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Cashew nut meal subjected to prolonged storage for quail feeding R. Bras. Zootec.
Farias,Nadja Naiara Pereira; Freitas,Ednardo Rodrigues; Xavier,Regina Patrícia de Souza; Braz,Nádia de Melo; Souza,Davyd Herik; Tavares,Thais Cruz Lopes.
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the oxidative stability of cashew nut meal (CNM) at 180 days of storage and the effects of its use in the feed of meat quails. A total of 280 animals at seven days of age, of both sexes, were distributed in a completely randomized design with five treatments, in a 2 × 2 + 1 factorial arrangement, and seven replicates of eight birds each. The treatments were a control diet without CNM and diets containing levels of 12.5 or 25% of new CNM (NCNM) or stored for 180 days (SCNM). The lipid oxidation of the brans was evaluated by determining the acidity index and peroxide index. The parameters evaluated were the quail performance, metabolizable coefficients and energy of diets, carcass characteristics, relative...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass characteristics; Feed intake; Feed conversion; Metabolizable energy; Quail; Weight gain.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982017000700576
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Efeito de diferentes métodos de muda forçada sobre o desempenho de poedeiras comerciais R. Bras. Zootec.
Ramos,Rubens Bastos; Fuentes,Maria de Fátima Freire; Espíndola,Gastão Barreto; Lima,Francisco de Assis Melo; Freitas,Ednardo Rodrigues.
Este experimento foi realizado para comparar o desempenho de poedeiras comerciais após serem submetidas a diferentes métodos de muda forçada. Noventa e seis poedeiras Hy Line brancas com 85 semanas de idade foram distribuídas em delineamento de blocos ao acaso, com quatro tratamentos. Os tratamentos foram: T1 - método convencional constituído da retirada do alimento durante os 12 primeiros dias do experimento; T2 - dieta com alto teor de zinco; T3 - dieta com baixa energia fornecida em quantidade limitada (45 g/ave.dia); e T4 - dieta com baixa energia fornecida à vontade. Os dados de produção após a muda foram registrados durante cinco períodos de 28 dias. A porcentagem de postura (ave/dia) e a conversão alimentar (kg ração/kg ovo) foram melhores para as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conversão alimentar; Dieta de baixa energia; Muda forçada; Óxido de zinco; Poedeiras.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35981999000600023
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Níveis de sódio para codornas japonesas na fase de crescimento R. Bras. Zootec.
Lima,Raffaella Castro; Freitas,Ednardo Rodrigues; Raquel,Débora Linhares; Sá,Newton Lima; Lima,Carlos Alberto de; Paiva,Andre Campos.
Objetivou-se avaliar os efeitos dos níveis de sódio da ração da fase de crescimento sobre o desempenho de codornas japonesas nas fases de crescimento e de produção. Utilizaram-se 480 codornas com 1 dia de idade, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado com seis dietas contendo 0,07; 0,12; 0,17; 0,22; 0,27 ou 0,32% de sódio, avaliadas com oito repetições de dez aves por unidade experimental. Na fase de 1 a 21 dias, o nível de sódio teve efeito linear nos consumos de ração e de água e efeito quadrático no ganho de peso e na conversão alimentar, cujos melhores valores foram obtidos com os níveis de 0,23 e 0,21% de sódio, respectivamente. Na fase de 21 a 42 dias, no entanto, o aumento no nível de sódio não influenciou o consumo de ração, mas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Água; Balanço eletrolítico; Bicarbonato; Conversão; Desempenho; Sal.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011000200017
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Utilização de complexo enzimático em dietas à base de sorgo-soja para frangos de corte R. Bras. Zootec.
Santos,Maria do Socorro Vieira dos; Espíndola,Gastão Barreto; Fuentes,Maria de Fátima Freire; Freitas,Ednardo Rodrigues; Carvalho,Luiz Euquério de.
Este experimento foi conduzido com os objetivos de avaliar o desempenho e o peso dos órgãos do trato gastrointestinal e analisar economicamente a produção de frangos de corte submetidos a dietas à base de sorgo e soja, suplementadas ou não com complexo multienzimático (xilanase, amilase, protease), nas fases inicial (experimento I) e final (experimento II) de crescimento. O delineamento estatístico foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial 3 x 2 (três níveis de sorgo = 0, 50 e 100% e dois níveis de enzima = 0 e 0,1%), em que a unidade experimental foi constituída de um boxe com 17 aves e oito repetições por tratamento. No experimento I (1 a 21 dias), não houve efeito significativo do nível de substituição do milho pelo sorgo sobre o consumo de ração, o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Enzimas; Sorgo; Trato gastrointestinal.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982006000300025
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Prediction equations for the energy values of soybean meal for pigs at the growing phase with ex-post validation Rev. Ciênc. Agron.
