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GLOBAL SOLAR RADIATION INTERCEPTION BY GRAPEVINES TRAINED TO A VERTICAL TRELLIS SYSTEM Rev. Bras. Frutic.
CAMPOS,CLAUDIA GUIMARÃES CAMARGO; MALINOVSKI,LUCIANE ISABEL; VIEIRA,HAMILTON JUSTINO; SILVA,APARECIDO LIMA DA.
ABSTRACT In this paper we assess the utilization of radiant energy in the growing of grapevines (Cabernet Sauvignon) trained to a vertical trellis system, and estimate the global solar radiation interception taking into account the physical characteristics of the training system at different phenological stages. The experiment was based on daily measurements of global solar radiation made by an automatic weather station placed at the vineyard of a winery located in the municipality of São Joaquim, in the southern Brazilian State of Santa Catarina (Villa Francioni winery, 28º 15’ 14” S, 49º 57’ 02” W, 1294m a.s.l.). Growth and phenological development of the shoots were evaluated. The global solar radiation is intercepted by the canopy (trained to a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Vegetative growth; Climatology.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452016000300601
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Vaporização de ácido acético para o controle pós-colheita de botrytis cinerea em uva 'Itália' Rev. Bras. Frutic.
Camili,Elisangela Clarete; Benato,Eliane Aparecida; Pascholati,Sérgio Florentino; Cia,Patrícia.
Visando a avaliar o efeito do vapor de ácido acético (AA) como medida alternativa no controle pós-colheita do mofo-cinzento (Botrytis cinerea) em uva 'Itália', foram conduzidos dois ensaios in vivo onde se avaliou o efeito direto e indireto do AA através do tratamento dos cachos antes e após a inoculação do patógeno, sendo: 1) cachos de uva foram inoculados e, após 4 h, vaporizados com AA (0,0; 0,25; 0,5; 1,0 ou 2,0 mL 100 L-1 vol. de câmara) em tambores herméticos (200 L), a 25±1 ºC / 70-80 % UR, por 30 min; 2) cachos foram, ou não, vaporizados com AA (1 mL 100 L-1 vol. de câmara) e, após 24; 48; 72 ou 96 h, inoculados com B. cinerea. Para inoculação, em cada cacho, 10 por tratamento, foram feridas 10 bagas, fazendo-se um furo por baga de ±2 mm de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Mofo-cinzento; Controle alternativo.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452010000200013
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'Black star': uma mutação somática natural da uva fina de mesa cv. Brasil Rev. Bras. Frutic.
Roberto,Sergio Ruffo; Assis,Adriane Marinho de; Genta,Werner; Yamamoto,Lilian Yukari; Sato,Alessandro Jefferson.
A uva fina de mesa 'Black Star', originada de uma mutação somática da uva cv. Brasil em Marialva-PR, é descrita quanto às suas principais características físico-químicas e produtivas. Suas bagas, com sementes, apresentam formato elipsoide alongado com coloração vermelho-escura, tendendo ao preto durante a maturação plena. O ciclo, o desempenho produtivo e a suscetibilidade às doenças fúngicas assemelham-se aos da cv. Itália. Durante a maturação plena, apresenta teor médio de sólidos solúveis de 14ºBrix, 0,6% de ácido tartárico e índice de maturação de 21. Trata-se de nova cultivar de uva fina de mesa com potencial de cultivo no Brasil.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Cultivar; Viticultura.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000300040
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ETHEPHON AND CALCIUM CHLORIDE, A COMBINATION THAT IMPROVES SKIN COLOR OF ‘RUBI’ TABLE GRAPE Rev. Bras. Frutic.
Scavroni,Joseane; Ferreira,Leonardo Cesar; Ferrarese,Maria de Lourdes Lucio; Ono,Elizabeth Orika; Rodrigues,João Domingos.
ABSTRACT ‘Rubi’ table grape has wide acceptance of the consumer market due to its affordable price and attractive color as a function of the accumulation of anthocyanins. However, environmental conditions do not always favor the suitable accumulation of these pigments, resulting in commercial devaluation and nutritional depreciation of fruits. Thus, the present study aimed to investigate the effect of application of different ethephon concentrations, associated or not with CaCl2 application, on the skin color and quality of ‘Rubi’ grape berries. First, specific traits of berries treated with 0, 200, 400, 600, 800 mg L-1 ethephon associated with 1.5% CaCl2 solution were evaluated and pH, titratable acidity (TA), soluble solids (SS), berry firmness, total...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Ethylene; Calcium; Anthocyanins; Flavonols; Sugars; Phenylalanine ammonia lyase; Glutathione S-transferase.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000100103
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Quantificação da área e do teor de clorofilas em folhas de plantas jovens de videira 'Cabernet Sauvignon' mediante métodos não destrutivos Rev. Bras. Frutic.
