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Efeito da suplementação enzimática em rações com farelo de soja e soja integral extrusada sobre a digestibilidade de nutrientes, o fluxo de nutrientes na digesta ileal e o desempenho de frangos R. Bras. Zootec.
Garcia,Elis Regina de Moraes; Murakami,Alice Eiko; Branco,Antonio Ferriani; Furlan,Antonio Claudio; Moreira,Ivan.
Três experimentos foram realizados com o objetivo de avaliar o efeito da suplementação enzimática em rações à base de milho e soja sobre o desempenho (Experimento 1), a digestibilidade de nutrientes (Experimento 2) e o desempenho e o fluxo de nutrientes na digesta ileal (Experimento 3) em frangos de corte. No Experimento 1, para o cálculo das rações experimentais, a composição química do farelo de soja (FS) e da soja integral extrusada (SIE) foi superestimada em 7% para os valores de EM e PB e 5% para Met, Met+Cis e Lis (Trat. C, D e E) e 9% para EM, 7% para PB e 5% para Met, Met+Cis e Lis (Trat. F, G e H), quando houve a adição de enzimas (Allzyme Vegpro<FONT FACE=Symbol>â</FONT> e Allzyme Lipase<FONT FACE=Symbol>â</FONT>)....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Complexo multienzimático; Farelo de soja; Frango de corte; Lipase; Soja integral extrusada.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982000000500020
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Efeito da inclusão de óleo de linhaça nas rações sobre o desempenho e os parâmetros ósseos de frangos de corte R. Bras. Zootec.
Murakami,Alice Eiko; Garcia,Elis Regina de Moraes; Martins,Elias Nunes; Moreira,Ivan; Scapinello,Claudio; Oliveira,Andréia Fróes Galuci de.
O objetivo neste trabalho foi avaliar o desempenho e os parâmetros ósseos de frangos de corte alimentados com rações contendo diferentes níveis de óleo de linhaça no período de 1 a 42 dias de idade. Nas fases inicial e de crescimento (1 a 21 dias e 22 a 42 dias, respectivamente), foi adotado delineamento inteiramente casualizado com 4 níveis de óleo de linhaça (2,0; 3,5; 5,0 ou 6,5%), 6 repetições e 50 aves/unidade experimental. Os níveis de óleo de linhaça tiveram efeito linear crescente sobre o diâmetro e o peso absoluto da tíbia, mas não influenciaram o peso do fêmur. Os dados revelaram interação idade e nível de óleo de linhaça para o índice de Seedor, comprovando que os efeitos positivos e negativos dos maiores níveis de óleo de linhaça observados...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cinzas; Densidade mineral; Fêmur; Índice de Seedor; Resistência à quebra; Tíbia.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000700014
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Performance and macrophage activity of broilers fed with a sorghum meal with different yeast wall levels BABT
Ferreira,Suelen Regina; Murakami,Alice Eiko; Silveira,Thais Gomes Verzignassi; Santos,José Maurício Gonçalves dos; Fernandes,Jovanir Inês Muller.
The aim of this work was to evaluate the effect of broiler breeders' age and yeast wall (YW) levels on broilers' performance and macrophage activitys. The experiment consisted in a completely randomized design and a 2 X 5 factorial arrangement and two controls of two broiler breeders age (34 and 57 weeks of age) and five YW levels (zero, one, two, three or four kg of YW/ton of diet). They received sorghum diet compared to a control corn/soybean meal diet. The age of the broiler breeders influenced the performance, but did not affect macrophage activity. At 34 weeks age broiler breeders' progeny, all diets were similar considering the average weight. For 57 weeks age broiler breeders' progeny, at 21 days, only average weight of sorghum diet supplemented...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass yield; Mananoligossacarydes; Phagocytosis.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000200019
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Lysine requirement of starting barrows from two genetic groups fed on low crude protein diets BABT
Fraga,Alessandro Luís; Moreira,Ivan; Furlan,Antonio Claudio; Bastos,Alexandre Orio; Oliveira,Ricardo Pinto de; Murakami,Alice Eiko.
