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Registros recuperados: 154 | |
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COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A.; TULLIO, R. R.; CRUZ, G. M. da. |
Neste trabalho, serão apresentadas as principais aplicações da ressonância magnética nuclear (RMN) na avaliação da qualidade de carne e de seus derivados. O fenômeno da RMN é observado em todos os materiais que contenham núcleos atômicos com número impar de prótons e/ou de nêutrons. Trata-se de isótopos que apresentam momento magnético e spin nuclear e que, quando colocados em um campo magnético (ímã), passam a pressionar com uma freqüência característica (freqüência de ressonância), que normalmente ocorre na faixa da onda de rádio ou de rádiofreqüência. Assim, com a irradiação (excitação) da amostra com esta onda de rádio específica, a amostra passa a emitir o seu sinal de rádio, que é o sinal de RMN. A intensidade, a freqüência e a duração do sinal são... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Qualidade da carne; Metodologias; Ressonância magnética nuclear. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/47970 |
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BONIN, N.; NOVAIS, F. J.; SILVA, S. L.; GOMES, R. da C.; FIGUEIREDO, A. S.; TORRALVO. P. R.; FIGUEIREDO, L. G.; MCLEAN, P. A. B.; BARBOSA, V. N.; CAMPO, J. H. A.; SOLPELSA, T. V.; SANTANA, H. A.; REZENDE, F. M.; FERRAZ, J. B.. |
Carcass backfat thickness (FT) is usually measured between the 12th and 13th ribs, however, in Brazil, the forequarter is not separated from the hindquarter at this section to preserve the loin integrity. Therefore, investigating alternative anatomical points to measure carcass traits in the Brazilian industry is needed. The purpose of this work was to evaluate the genetic correlation between fat thickness measured in different anatomical points of the Longissimus muscle (LM). |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Bovino de corte; Qualidade da carne; Ultra-som; Longissimus; Nelore.; Carcaça; Melhoramento Genético Animal; Parâmetro Genético.. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/952615 |
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PEIXOTO, L. R. R.; BATISTA, A. S. M.; BOMFIM, M. A. D.; VASCONCELOS, A. M. de; FILHO, J. T. de A.. |
O objetivo deste estudo foi avaliar a influência de diferentes genótipos na qualidade sensorial da carne de cordeiros ½Dorper x ½SPRD, ½Santa Inês x ½SPRD e ½Somalis x ½SPRD terminados em confinamento no semiárido do Nordeste brasileiro. Avaliou-se amostras provenientes de 24 animais, sendo oito de cada genótipo. A dieta foi constituída de milho, farelo de trigo, farelo e óleo de soja contendo 2,8 Mcal de EM / kg de MS para todos os animais. Os animais foram desmamados entre 70 e 84 dias. A terminação durou 90 dias, quando foram abatidos e as carcaças levadas para uma câmara frigorífica a 4°C, por 24 horas. Após esse período, foram seccionados os músculos Longissimus dorsi, embalados a vácuo, identificados e armazenados a -20°C para avaliação dos atributos... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Suculência; Ovino de corte; Cruzamento industrial; Loss of weight.; Industrial cross breeding; Qualidade da carne; Cordeiro; Genótipo; Sabor; Cocção; Perda de peso.; Sheep; Juiciness; Flavor; Lamb meat; Meat quality; Mutton.. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/889168 |
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JOELE, M. R. S. P.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; NAHUM, B. S.; NERES, L. de S.; LOURENÇO, L. de F. H.; RODRIGUES, E. C. N.; NORONHA, G. N.. |
The aim of this study was to evaluate the fatty acid profile of the meat of buffalo finished in creating Traditional Systems (ST) and Silvopastoral (SSP) with supplemental feeding. The experiments were performed in the Research Units Animal "Senator Álvaro Adolpho", silvopastoral system and "Dr. Philibert Camargo, "traditional system of creation, belonging to Embrapa Amazônia Oriental, Belém-Pará, Brazil. After the fattening period, eight months, the animals were slaughtered at a commercial abattoir and their carcasses identified, refrigerated for 24 hours. The Longissimus dorsi (kebabs) retained the right half carcass between the 12th and 10th ribs, was ground and stored for determination of acids in lipids extracted from samples and cold reading esters... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Sistemas de criação; Qualidade da carne; Suplementação alimentar. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/975611 |
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NORONHA, G. N.; JOELE, M. R. S. P.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; NAHUM, B. S.; NERES, L. de S.; RODRIGUES, A. M. da C.; LOURENÇO, L. de F. H.; SILVA, O. L. L.. |
The aim of this study was to evaluate the physical and sensory characteristics of buffalo meat ended Traditional Systems and Silvopastoral. The experiments were performed in the Research Units Animal "Senator Álvaro Adolpho", SSP installed and "Dr. Philibert Camargo "(ST), belonging to Embrapa Amazônia Oriental, Belém-Pará. After this period the animals were slaughtered at a commercial packing plant and their carcasses were identified and cooled for 24 hours. The right side carcass was cut between the 12th and 13th ribs and removed the Longissimus dorsi (kebabs), for analysis of pH, texture and color lenses, weight loss by cooking, ability to retain water, determining the composition proximate and sensory evaluation. The experimental design was completely... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Sistemas de criação; Qualidade da carne; Avaliação sensorial. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/975607 |
