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Dry matter and macronutrient accumulation in fruits of Conilon coffee with different ripening cycles Rev. Bras. Ciênc. Solo
Partelli,Fábio Luiz; Espindula,Marcelo Curitiba; Marré,Wellington Braida; Vieira,Henrique Duarte.
The period between anthesis and fruit ripening varies according to the Conilon coffee (Coffea canephora) genotype. Therefore, the time of the nutritional requirements for fruit formation may differ, depending on the formation phase and the genotype, and may directly affect split application of fertilizer. The aim of this study was to quantify the accumulation of dry matter and N, P, K, Ca, Mg and S at several stages in the fruit of the Conilon coffee genotype with different ripening cycles, which may suggest the need for split application of fertilizer in coffee. The experiment was carried out in the municipality of Nova Venecia, Espírito Santo, Brazil, throughout the reproductive cycle. The treatments were composed of four coffee genotypes with different...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Genotypes; Maturation cycle; Fertilization management.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832014000100021
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Absorção, translocação e utilização de zinco, cobre e manganês por mudas enxertadas de Coffea arabica Rev. Bras. Ciênc. Solo
Tomaz,Marcelo Antonio; Martinez,Herminia Emilia Pietro; Sakiyama,Ney Sussumu; Cruz,Cosme Damião; Pereira,Antonio Alves.
Comparativamente ao pé-franco, a combinação enxerto/porta-enxerto altera os complexos mecanismos de "feedback" entre parte aérea e raízes, afetando de maneira positiva ou negativa a eficiência nutricional da planta. Este trabalho teve como objetivo avaliar, em cultivo hidropônico, a eficiência da absorção, translocação e utilização de Zn, Cu e Mn por mudas de Coffea arabica L., de acordo com o porta-enxerto utilizado. O experimento foi realizado em casa de vegetação, por um período de 170 dias, em vasos que continham areia como substrato, recebendo solução nutritiva circulante. Utilizaram-se, como enxerto, quatro genótipos de C. arabica: os cultivares Catuaí Vermelho IAC 15 e Oeiras MG 6851 e os híbridos 'H 419-10-3-1-5' e 'H 514-5-5-3' , e, como...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Enxertia; Hidroponia; Solução nutritiva.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832006000200017
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Eficiência de absorção, translocação e uso de cálcio, magnésio e enxofre por mudas enxertadas de Coffea arabica Rev. Bras. Ciênc. Solo
Tomaz,M. A.; Silva,S. R.; Sakiyama,N. S.; Martinez,H. E. P..
O estudo da eficiência nutricional de plantas enxertadas de cafeeiro é importante para a seleção de combinações enxerto/porta-enxerto, visando ao desenvolvimento e produção máximos. O presente trabalho teve como objetivo avaliar, em cultivo hidropônico, a eficiência de absorção, translocação e uso de Ca, Mg e S por mudas enxertadas de Coffea arabica L., influenciada pelo porta-enxerto. O experimento foi realizado em casa de vegetação por um período de 170 dias, em vasos que continham areia, como substrato, e solução nutritiva circulante. Utilizaram-se, como enxerto, quatro genótipos de Coffea arabica L.: as variedades Catuaí Vermelho IAC 15 e Oeiras MG 6851 e as linhagens H 419-10-3-1-5 e H 514-5-5-3, e, como porta-enxerto, três genótipos de C. canephora...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Enxertia; Hidroponia; Solução nutritiva; Absorção de nutrientes; Transporte de nutrientes.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832003000500013
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Relationships between soil class and nutritional status of coffee plantations Rev. Bras. Ciênc. Solo
Wadt,Paulo Guilherme Salvador.
Farm planning requires an assessment of the soil class. Research suggest that the Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) has the capacity to evaluate the nutritional status of coffee plantations, regardless of environmental conditions. Additionally, the use of DRIS could reduce the costs for farm planning. This study evaluated the relationship between the soil class and nutritional status of coffee plants (Coffea canephora Pierre) using the Critical Level (CL) and DRIS methods, based on two multivariate statistical methods (discriminant and multidimensional scaling analyses). During three consecutive years, yield and foliar concentration of nutrients (N, P, K, Ca, Mg, S, B, Zn, Mn, Fe and Cu) were obtained from coffee plantations cultivated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: DRIS; Critical level; Plant nutrition; Nutritional diagnosis; Soil classification; Oxisol; Coffea canephora.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832005000200008
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Sampling Design of Soil Physical Properties in a Conilon Coffee Field Rev. Bras. Ciênc. Solo
Santos,Eduardo Oliveira de Jesus; Gontijo,Ivoney; Silva,Marcelo Barreto da; Partelli,Fábio Luiz.