A trial was carried out to determine the lysine requirement for starting barrows fed on ideal protein concept-based diets. Thirty-two pigs from a commercial crossbred genetic group (CCGG, BW=15.9 ± 1.4 kg) and 32 pigs from a dam line one (DLGG, BW= 14.8 ± 1.0 kg) were used. Pigs were allotted to 4 treatments with diets containing increasing levels of total lysine (0.80, 1.00, 1.20 and 1.40%). Methionine+cystine, threonine and tryptophan were adjusted according to ideal protein profile. Data from performance, plasma urea nitrogen (PUN) and carcass composition were analyzed. CCGG showed higher daily feed intake, daily weight gain, PUN and protein:fat ratio in carcass, while DLGG showed higher fat carcass content and nitrogen retention. Fat content and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass composition; Crystalline amino acids; Nitrogen excretion; Nutrition; Lean meat.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000100007
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Effects of different grinding levels (particle size) of soybean hull on starting pigs performance and digestibility BABT
Moreira,Ivan; Kutschenko,Marianne; Paiano,Diovani; Scapinelo,Cláudio; Murakami,Alice Eiko; Quadros,Arlei Rodrigues Bonet de.
Two experiments were carried out to study the effects of grinding of soybean hulls (SH) on starting pigs (15-30 kg) diets. Experiment I consisted of a digestibility trial with 12 barrows, initial average body weight 21.9±1.29 kg, in which the best digestibility coefficient (DC) of DM and GE was obtained with SH ground through a 2.5mm screen mesh, evaluated for CP and ME, a best DC was attained with 3.0 mm screen mesh. In the Experiment II, five diets with increasing SH (2.5 mm) levels (0, 3, 6, 9 and 12 %) for starting piglets were formulated. A quadratic response in daily weight gain (DWG) occurred, according to SH inclusion. Worst DWG occurred at 7.75 % SH inclusion. Daily feed intake, feed: gain ratio and plasma urea nitrogen were not affected by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative feedstuffs; By-product; Nutritional evaluation; Nutrition; Piglets.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000500023
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Enzymatic programs for broilers BABT
Sorbara,José Otávio Berti; Murakami,Alice Eiko; Nakage,Eliane Saiuri; Piracés,Francisco; Potença,Alexandra; Guerra,Rafael Lachinski Holanda.
Two trials were conducted on floor pens to evaluate the performance of broilers fed with diets contained different carbohydrases enzyme programs at different ages. Trial 1- The body weight gain (BWG) was affected by the Negative Control (NC) treatment (P<0.05). However, when the birds were fed with the NC diet + Amilase (AMY)+Xilanase (XYL), the BWG improved and reached the same level as the Positive Control (PC). Trial 2- The birds received enzymes supplementation in the total phase and others only in the grower phase.The ME reduction by 120 kcal/kg increased the feed conversion ratio (FCR) (P<0.05) when compared to PC and none of the enzyme programs was able to recover the performance. It can be concluded that it is possible to supplement with AMY...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Broilers; Carbohydrase; Enzymes; Amylase; Xylanase.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000700030
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Immunomodulatory action of jacalin from Artocarpus integrifolia and mannoprotein from Saccharomyces uvarum on the humoral immunity of laying hens Ciência Rural
Silva,Marco Aurélio Chiara; Silva,Miriele Caroline da; Pinheiro,João Waine; Castro-Goméz,Raul Jorge Hernan; Murakami,Alice Eiko; Loyola,Wagner; Venancio,Emerson José.