Ellery,Everardo Ayres Correia; Watanabe,Pedro Henrique; Bertol,Teresinha Marisa; Freitas,Ednardo Rodrigues; Nascimento,Germano Augusto Jerônimo.
ABSTRACTThe aim of this study was to determine and validate prediction equations for digestible (DE) and metabolizable energy (ME) of soybean meal for growing pigs. The prediction equations were developed using data from chemical composition, digestibility and metabolizability of soybean meal samples (n = 25) evaluated in essays at Embrapa Suínos e Aves. The equations were estimated through regression analysis, using the REG procedure of SAS and adjusted R² was the criterion of choice to select the best models. Two equations were estimated for DE and two for ME. To validate the equations, one experiment with two essays was performed to determine the values of DE and ME of five samples of soybean meal. In each essay, 24 growing pigs with an initial weight...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Digestible energy; Mathematical models; Metabolizable energy; Protein feedstuffs.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000400873
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Substituição do farelo de soja por levedura de cana-de-açúcar em rações para frangos de corte¹ Rev. Ciênc. Agron.
Freitas,Ednardo Rodrigues; Lima,Raffaella Castro; Silva,Roberto Batista da; Sucupira,Francislene Silveira; Bezerra,Roseane Madeira.
Esta pesquisa objetivou avaliar os efeitos da substituição da proteína do farelo de soja (FS) pela da levedura de cana-de-açúcar (LEV) em rações de frangos contendo farelo da castanha de caju (FCC). O total de 325 pintos machos com um dia de idade foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com cinco rações e cinco repetições de treze aves. Foram testadas cinco rações contendo 20% de FCC e os níveis de 0; 5; 10; 15 e 20% de substituição da proteína do FS pela da LEV. Conforme análise de regressão, houve efeito quadrático da substituição da proteína do FS pela da LE V sobre o consumo de ração e conversão alimentar e linear sobre o ganho de peso, na fase inicial (1 a 21 dias). Contudo, a substituição em níveis de até 20% não prejudicou...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimentação de frangos de corte; Alimento alternativo; Levedura; Subproduto da agroindústria.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902013000100022
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Calcium anacardate in the diet of broiler chickens: the effects on growth and bone quality Rev. Ciênc. Agron.
Cruz,Carlos Eduardo Braga; Freitas,Ednardo Rodrigues; Aguiar,Germana Costa; Braz,Nádia de Melo; Trevisan,Maria Tereza Salles.
ABSTRACT The aim of this research was to evaluate the effects of adding calcium anacardate (ACa) as a source of anacardic acid to the diet of broiler chickens on the growth, quality and bone composition of the femur and tibia of the birds. A total of 840 male chicks, one day old, were kept in a completely randomised experimental design, with six treatments and seven replications of 20 birds. The following treatments were applied: a diet without the addition of growth promoter (GP), a diet with added GP and other diets with no GP and the addition of ACa at levels of 0.25, 0.50, 0.75 and 1%. The variables under analysis were the weight, length, diameter, Seedor index, and the resistance and deformity of the left femur and tibia of the birds. For bone...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Organic acid; Bone development; Femur; Tibia.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902019000200329
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Performance of broiler chickens reared at two stocking densities and coir litter with different height Rev. Ciênc. Agron.
Lima,Raffaella Castro; Freitas,Ednardo Rodrigues; Gomes,Herbenson Marques; Cruz,Carlos Eduardo Braga; Fernandes,Danilo Rodrigues.
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the performance of broiler chickens reared at two stocking densities and coir litter with different height. A total of 522 one-day male chicks were distributed in a completely randomized design in a 3×2 factorial arrangement, with three litter height (5, 10 and 15 cm) and two densities (10 and 13 birds/m2), with six triplicates. The experimental period lasted 42 days, evaluating pH and litter moisture; performance; carcass traits; bone quality; and intensities of breast, hock and footpad lesions in the birds. Regarding the effect of density, a significant influence was observed only on performance, wherein the birds reared at the density of 13 birds/m2 showed lower intake and weight gain and better feed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Seedor index; Bone quality; Carcass yield; Poultry litter.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000300519
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Blood parameters and enzymatic and oxidative activity in the liver of chickens fed with calcium anacardate Rev. Ciênc. Agron.
Cruz,Carlos Eduardo Braga; Freitas,Ednardo Rodrigues; Braz,Nádia de Melo; Salles,Rosa Patrícia Ramos; Silva,Isaac Neto Gomes da.