ABSTRACT Establishing the number of samples required to determine values of soil physical properties ultimately results in optimization of labor and allows better representation of such attributes. The objective of this study was to analyze the spatial variability of soil physical properties in a Conilon coffee field and propose a soil sampling method better attuned to conditions of the management system. The experiment was performed in a Conilon coffee field in Espírito Santo state, Brazil, under a 3.0 × 2.0 × 1.0 m (4,000 plants ha-1) double spacing design. An irregular grid, with dimensions of 107 × 95.7 m and 65 sampling points, was set up. Soil samples were collected from the 0.00-0.20 m depth from each sampling point. Data were analyzed under...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Geostatistics; Soil sampling.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832017000100411
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Micronutrient Accumulation in Conilon Coffee Berries with Different Maturation Cycles Rev. Bras. Ciênc. Solo
Marré,Wellington Braida; Partelli,Fábio Luiz; Espindula,Marcelo Curitiba; Dias,Jairo Rafael Machado; Gontijo,Ivoney; Vieira,Henrique Duarte.
ABSTRACT The number of days between anthesis and maturation of conilon coffee berries varies according to the genotype. Thus, it is believed that periods of greater nutrient demand for fruit formation also vary according to the genotype, directly influencing fertilizer management. The goal of this study was to establish accumulation curves for the micronutrients boron, copper, iron, manganese, and zinc in conilon coffee trees with different maturation cycles. The experiment was conducted in Nova Venécia, State of Espírito Santo, Brazil, during the reproductive cycle of the 2010/2011 crop year. Four coffee genotypes with different maturation cycles (early, intermediate, late, and super-late) were studied. A completely randomized experimental design was used...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Genotypes; Fertilizer management.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832015000501456
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Preservation of roasted and ground coffee during storage Part 1: Moisture content and repose angle AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H. de; Oliveira,Ana P. L. R. de; Vargas-Elías,Guillermo A.; Santos,Fábio L.; Baptestini,Fernanda M..
ABSTRACT The present study evaluates the influence of the level of roasting and the grind size on the moisture content and repose angle of coffee during storage. Raw coffee beans (Coffea canephora and Coffea arabica), hulled and dried, were roasted to two different levels: medium light (SCAA#65) and moderately dark (SCAA#45). The beans were then ground into three different grind sizes: fine (0.59 mm), medium (0.84 mm) and coarse (1.19 mm). An additional coffee lot was kept whole. Following grinding, samples were stored at two different temperatures (10 and 30 ºC) and analyzed after five different storage durations (0, 30, 60, 120 and 180 days). The moderately dark roast was found to have a lower moisture content. Finely ground samples had higher angles of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arábica; Coffea canephora; Post-harvest.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000600581
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Tratamento com hipoclorito de sódio para remoção do pergaminho e aceleração da germinação de sementes de café conilon Rev. bras. sementes
Rubim,Raquel Fialho; Vieira,Henrique Duarte; Araújo,Eduardo Fontes; Viana,Alexandre Pio; Coelho,Fábio Cunha.
Este trabalho foi desenvolvido com objetivo de avaliar o efeito do hipoclorito de sódio na remoção do pergaminho e na aceleração da germinação de sementes de café conilon. As sementes, cultivar Vitória, foram obtidas de frutos colhidos no estádio cereja e despolpados manualmente. As sementes foram secadas em estufa de ventilação forçada até atingirem os graus de umidade de 35, 30 e 25% em base úmida. Em seguida, as sementes com pergaminho foram submetidas à solução de hipoclorito de sódio nas concentrações de 4, 5, 6 e 7% de cloro ativo por períodos de 3 e 6 horas. Para cada grau de umidade foram acrescentados três tratamentos adicionais, constituídos por sementes intactas com pergaminho e sementes cujo pergaminho foi removido mecânica e manualmente. As...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Vigor; IVG; Qualidade fisiológica.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000400010
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Progresso genético da produtividade de café beneficiado com a seleção de clones de cafeeiro 'Conilon' Rev. Ciênc. Agron.