Amarante,Cassandro Vidal Talamini do; Zanardi,Odimar Zanuzo; Miqueloto,Aquidauana; Steffens,Cristiano André; Erhart,Joni; Almeida,Jaime Antonio de.
Este trabalho foi conduzido visando a desenvolver métodos não destrutivos para estimar a área foliar e o conteúdo de clorofilas em folhas de plantas jovens de videira 'Cabernet Sauvignon'. Para a estimativa da área foliar, foram tomadas medidas de comprimento da nervura principal e das duas maiores nervuras secundárias em folhas representando uma grande amplitude de áreas foliares, seguindo-se da leitura em um integrador de área foliar. Para a quantificação de clorofilas, folhas com tonalidades variando de verde-amareladas (folha clorótica) a verde-escuras foram avaliadas individualmente com um medidor de clorofila (Minolta SPAD-502) e um colorímetro (Minolta CR-400, no espaço de cores L, C e hº), nas faces abaxial (inferior) e adaxial (superior), seguido...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Área foliar; Cor da folha; Absorbância; Refletância.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452009000300009
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Comportamento vegetativo e produtivo de videiras 'Cabernet sauvignon' cultivadas sob cobertura plástica Rev. Bras. Frutic.
Mota,Clenilso Sehnen; Amarante,Cassandro Vidal Talamini do; Santos,Henrique Pessoa dos; Zanardi,Odimar Zanuzo.
O uso de cobertura plástica no cultivo de videira encontra-se em expansão no Rio Grande do Sul, por ser uma alternativa que visa a proteger as plantas da precipitação pluvial e do granizo. O objetivo deste estudo foi avaliar os impactos de uma cobertura plástica translúcida e impermeável sobre a fenologia, o crescimento (de ramos, folhas, cachos e bagas) e a produtividade em videiras 'Cabernet Sauvignon' (Vitis vinifera L.), com cinco anos de idade, conduzidas em sistema 'Y', sobre porta-enxerto Paulsen 1103. O experimento, conduzido no município de Caxias do Sul-RS, seguiu o delineamento em blocos ao acaso, tendo os tratamentos sem e com cobertura plástica, com quatro repetições de 15 plantas (unidade experimental). As alterações microclimáticas impostas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Cultivo protegido; Fenologia; Crescimento; Produção de frutos.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452008000100027
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Desempenho vitivinícola da Cabernet Sauvignon sobre diferentes porta-enxertos em região de altitude de Santa Catarina Rev. Bras. Frutic.
Brighenti,Alberto Fontanella; Rufato,Leo; Kretzschmar,Aike Anneliese; Schlemper,Caroline.
Apesar de os porta-enxertos serem usados primariamente como uma forma de resistência a pragas, eles são uma ligação entre o solo e a copa, e desempenham um papel importante na adaptação da videira a fatores ambientais. O objetivo deste trabalho foi avaliar três porta-enxertos e dois sistemas de condução na produtividade do vinhedo, no crescimento da copa e nas características físicas dos frutos. O experimento foi conduzido em um vinhedo experimental da Epagri - Estação Experimental de São Joaquim, localizada no município de Painel (28°01'02"S e 50°08'57"O, altitude 1.200 m). O trabalho foi executado com a cultivar Cabernet Sauvignon, enxertada sobre Paulsen 1.103 (Vitis berlandieri x Vitis rupestris), Couderc 3309 (Vitis riparia x Vitis rupestris) e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; V. riparia x V. rupestris; V. berlandieri x V. rupestris.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452011000100014
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Comportamento de cultivares de uva sem sementes no submédio São Francisco Rev. Bras. Frutic.
Leão,Patrícia Coelho de Souza.