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QUEIROZ, L.; MAGNABOSCO, C. de U.; SILVA, L.; ALVES, M. G. O.; LOPES, M. R.. |
Abstract: The aim of this study was to evaluate the relationships between meat tenderness (WBSF), carcass (rib eye area (REA), backfat thickness (BF), rump fat thickness (RF)) and growth (weight at 120 (W120), 210 (W210), 365 (W365) and 450 (W450) days of age; average daily gain (ADG)) traits in Nellore cattle, using the principal components analysis. The data set is from 654 Nellore animals, born between 2006 and 2015. The WBSF was used to form three groups: low, medium and high WBSF. Principal components analysis was performed between the WBSF classifications, with R program. The first three components explained 74.70% of the total variation. However, the third component has an eigenvalue less than 1 (λ𝑖> 1), so that the first two... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Desempenho reprodutivo; Qualidade da carne; Bovinocultura; Gado de Corte. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1134071 |
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DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; DI CASTRO, I. C.; GREGORY, N. G.; DI CAMPOS, M. S.; LEAL, G. B. de M.; TAVERNARI, F. de C.. |
Abstract: The effect of different group sizes of pigs (3, 5, and 10 pigs) during handling on physiological parameters, carcasses, and pork quality traits at the farm and slaughterhouse were evaluated in 360 pigs from five farms (four repetitions or group/treatment/farms). Data was analyzed as a factorial of 3 x 5 (3 treatments x 5 farms) to check effects of treatments by analysis of variance in ANOVA. Ease of handling decreased as the group size increased. However, time taken in handling was not influenced by the group size (p > 0.10). Moving pigs in groups of five animals reduced effects on blood cortisol levels (p < 0.05). Fighting and handling lesions in the carcasses increased for bigger handling groups (p < 0.05). Pigs handled in groups of... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Bem-estar animal; Qualidade da carne; Mounting; Suíno; Ph; Lesão Cutânea; Animal welfare; Swine; Cortisol; Lactates; Skin lesions. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1126266 |
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DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A.; FERRAUDO, A. S.; GUIDONI, A. L.; HOLDEFER, A. C.. |
Abstract: The objectives of this study were to study the effects and interactions of different combinations of on-farm fasting intervals and lairage period at different climates on blood stress parameters, carcass and meat quality in pigs. A total of 960 finishing pigs from eight farms was split into 12 treatments during two seasons used (5 pigs/12 treatments/2 seasons/8 repetitions or farm). Treatments consisted in a combination of four different on-farm feed withdrawal periods (8, 12, 16, 20 h) with three different lairage periods (1, 3, 6 h). Cortisol and lactate from 960 animals were collected in the sticking wound blood. All stomachs were weighed full and emptied and their content were collected and subjectively scored according to the amount of feed... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Bem-estar animal; Qualidade da carne; Jejum; Suíno; Suinocultura; Carcaça; Dieta. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1093092 |
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SATO, D.; COSTA, E. X.; SCHEUERMANN, G. N.; COLDEBELLA, A.; ROSA, P. S.; CARON, L.. |
A insensibilização elétrica consiste na passagem de uma corrente elétrica no cérebro para tornar o animal inconsciente no momento do abate (1,2). Baixas frequências são mais eficazes em relação à inconsciência e altas frequências resultam em melhor qualidade de carne e carcaça (3,4). Devido aos diferentes valores de impedância dos tecidos das aves, a corrente que atravessa o cérebro das aves pode ser apenas uma pequena parte da corrente aplicada (5), cuja amplitude deve ser mensurada. Assim, o objetivo do presente estudo foi mensurar a corrente elétrica no cérebro de frangos de corte post-mortem utilizando frequências únicas e híbridas. |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Qualidade da carne; Produção animal; Frango de corte; Abate. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1078041 |
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LOBO, A. M. B. O.; GUIMARÃES, S. E. F.; LOBO, R. N. B.; BOMFIM, M. A. D.; FACO, O.; FERNANDES JÚNIOR, G. A.. |
Trinta e quatro cordeiros contemporâneos de quatro grupos genéticos, desmamados com idade média de 84 dias, foram utilizados neste estudo para avaliar o perfil de ácidos graxos no músculo Longissimus dorsi. A idade e o peso médio dos cordeiros ao abate foram 200,18 ± 7,54 dias e 20,62 ± 3,46 kg, respectivamente. As diferenças genéticas entre os grupos estudados foram responsáveis pelas diferenças em seus perfis de ácidos graxos. A raça Morada Nova (MO) apresentou os maiores valores de CLA, ácidos graxos poliinsaturados e P:S. Cordeiros MO e ½ Dorper x ½ MO (F1) apresentaram carne com maior proporção de ácidos graxos essenciais (EFA). O índice aterogênico e atividade relativa da enzima dessaturase foram semelhantes nos cordeiros F1, MO e Santa Inês. A raça... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: CLA; Índice aterogênico; Hair sheep; Atherogenic index; Qualidade da carne; Carne ovina.; Ovino; Lipídio; Cordeiro.; Sheep meat; Meat quality; Lamb meat; Lipids; Brazil.. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/916581 |
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