Ramalho,André Rostand; Rocha,Rodrigo Barros; Souza,Flávio França; Veneziano,Wilson; Teixeira,Alexsandro Lara.
RESUMO A espécie Coffea canephora Pierre ex Froehner possui ampla distribuição geográfica, com ocorrência em regiões tropicais de diversos continentes. Aproximadamente 30% da produção brasileira de café é proveniente do cultivo dessa espécie, sendo que o Estado de Rondónia se destaca como seu segundo maior produtor. Este trabalho teve como objetivo estimar os parâmetros genéticos com a seleção de clones de C. canephora, da variedade botânica 'Conilon', visando caracterizar a variabilidade genética e estimar o progresso genético da produtividade de café beneficiado. A análise de variância da produção de café beneficiado evidenciou que a fonte de variação "clones" foi significativa nas safras avaliadas, de acordo com o teste F a 1% de significância. A...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Seleção genotípica; Parâmetros genéticos.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902016000300516
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Variabilidade espacial de macronutrientes em uma lavoura de café conilon no Norte do Espírito Santo Rev. Ciênc. Agron.
Santos,Eduardo Oliveira de Jesus; Gontijo,Ivoney; Silva,Marcelo Barreto da; Drumond Neto,Antônio Pereira.
RESUMOOs solos do Estado do Espírito Santo apresentam baixa fertilidade natural, que frequentemente limita a produção das lavouras devido às deficiências de alguns elementos. No entanto, os mesmos apresentam alto potencial de produção agrícola quando são sanadas as limitações químicas presentes. Objetivou-se no presente estudo descrever a variabilidade espacial dos macronutrientes cálcio (Ca), magnésio (Mg), fósforo (P) e potássio (K) em uma lavoura de café conilon (Coffea canephora Pierre) localizada na área rural do município de São Mateus, ES. O experimento foi conduzido em uma lavoura, plantada com espaçamento 1,8 x 1,0 m (5.555 plantas ha-1). Foi considerada uma malha quadrangular de 61,6 x 20,0 m (1.232 m2) com 60 pontos de amostragem, distanciados...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Geoestatística; Atributos químicos; Coffea canephora.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000300469
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Resíduo de beneficiamento do granito como fertilizante alternativo na cultura do café Rev. Ciênc. Agron.
Guarçoni M.,André; Fanton,César José.
O resíduo de beneficiamento do granito é considerado um contaminante do ambiente. Sua utilização na agricultura como fertilizante tem sido testada e os resultados satisfatórios definidos mais por questões ideológicas do que por real eficácia. Tendo por objetivo avaliar o efeito do resíduo de beneficiamento do granito na adubação de plantas de café da espécie conilon, foi instalado um experimento em casa de vegetação, utilizando duas amostras de um mesmo solo (superficial e subsuperficial), seis doses de resíduo de beneficiamento do granito (0,0; 1,5; 3,0; 6,0; 9,0 e 15,0 g dm-3, equivalentes a 0; 3; 6; 12; 18 e 30 t ha-1) e duas doses de calcário (0,4 e 1,2 vezes a necessidade de calagem). Após incubação das amostras, plantio, crescimento e colheita das...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Fonte de nutrientes; Disponibilidade de nutrientes; Crescimento.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902011000100003
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Alterações microclimáticas em cultivo de café conilon arborizado com coqueiro-anão-verde Rev. Ciênc. Agron.
Pezzopane,José Ricardo Macedo; Marsetti,Mariclei Maurílio Simões; Ferrari,Wesley Ribeiro; Pezzopane,José Eduardo Macedo.
Medições microclimáticas (radiação fotossinteticamente ativa - RFA, temperatura do ar, umidade relativa do ar e velocidade do vento) foram realizadas em cultivos de café Conilon (Coffea canephora Pierre) a pleno sol e arborizados com coqueiro-anão-verde (Cocus nucifera L.), no município de São Mateus, ES (18º45' S; 40º11' W; 70 metros), durante o período de outubro de 2008 a junho de 2009, com o objetivo de apresentar os efeitos do cultivo arborizado no microclima. Os resultados obtidos mostraram diferenças na transmissão da RFA dentro do sistema arborizado em comparação ao cultivo a pleno sol, com variações de 58 a 80% e 57 a 86% quando comparados dois episódios de amostragem. A transmissividade média da RFA provocada pelas plantas de coqueiro variou de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Arborização; Microclima; Coffea canephora; Temperatura do ar; Radiação fotossinteticamente ativa.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902011000400007
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Microclimate, development and productivity of robusta coffee shaded by rubber trees and at full sun Rev. Ciênc. Agron.