Com o objetivo de introduzir, avaliar e selecionar variedades de uva sem sementes, adaptadas às condições tropicais semi-áridas e oferecer novas alternativas aos viticultores do Vale do São Francisco, implantou-se, em 1994, uma coleção com dezenove variedades de uvas sem sementes no Campo Experimental de Bebedouro, da Embrapa Semi-Árido, em Petrolina - PE. Foram avaliadas treze variedades ao longo dos anos de 1997 e 1998, correspondendo a cinco ciclos de produção. As variedades utilizadas foram Vênus, Arizul, Beauty Seedless, Thompson Seedless, Marroo Seedless, Canner, CG 39915, Pasiga, Saturn, Emperatriz, A1581, Paulistinha e Loose Perlette, enxertadas sobre o porta-enxerto IAC 572 ('Campinas'). Foram avaliados aspectos relacionados ao desenvolvimento...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Videira; Vitis vinifera L.; Produção; Características do fruto.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452002000300043
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Efeitos do CPPU e GA3 no cultivo de uva-'Itália' na região do submédio São Francisco, nordeste do Brasil Rev. Bras. Frutic.
FEITOSA,CARLOS AUGUSTO MENEZES.
Na região do submédio do São Francisco, a uva-'Itália' destaca-se com 63,2% da área total plantada. Atualmente, é a principal variedade para exportação. O objetivo principal deste trabalho foi avaliar o efeito das doses do CPPU (forchlorfenuron) e GA3, no aumento do tamanho da baga, que foram aplicadas por meio de pulverização dirigida sobre os cachos durante a fase de pegamento dos frutos, quando as bagas haviam atingido, aproximadamente, 8 mm de diâmetro. Este experimento foi conduzido na Fazenda Cooperyama, no município de Juazeiro-BA. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com oito tratamentos e três repetições, avaliando-se 15 cachos por tratamento com as seguintes doses: 1- Testemunha absoluta; 2- GA3 20 mg/l;3- GA3 20 mg/l+ CPPU...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Tamanho das bagas; Reguladores de crescimento; CPPU; Forchlorfenuron; GA3.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452002000200015
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Otimização da desidratação osmótica de uva Crimson Seedless Rev. Ciênc. Agron.
Porto,Maria Anunciada Leal; Guerra,Nonete Barbosa; Vasconcelos,Margarida Angélica da Silva; Siqueira,Amanda de Morais Oliveira; Andrade,Samara Alvachian Cardoso.
A uva Crimson Seedless (Vitis vinifera L.) é uma das mais importantes variedades sem sementes, devido ao seu atraente cacho médio, e grandes bagas rosadas escuras. Apresenta característica sensorial excelente devido à sua textura firme e crocante, sabor que varia do doce ao neutro, e coloração uniforme. A desidratação osmótica apresenta-se como boa alternativa para reduzir a atividade de água desta uva, permitindo o seu armazenamento por períodos longos, melhorando a sua estabilidade e qualidade. Esta pesquisa teve como objetivo relacionar as influências de diferentes parâmetros para um eficiente processo de desidratação osmótica deste fruto, com a finalidade de reduzir as perdas pós-colheita e oferecer novas alternativas para o produtor. Para otimizar a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Índice de Eficiência de Desidratação; Vitis vinifera L.; Desidratação por solução osmótica.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902014000200004
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Pest management of arthropds in the vineyards in Bandeirantes and Marialva/PR Sci. Agrar.Paran. / SAP
Rando, Jael Simões Santos; Piovesani, Marina Dias; de Oliveira, Natália Rocon; Falleiros, Fernanda Thaísa dos Santos; Schauff, Lucas Oliveira; Matsuyama, Simone dos Santos.
In the state of Paraná fine table grape production is mainly concentrated in the northern region in the municipalities of Londrina, Marialva, Maringa and Rolândia. In this work we carried out the diagnosis of control disease and insect pest mites through a questionnaire covering 10% of grape growers in the municipalities of Bandeirantes and 5% Marialva. The issues involved socio-economic, technical, faced problems due to the attack of insects and mites and control strategies adopted by producers. The major arthropod pests in the region are caterpillar-of-curls, thrips, mealybugs and mites. The control carried out principally through the application of insecticides and miticides Provado 200 SC, Mustang 350 EC, Talstar 100 EC and Vertimec 18 CE. It is...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ácaros; Insetos; Vitis vinifera L..
Ano: 2017 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/15370
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Reguladores de crescimento na fertilidade de gemas e maturação da cultivar ‘Nebbiolo’ em região de elevada altitude de Santa Catarina Sci. Agrar.Paran. / SAP
Würz, Douglas André; Pereira de Bem, Betina; Allebrandt, Ricardo; Marcon Filho, José Luiz; Rufato, Leo; Kretzschmar, Aike Anneliese.