ABSTRACT The aim of this research was to evaluate the inclusion of calcium anacardate (CAC) as a source of anacardic acid in the diet of broiler chickens on blood parameters, and enzymatic and oxidative activity in the liver. A total of 840 male chicks, one day old, were kept in a completely randomised experimental design, with six treatments and seven replications of 20 birds, totalling 140 birds per treatment. The treatments consisted of feed without the addition of growth promoter (GP), feed with GP, and feed with no GP and the addition of CAC at levels of 0.25, 0.50, 0.75 and 1%. The biochemical blood variables to be analysed were uric acid, total cholesterol, HDL, LDL, creatinine, AST, ALT, triglycerides, total erythrocytes, haemoglobin, haematocrit,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Additives; Anacardic acid; Haemogram; Leukogram.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000200343
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Amino acid composition, and determination and prediction of the protein digestibility of different sugarcane yeasts in broilers Rev. Ciênc. Agron.
Barbosa,Emanuela Nataly Ribeiro; Rabello,Carlos Bôa-Viagem; Lopes,Claudia Costa; Silva,Edney Pereira; Freitas,Ednardo Rodrigues.
ABSTRACT The aim of this study was to determine the amino acid composition and digestible protein values of different sugarcane yeasts, as well as to generate prediction equations for the apparent digestibility coefficient of dry matter (ADCDM) and crude protein (ADCCP), based on the chemical composition of the yeast and the age of the broilers. Four ileal digestion trials were carried out with 690 broilers, divided into the pre-starter, starter, growth and final phases. The birds were housed in metabolic cages and distributed in a completely randomised design, consisting of five treatments and six replications of eight, six, five and four birds respectively in each experimental phase. The treatments consisted of one reference feed and four test feeds,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Ileal digestibility; Digestibile protein; Saccharomyces cerevisiae.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000200334
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Betaína em rações para fêmeas suínas de primeiro e segundo ciclo reprodutivo Rev. Ciênc. Agron.
Andrade,Tiago Silva; Watanabe,Pedro Henrique; Araújo,Lina Raquel Santos; Evangelista,José Naílton Bezerra; Freitas,Ednardo Rodrigues.
RESUMO Objetivou-se avaliar a inclusão de betaína na ração de fêmeas suínas no terço final de gestação e na lactação, quanto ao desempenho reprodutivo, composição do leite e avaliação econômica. Foram utilizadas 72 matrizes suínas, sendo 36 de primeiro ciclo (171,77 ± 7,54 kg) e 36 de segundo ciclo reprodutivo (203,17 ± 13,31 kg), distribuídas em delineamento em blocos ao acaso, em esquema fatorial 2 x 3, sendo dois ciclos reprodutivos e três rações (R0: ração controle; R1: ração com inclusão de 0,2% de betaína e redução de 50% da exigência em metionina digestível; R2: ração controle suplementada com 0,2% de betaína). A adição de betaína às dietas não promoveu efeito no peso ao parto, peso ao desmame das porcas, peso médio dos leitões ao nascimento e ao...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aditivos; Gestação; Lactação; Trimetilglicina.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902016000400784
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Efeito da temperatura ambiente e do empenamento sobre o desempenho de frangas leves e semipesadas Ciência e Agrotecnologia
Fukayama,Ellen Hatsumi; Sakomura,Nilva Kazue; Neme,Rafael; Freitas,Ednardo Rodrigues.
Este trabalho foi conduzido para determinar os efeitos da temperatura ambiente e do empenamento das aves sobre o desempenho de duas linhagens de postura na fase de crescimento (10ª a 13ª semana de idade). Foram alojadas 480 aves de reposição da marca Hy-line, sendo 240 aves de cada linhagem W-36 (leve) e Brown (semipesada), em 5 câmaras climáticas com temperaturas de 12, 18, 24, 30 e 36ºC. Em cada temperatura foram avaliadas 3 coberturas de pena; 100% (não depenada), 50% (depenada em 50% do corpo) e 0% (totalmente depenada). A análise estatística dos dados foi realizada segundo um esquema fatorial (5 x 3 x 2) sendo: 5 temperaturas, 3 porcentagens de cobertura de pena e 2 linhagens. Os dados foram submetidos a uma análise de regressão para a obtenção das...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Empenamento; Linhagens de postura; Temperatura ambiente.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000600023
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Parboiled rice bran in japanese quail diets at growing phase and residual effect at laying period Ciência e Agrotecnologia
Freitas,Ednardo Rodrigues; Quevedo Filho,Ivan Bezerra; Watanabe,Pedro Henrique; Filgueira,Thales Marcel Bezerra; Cruz,Carlos Eduardo Braga; Tavares,Thaís Cruz Lopes.