Araújo,André Vasconcellos; Partelli,Fábio Luiz; Oliosi,Gleison; Pezzopane,José Ricardo Macedo.
ABSTRACT There are few studies about the shading of Robusta coffee with rubber trees. The aim of this study was evaluate the microclimate, development and yield of Coffea canephora grown at full sun and shaded by rubber trees. The experiment consisted of a Robusta coffee crop (Coffea canephora) grown at under full sun and another coffee crop intercropped with rubber trees (Hevea brasiliensis). The rubber trees and coffee crop were planted in the East/West direction, in Jaguaré, Espírito Santo, Brazil. Was evaluated the luminosity, temperature and relative humidity, leaf nutrient concentrations; internodes of the plagiotropic and orthotropic branches, leaf area; relative chlorophyll index, and tree yield of the coffee crops. The shading directly influenced...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Hevea brasiliens; Shading; Intercropping; Monoculture.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902016000400700
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Allometric model for estimating leaf area in clonal varieties of coffee (Coffea canephora) Rev. Ciênc. Agron.
Schmildt,Edilson Romais; Amaral,José Augusto Teixeira do; Santos,Jeangelis Silva; Schmildt,Omar.
ABSTRACTThe evaluation of leaf area is required in several agronomic studies given their importance to assess the plant growth. The objective of this study was to use statistical models to estimate leaf area of five clonal varieties of coffee (Coffea canephora) from linear dimensions (length and width maximum). Were used in the studies five varieties of Coffea canephora Pierre ex Froehner: Emcapa 8111, Emcapa 8121 Emcapa 8131, Emcapa 8141 and at Incaper 8142. The results obtained in this study allow us to conclude that the linear model expresses the best estimate of leaf area. Among the different independent variables adopted, the product of length and greatest width (L.W) was found to be the greatest significance and higher coefficients of determination...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Leaf dimension; Non-destructive method.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000400740
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Growth and physiological quality in clonal seedlings of Robusta coffee Rev. Ciênc. Agron.
Giuriatto Júnior,Jurandyr José Ton; Espindula,Marcelo Curitiba; Araújo,Larissa Fatarelli Bento de; Vasconcelos,Jaqueline Martins; Campanharo,Marcela.
ABSTRACT The intrinsic characteristics of the vegetative propagule may influence the rooting speed and shoot growth, as well as the final physiological quality of clonal seedlings of Coffea canephora. The aim of this study was to evaluate the growth and physiological quality of ‘Robusta’ coffee seedlings produced from propagules (stem cuttings) with different cutting ages. The study was conducted in a greenhouse, in the district of Ouro Preto do Oeste, in Rondônia, Brazil (10˚45’43” S and 62˚15’10” W). The ages of the cuttings were 30, 60, 90, 120 and 150 days, corresponding to five positions on the secondary orthotropic stem (sprout), from the apex to the base. Dry matter accumulation, and relative and absolute growth rates were evaluated for 188 days...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubiaceae; Coffea canephora; Cuttings; Maturation stage; Weight accumulation.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902020000400403
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ALTERNATIVAS DE APLICAÇÃO DO "DRIS" À CULTURA DE CAFÉ CONILON (Coffea canephora Pierre) Scientia Agricola
Wadt,Paulo Guilherme Salvador; Novais,Roberto Ferreira de; Alvarez Venegas,Victor Hugo; Bragança,Scheilla Maria.
O sistema integrado de diagnose e recomendação (DRIS) tem sido indicado como alternativa para a avaliação nutricional das plantas, em relação ao método tradicional de interpretação da concentração dos teores foliares pelo critério do nível crítico. Esse trabalho objetivou avaliar a aplicação de diferentes métodos do DRIS (de Jones, de Elwali & Gascho e de Rathfon & Burger) em dados oriundos de lavouras comerciais cafeeiras, do estado do Espírito Santo, nos anos agrícolas de 1986/87, 1987/88 e 1988/89. Adicionalmente, avaliou-se a validade da adoção do teste F na seleção das relações para o cálculo desses índices. A adoção do teste F mostrou-se promissora, pois melhorou a capacidade do DRIS em discriminar as lavouras nutricionalmente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Nitrogênio; Fósforo; Potássio; Cálcio; Boro; Ferro; Adubação; DRIS.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161999000100013
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Avaliação de genótipos dos cafeeiros Arabica e Robusta na Amazônia Ocidental Acta Amazonica
PEREIRA,Rita de Cassia A.; LÉDO,Francisco J. da S.; BERGO,Celso L.; SIVIERO,Amauri.