O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito da aplicação de ácido naftaleno acético (ANA) e Ethrel®, na maturação da uva e na a fertilidade de gemas da cultivar Nebbiolo cultivada em regiões de elevada altitude de Santa Catarina durante a safra 2014/2015. Os tratamentos consistiram na aplicação dos reguladores de crescimento ácido naftaleno acético (ANA) e Ethrel® em diferentes estádios fenológicos durante o ciclo vegeto-produtivo da videira. No momento da colheita avaliou-se o conteúdo de sólidos solúveis, acidez total titulável e pH das bagas.  Durante o inverno foram coletados ramos do ano em dormência profunda para posterior indução de brotação e avaliação da fertilidade de gemas sob condições ideais de temperatura, fotoperíodo e umidade em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Reguladores de crescimento; Poda longa; Maturação tecnológica..
Ano: 2018 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/17995
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Combined effects of water status and iron deficiency chlorosis on grape composition in non-irrigated vineyards Scientia Agricola
González,María-Rosa; Hailemichael,Girma; Catalina,Álvaro; Martín,Pedro.
ABSTRACT: Although water deficit and iron deficiency chlorosis are common environmental stresses in the Mediterranean area, few data are reported in the literature on their effects on vineyards, when acting simultaneously. The main objective of this research was to study the combined effects of iron deficiency and water status on vigor, yield and fruit composition in rainfed vineyards. Moreover, the investigation aimed to evaluate the feasibility of using foliar chlorophyll content (Chl) and predawn leaf water potential (LWP), measured at veraison, to assess potential quality of grapes in the framework of precision viticulture. For this, 24 non-irrigated ‘Tempranillo’ vineyard subzones were monitored in Ribera del Duero (North-Central Spain) during three...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Chlorophyll; Drought; Leaf area index; Stress.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162019001600473
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Grapevine root distribution in drip and microsprinkler irrigation Scientia Agricola
Bassoi,Luis Henrique; Hopmans,Jan W.; Jorge,Lúcio André de Castro; Alencar,Cristina Miranda de; Silva,José Antonio Moura e.
Grape (Vitis vinifera L.) yield and its quality are dependent of the status of the root system. Root distribution information is also valuable for soil and water management. An analysis of methods to evaluate the root distribution of grapevines for both, drip and microsprinkler irrigation in a Typic Acrustox is presented for the table grape cv. Italia grafted on the rootstock IAC-313, in northeastern Brazil. Measured root parameters using the monolith method were root dry weight (Dw) and root length density (Lv), while root area (Ap) was estimated using the soil profile method in combination with digital image analysis. For both irrigation systems, roots were present to the 1 m soil depth and extended laterally to 1 m distance from the trunk, but...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Root system; Digital image.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162003000200024
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Water relations of field-grown grapevines in the São Francisco Valley, Brazil, under different rootstocks and irrigation strategies Scientia Agricola
Souza,Claudia Rita de; Bassoi,Luís Henrique; Lima Filho,José Moacir Pinheiro; Silva,Fabrício Francisco Santos da; Viana,Leandro Hespanhol; Dantas,Barbara França; Pereira,Maiane Santos; Ribeiro,Paula Rose de Almeida.
There is an increased demand for high quality winegrapes in the São Francisco Valley, a new wine producing area in Brazil. As the grape quality is closely linked to the soil water status, understanding the effects of rootstock and irrigation management on grapevine water relations is essential to optimize yield and quality. This study was carried out to investigate the effects of irrigation strategies and rootstocks on water relations and scion vigour of field-grown grapevines in Petrolina, Pernambuco state, Brazil. The cultivars used as scions are Moscato Canelli and Syrah, both grafted onto IAC 572 and 1103 Paulsen rootstocks. The following water treatments were used: deficit irrigation, with holding water after veraison; and partial root-zone drying,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Partial rootzone drying; Deficit irrigation; Stomatal conductance.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162009000400002
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Canopy management effects on ‘Syrah’ grapevines under tropical semi-arid conditions Scientia Agricola
Leão,Patrícia Coelho de Souza; Nunes,Bruna Thaís Gonçalves; Lima,Maria Auxiliadora Coelho de.
ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the effects of shoot topping and leaf removal practices on vegetative vigor, yield and physicochemical characteristics of the 'Syrah' grape in the semi-arid tropical climate conditions of the São Francisco River Valley in the northeast of Brazil. The experiment was conducted over five growing cycles from 2010 to 2012 in a 'Syrah' commercial vineyard in the municipality of Casa Nova, Bahia, Brazil. Treatments consisted of leaf removal once or twice during fruit set or at the beginning of bunch closure, and one or two shoot toppings of the berry when pea-sized or 10 days after berry growth had commenced. Leaf removal and shoot topping did not affect yield, plant vigor components nor the main attributes of fruit...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Tropical viticulture; Summer pruning; Shoot topping; Leaf removal.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162016000300209
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Homogeneous zones of vegetation index for characterizing variability and site-specific management in vineyards Scientia Agricola
Oldoni,Henrique; Costa,Bruno Ricardo Silva; Bognola,Itamar Antônio; Souza,Claudia Rita de; Bassoi,Luís Henrique.
ABSTRACT Characterization of the spatial variability of vegetative vigor in vineyards can help improve the performance of site-specific management practices, or the management of vineyards with different rates. Characterization using canopy proximal sensing has been a widely disseminated technique; however, vineyards in southeastern Brazil, where the utilization of annual double pruning results in a winter harvest, knowledge of the role of variability in improving vineyard management has not yet been applied. This study aimed to determine if post-veraison mapping of a normalized difference vegetation index could be used to assess the variability in grapevine vigor, water status, physiology, yield and berry quality attributes at harvest in an irrigated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Precision viticulture; Proximal sensing; Vegetative vigor; Grape quality.
Ano: 2021 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162021000400101
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Soil biochemistry and microbial activity in vineyards under conventional and organic management at Northeast Brazil Scientia Agricola
Freitas,Nicácio de Oliveira; Yano-Melo,Adriana Mayumi; Silva,Fábio Sérgio Barbosa da; Melo,Natoniel Franklin de; Maia,Leonor Costa.
The São Francisco Submedium Valley is located at the Brazilian semiarid region and is an important center for irrigated fruit growing. This region is responsible for 97% of the national exportation of table grapes, including seedless grapes. Based on the fact that organic fertilization can improve soil quality, we compared the effects of conventional and organic soil management on microbial activity and mycorrhization of seedless grape crops. We measured glomerospores number, most probable number (MPN) of propagules, richness of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) species, AMF root colonization, EE-BRSP production, carbon microbial biomass (C-MB), microbial respiration, fluorescein diacetate hydrolytic activity (FDA) and metabolic coefficient (qCO2). The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Arbuscular mycorrhizal fungi; Semiarid; Soil microbial activity; Sustainable agriculture.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162011000200013
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Aroma composition of Tempranillo grapes as affected by iron deficiency chlorosis and vine water status Scientia Agricola
Sánchez,Ramón; García,María-Rosa González; Vilanova,Mar; Rodríguez-Nogales,José-Manuel; Martín,Pedro.
ABSTRACT: Water deficit and iron nutritional deficiency (iron chlorosis) are frequent environmental stresses affecting grapevine production in the Mediterranean region. The objectives of this work were (i) to study the combined effects of both stresses on aromatic profile of Tempranillo grapes, occurring simultaneously in the vineyard, and (ii) to evaluate the viability of foliar chlorophyll content at veraison (Chl) to early assess aromatic quality potential of grapes in those conditions. Twenty non-irrigated vineyard subzones (10 m × 10 m each), affected and non-affected by iron chlorosis, were monitored in Ribera del Duero Appellation of Origin (North-Central Spain) during two consecutive seasons. Factorial ANOVA was performed to study the effects of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Chlorophyll; Quality; Volatile composition; Water deficit.
Ano: 2021 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162021000200601
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Abscisic acid and ethephon treatments applied to ‘Verdejo’ white grapes affect the quality of wine in different ways Scientia Agricola
González,Raquel; González,María-Rosa; Martín,Pedro.
ABSTRACT: Exogenous ethephon and abscisic acid (ABA) treatments are used worldwide to improve the coloring of red table grapes, but there is little information about their impact on the quality of white grapes and wines. The aim of this work was to evaluate the effects of exogenous ethephon and ABA applications at veraison on the composition of ‘Verdejo’ white grapes, and on the quality of their wines. To attain this objective, a field trial was carried out in a ‘Verdejo’/110 Richter vineyard located in north-central Spain. Two levels of ethephon (0 and 1500 mg L−1) and ABA (0 and 800 mg L−1) were sprayed on clusters at veraison, in a factorial design for three consecutive seasons. Ethephon and ABA had additive effects, decreasing titratable acidity and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; ABA; Growth regulators; Ripening; Tasting.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162018000500381
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