Rice is the second largest cereal crop in the world and the by-products resulting from rice processing for human consumption are potential feedstuffs to compose poultry diets. In this sense, it was evaluated the influence of parboiled rice bran (PRB) in diets for Japanese quails in growing phase on the performance and digestibility, besides of residual effects and characteristics of egg quality in laying phase. A total of 324 Japanese quails with 7 days of age were distributed in a completely randomized design, with 6 treatments and 6 replicates of 9 birds. The treatments consisted of 6 isonutritives diets, being a control diet without PRB and the others containing 5, 10, 15, 20 and 25%. At the end of growing phase the birds were allotted in cages and fed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative feedstuff; Body composition; Performance.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000400009
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INCLUSION OF ANNATTO SEED BY-PRODUCT IN DIETS CONTAINING SORGHUM FOR SLOW-GROWTH BROILERS Ciência e Agrotecnologia
Souza,Davyd Herik; Freitas,Ednardo Rodrigues; Santos,Edibergue Oliveira dos; Cipriano,Rafaela Maia; Figueiredo,Carlos Weiber Silva; Dantas,Francisco Diego Teixeira.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative feedstuff; Weight gain; Natural pigment.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542015000300248
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CASHEW NUT MEAL IN THE FEEDING OF BROWN LAYING HENS Ciência e Agrotecnologia
Cruz,Carlos Eduardo Braga; Freitas,Ednardo Rodrigues; Xavier,Regina Patrícia de Souza; Fernandes,Danilo Rodrigues; Nascimento,Germano Augusto Gerônimo; Watanabe,Pedro Henrique.
The use of alternative foods to replace conventional foods is becoming a source of research for many researchers. The cashew nut meal (CNM) has high energy and protein value, may be a partial substitute for corn and soybean meal for poultry feed. In this context, this research was conducted to evaluate the effect of inclusion of CNM on the utilization of nutrients in the ration for laying hens, as well as the performance and characteristics of the eggs. The study used 180 Dekalb Brown laying hens 27 weeks of age, distributed in a completely randomized design with six treatments and five replicates of six birds. Treatments consisted of a control diet without CNM and others with the inclusion of this food at levels of 5, 10, 15, 20 and 25%. Upon regression...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative food; Digestibility; Egg characteristics.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542015000100068
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Neutral detergent fibre in piglet diets: performance and gastrointestinal implications Ciência e Agrotecnologia
Nepomuceno,Rafael Carlos; Watanabe,Pedro Henrique; Freitas,Ednardo Rodrigues; Carvalho,Luiz Euquerio de; Oliveira,Emanuela Lima de; Veira,Alini Mari.
ABSTRACT The intestinal health of piglets depends on the balance between diet, microflora and mucosal integrity. Disruption of this balance can compromise the digestive functions, leading to diarrhoeal frame and decline in performance of piglets. However, the level and type of fibre can limit digestive disorders. Thirty newly weaned piglets were used to evaluate the levels of neutral detergent fibre (NDF) in diets regarding performance, pH, viscosity and concentration of short chain fatty acids of digestive contents, gastrointestinal transit time, morphology of the intestinal mucosa, weights of organs and occurrence of diarrhoea. NDF level had quadratic effect on weight gain and feed conversion ratio of piglets, estimating best results at the level of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Short chain fatty acids; Pigs; Transit time; Viscosity.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000200205
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Fiber level for laying hens during the growing phase Ciência e Agrotecnologia
Freitas,Ednardo Rodrigues; Braz,Nádia de Melo; Watanabe,Pedro Henrique; Cruz,Carlos Eduardo Braga; Nascimento,Germano Augusto Jerônimo do; Bezerra,Roseane Madeira.
Feeding management of laying hens has been focused on the direct influence of nutrient intake on weight gain, especially at growing phase. This study evaluates nutrient digestibility, performance, development of the digestive tract, body composition, and bone quality of two strains of laying hens fed with different levels of neutral detergent fiber (NDF) during the growing phase from the 7th to the 12th week of age. A total of 1,296 birds were distributed in a completely randomized design in a 2 x 3 factorial arrangement (two strains x three levels of NDF) with four replicates of 54 birds per treatment. Semi-heavy (Hy Line Brown) and light-strain (Lohman LSL) pullets were allotted to dietary treatments consisting of 14.50, 16.50, and 18.50% NDF. An...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Growth; Insoluble fiber; Neutral detergent fiber; Strain.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000200010
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