Avaliou-se o comportamento de 16 genótipos de cafeeiros das espécies C. arabica e C. canephora nas condições edafoclimáticas do estado do Acre. Os genótipos utilizados foram provenientes do extinto Instituto Brasileiro do Café (Natividade, RJ). O experimento foi conduzido no campo experimental da Embrapa Acre, Rio Branco, AC, no período de 1989 a 1996, num delineamento experimental de blocos casualizados, com 5 repetições. As características estudadas foram: produção de café em cereja e côco, vigor, altura da planta, diâmetro do caule e aspectos fitossanitários. Os genótipos Icatu PR182039-1 e Conilon ES foram os que apresentaram as maiores produções médias de café côco, 4.345 e 4.147 kg/ha, respectivamente, e em seguida vieram o Catuaí SH1 EP57C-260,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Café; Coffea canephora; Coffea arabica; Produtividade; Hemileia vastratrix; Pellicularia koleroga.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672000000400535
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Concentration and accumulation of micronutrients in robust coffee Agronomy
Dubberstein, Danielly; Partelli, Fábio Luiz; Espíndula, Marcelo Curitiba; Dias, Jairo Rafael Machado.
Knowledge on the dynamics of micronutrients in coffee tree assists nutritional diagnosis and fertilization management. Therefore, the objective of this study was to evaluate the concentration and accumulation of micronutrients in the leaves and fruits of Coffea canephora. The experiment was managed in crops propagated for 2.5 years in a split-plot-in-time scheme in which the main plots consisted of fertilized and not-fertilized plants, and the subplots stipulated the evaluation periods. The berries and leaves were collected every 28 days, starting from the first flowering to full maturity. The micronutrient content was determined by laboratory chemical analysis, and the accumulation of nutrients in the fruit (mg) was calculated by multiplying the dry...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Nutrition; Parcelling; Reproduction..
Ano: 2019 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/42685
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Vegetative growth of Conilon coffee plants under two water conditions in the Atlantic region of Bahia State, Brazil Agronomy
Covre, André Monzoli; Partelli, Fábio Luiz; Bonomo, Robson; Braun, Heder; Ronchi, Cláudio Pagotto.
Extreme temperatures and persistent water stress stand out among the main factors that restrict the vegetative growth and productivity of Coffea canephora. The objective of this study was to evaluate the vegetative growth of orthotropic and plagiotropic branches of C. canephora under non-irrigated and irrigated conditions, and their correlation with climatic factors in the Atlantic region of Bahia State, Brazil. The experiment was established with two treatments (non-irrigated and irrigated) in a completely random design with 14 replicates. One orthotropic and four plagiotropic branches were labelled on each plant. During the two-year experimental period, the growth of these branches was evaluated at 14-day intervals. Two harvests were performed to obtain...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Water deficit; Temperature; Plagiotropic branches Crescimento vegetativo.
Ano: 2016 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/30627
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Concentration and accumulation of micronutrients in robust coffee Agronomy
Dubberstein, Danielly; Partelli, Fábio Luiz; Espíndula, Marcelo Curitiba; Dias, Jairo Rafael Machado.
Knowledge on the dynamics of micronutrients in coffee tree assists nutritional diagnosis and fertilization management. Therefore, the objective of this study was to evaluate the concentration and accumulation of micronutrients in the leaves and fruits of Coffea canephora. The experiment was managed in crops propagated for 2.5 years in a split-plot-in-time scheme in which the main plots consisted of fertilized and not-fertilized plants, and the subplots stipulated the evaluation periods. The berries and leaves were collected every 28 days, starting from the first flowering to full maturity. The micronutrient content was determined by laboratory chemical analysis, and the accumulation of nutrients in the fruit (mg) was calculated by multiplying the dry...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea canephora; Nutrition; Parcelling; Reproduction..
Ano: 2019 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/42685
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