento dos resíduos gerados como biofertilizante, em área de pastagem, utilizando dados médios de cinco ciclos, em granja comercial no município de Diamantina - MG. Quantificou-se o coeficiente energético de cada componente envolvido no processo produtivo de suínos terminados, tratamento dos resíduos e produção de pastagem de Brachiaria decumbens, nas formas de ração, trabalho humano, energia elétrica, máquinas e equipamentos, combustíveis e lubrificantes, instalações, produção de suínos vivos e produção de Brachiaria decumbens. A quantidade média de energia para produzir 1 kg de suíno vivo foi de 53,35...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Suinocultura; Instalações; Tratamento de dejetos; Lagoas de estabilização; Brachiaria decumbens; Energia.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162009000400005
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Fuzzy modeling of broiler performance, raised from 1 to 21 days, subject to heat stress REA
Abreu,Lucas H. P.; Yanagi Junior,Tadayuki; Fassani,Édison J.; Campos,Alessandro T.; Lourençoni,Dian.
ABSTRACT Given the need to obtain systems to better control broiler production environment, we performed an experiment with broilers from 1 to 21 days, which were submitted to different intensities and air temperature durations in conditioned wind tunnels and the results were used for validation of afuzzy model. The model was developed using as input variables: duration of heat stress (days), dry bulb air temperature (°C) and as output variable: feed intake (g) weight gain (g) and feed conversion (g.g-1). The inference method used was Mamdani, 20 rules have been prepared and the defuzzification technique used was the Center of Gravity. A satisfactory efficiency in determining productive responses is evidenced in the results obtained in the model...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fuzzy logic; Animal environment; Poultry.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000600967
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Air quality in swine growing and finishing facilities with different building typologies AGRIAMBI
Cecchin,Daiane; Campos,Alessandro T.; Cruz,Vasco F. da; Sousa,Francine A.; Amaral,Pedro I. S.; Yanagi Junior,Tadayuki.
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the concentration of gases in three swine growing and finishing facilities with different building typologies, regarding floor and dividers. The experiment compared three treatments: pen with water depth, pen with partially slotted floor on the sides, and pen with partially slotted floor on sides and in the center. Measurements of instantaneous concentrations of ammonia (NH3 ppm) and carbon dioxide (CO2 ppm) were taken at animal level. The levels of sound pressure (dB) at animal level and at 1.50 m from the floor were also recorded. It was observed that the pen with water depth was the one with the highest average concentration of NH3. Although there was a significant difference in CO2 concentrations,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal welfare; Rural buildings; Gas concentration; Sound pressure.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000500339
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Energy analysis of broiler chicken production system with darkhouse installation AGRIAMBI
Mattioli,Matheus C.; Campos,Alessandro T.; Yanagi Junior,Tadayuki; Marin,Diego B.; Eugênio,Tony M. C.; Costa Junior,José E. V..
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the sustainability of a broiler chicken production system, with confinement in Darkhouse sheds, by energetic analysis. Energy flows of a complete production cycle, 56 days, were considered, of which the energy inputs and outputs were computed in direct and indirect forms, by estimating the energy coming from the quantity of feed, water, machinery and equipment, human labor, sheds, silos, among other components of the productive system, multiplied by their respective energetic coefficients. The total energy demand of a system in a production cycle for the production of 1 kg of live chicken and its energy efficiency coefficient were determined. The studied system had energy conversion coefficient of 95%,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sustainability; Input-output analysis; Livestock buildings and environment; Aviculture; Broiler chicken facilities.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018000900648
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Eficiência energética de sistema de produção de suínos com tratamento dos resíduos em biodigestor AGRIAMBI
Angonese,André R.; Campos,Alessandro T.; Zacarkim,Carlos E.; Matsuo,Melissa S.; Cunha,Francielly.
Visando avaliar a sustentabilidade em um sistema de produção de suínos em terminação, realizou-se estudo de eficiência energética, através do acompanhamento de um lote de 120 dias, em sistema comercial, em Ouro Verde do Oeste, PR. Quantificou-se o coeficiente energético de cada componente envolvido no processo de produção e tratamento dos resíduos, por meio de biodigestor (entradas e saídas) e se determinaram as matrizes de consumo energético nas formas de ração, energia elétrica, mão-de-obra, equipamentos, instalações, produção de suínos vivos, produção de biofertilizante e de biogás. Os resultados indicaram que a atividade se enquadrou nas características de um agroecossistema industrial, altamente especializado, importando grande parte da energia...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Balanço de energia; Biodigestão anaeróbia; Construções rurais.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662006000300030
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Avaliação de diferentes materiais para recobrimento de camas em baias de galpão modelo free-stall AGRIAMBI
Cecchin,Daiane; Campos,Alessandro T.; Pires,Maria de F. A.; Lima,Renato R. de; Yanagi Junior,Tadayuki; Souza,Myriam C. M..
Objetivou-se, com o presente trabalho, comparar o uso de cama de colchão de borracha e de areia no recobrimento da superfície de baias para confinamento tipo free-stall. Foram monitoradas 18 vacas holandesas confinadas em galpão modelo free-stall cujas baias foram recobertas com camas de areia e colchão de borracha (tratamentos). O delineamento experimental foi em blocos casualizados. Os parâmetros comportamentais estudados foram os tempos despendidos nas atividades: deitada em ócio e deitada ruminando, em pé em ócio sobre a cama, em pé ruminando sobre a cama, registrados a cada 10 min. As variáveis ambientais e temperatura da superfície das camas foram registradas a cada hora. Houve maior preferência dos animais pela cama de areia para os comportamentos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Comportamento; Conforto; Gado de leite; Confinamento; Construções rurais.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662014000100014
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Spatial variability of enthalpy in broiler house during the heating phase AGRIAMBI
Ferraz,Patrícia F. P.; Yanagi Junior,Tadayuki; Ferraz,Gabriel A. e S.; Schiassi,Leonardo; Campos,Alessandro T..
ABSTRACT The thermal environment inside a broiler house has a great influence on animal welfare and productivity during the production phase. Enthalpy is a thermodynamic property that has been proposed to evaluate the internal broiler house environment, for being an indicator of the amount of energy contained in a mixture of water vapor and dry air. Therefore, this study aimed to characterize the spatial variability of enthalpy in a broiler house during the heating phase using geostatistics. The experiment was conducted in the spring season, in a commercial broiler house with heating system consisting of two furnaces that heat the air indirectly, in the first 14 days of the birds' life. It was possible to characterize enthalpy variability using...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poultry farming; Thermal comfort; Geostatistics; Kriging; Chicks..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000600570
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