ABSTRACT: Advances in the fields of glycobiology and immunology have provided many insights into the role of carbohydrate-protein interactions in the immune system. Jacalin of Artocarpus integrifolia (JCA) and structural mannoprotein of Saccharomyces uvarum (MPS) are molecules with immunomodulatory properties. JCA is an IgA human lectin binding molecule that causes the mitogenic stimulation of immune cells, production of cytokines, chemotaxis, and activation of leukocytes. Studies on the immunomodulatory properties of JCA and MPS in mammals and fish suggest that they have an action on antibody production. The aim of this study was to investigate the possible action of JCA and MPS on the production of specific antibodies in laying hens. For this, laying...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Artocarpus integrifolia; Chickens; IgY; Jacalin; Mannoprotein; Humoral immune response; Saccharomyces uvarum.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000400453
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Intervalo para o alojamento e níveis de lisina, em dietas baseadas no conceito de proteína ideal, sobre o desenvolvimento muscular e rendimento de carcaça de frangos de corte Ciência Rural
Franco,José Rodrigo Galli; Murakami,Alice Eiko; Duarte,Cristiane Regina do Amaral; Fernandes,Jovanir Inês Müller; Garcia,Elis Regina de Moraes; Moreira,Ivan.
Este trabalho objetivou estudar os efeitos do intervalo para o alojamento (IA) e de níveis de lisina digestível (LD) nas dietas iniciais sobre o desenvolvimento do músculo do peito e rendimento de carcaça de frangos de corte. Para tanto, 1.760 pintos de corte, machos, Cobb500, foram distribuídos aleatoriamente em oito grupos experimentais em arranjo fatorial 2x4 de 4 IAs (12, 24, 36 e 48h) e dois níveis de LD (1,143 e 1,267%), com quatro repetições e 55 aves por unidade experimental. Met+Cys, Thr e Trp foram balanceados no conceito de proteína ideal. Não houve interação significativa entre LD e IA sobre as variáveis avaliadas. Os maiores pesos do peito desossado e filé de peito aos 21 dias de idade e peso corporal aos 43 dias foram obtidos no nível de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Células satélite; Desenvolvimento muscular; Filé de peito; Jejum; Relação proteína:DNA.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000900022
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Utilização do milheto (Pennisetum glaucum (L.) R. Brown) grão na alimentação de suínos na fase inicial (15-30kg de peso vivo) Ciência Rural
Bastos,Alexandre Orio; Moreira,Ivan; Murakami,Alice Eiko; Oliveira,Gisele Cristina de; Paiano,Diovani; Kutschenko,Mariane.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a utilização do milheto (Pennisetum glaucum, (L.) R. Brown) na alimentação de suínos na fase inicial (15 aos 30kg de peso vivo). Foi conduzido um experimento de desempenho, utilizando-se 48 leitões híbridos comerciais, sendo metade machos e metade fêmeas, com peso inicial de 14,9 ± 2,01kg. Utilizou-se a variedade IAPAR-IA98301 de milheto (MS: 90,61%; PB: 11,64%; Ca: 0,05%, P: 0,29% e 3.181kcal ED kg-1). Foi utilizado o delineamento de blocos casualizados, com quatro tratamentos (0, 20, 40 e 60% de inclusão de milheto), seis repetições e dois animais por unidade experimental. A inclusão do milheto em rações para suínos na fase inicial não influenciou o consumo diário de ração, o ganho diário de peso, a conversão...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimento alternativo; Análise econômica; Monogástricos; Nutrição animal.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782004000600038
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Carcass yield and sensorial analysis of meat from broiler chicken fed with tilapia byproducts meal Ciência e Agrotecnologia
Eyng,Cinthia; Nunes,Ricardo Vianna; Pozza,Paulo Cesar; Murakami,Alice Eiko; Scherer,Carina; Schone,Rodrigo André.
There are several ingredients that can replace those commonly used in the manufacture of animal ration in order to reduce production costs, as tilapia by products meal. However, as byproducts, more studies should be done to achieve the exact effects over the final product. An experiment was carried out aiming at evaluate the effects of the inclusion of five different levels (0%, 2%, 4%, 6% and 8%) of tilapia (Oreochromis niloticus) byproducts meal (TM) on poultry diets on carcass yield and sensory characteristics of broiler chicken meat. 480 one day old chicks, Cobb strain, were used to set the experiment with five treatments arranged in completely randomized design, with six replicates, and 16 birds per experimental unit. At the end of the experiment (42...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish meal; Alternative ingredients; Carcass quality.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000500009
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