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Caracterização físico-química de farinhas de mandioca de diferentes localidades do Brasil Ciência e Agrotecnologia
Dias,Larissa Tavares; Leonel,Magali.
A farinha de mandioca (Manihot esculenta Crantz) é produzida em diferentes regiões do Brasil e faz parte do hábito alimentar do brasileiro. Caracteriza-se num alimento de alto valor energético, possui teor elevado de amido, contém fibras e alguns minerais como potássio, cálcio, fósforo, sódio e ferro. Entre os diferentes estados, os do Norte e Nordeste consomem quantidades de farinha de mandioca bem maiores que os demais. Frente à importância econômica e nutricional deste produto, com o presente trabalho, objetivou-se caracterizar farinhas de mandioca de diferentes estados do País, esperando com isso fornecer informações referentes à composição e às características físico-químicas do produto, tanto para as indústrias produtoras quanto aos consumidores. Os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Farinha; Mandioca; Composição; Fibras; Classificação; Manihot esculenta.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400015
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Complementação da irrigação e épocas de colheita de mandioca cv. coqueiro no Planalto de Conquista, BA Ciência e Agrotecnologia
Lopes,André Cândido; Viana,Anselmo Eloy Silveira; Matsomoto,Sylvana Naomi; Cardoso Júnior,Nelson dos Santos; São José,Alcebíades Rebolças.
Com o objetivo de avaliar o efeito da irrigação e épocas de colheita, sobre a produtividade e características agronômicas da mandioca (Manihot esculenta Crantz), conhecida como Coqueiro, foi desenvolvido um ensaio em condições de sequeiro e irrigado. O delineamento experimental foi em blocos casualisados, com quatro repetições, tendo como tratamentos as épocas de colheita (8, 10, 12, 14, 16 e 18 meses após o plantio). Os resultados permitiram concluir que plantas irrigadas apresentaram valor de índice de área foliar 39% maiores e valores de altura 14% maior que plantas cultivadas em sequeiro. A produtividade de raízes não foi influenciada, significativamente, pela irrigação, mas aumentou linearmente com a idade e épocas de colheita. Aos 18 meses, plantas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Produtividade; Raízes; Amido; Indice de area foliar; Espaçamento.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000300008
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Productívíty of cassava and other crops in an intercropping system Ciencia e Investigación Agraria
Silva,Daniel V; Ferreira,Evander A; Oliveira,Maxwel C; Pereira,Gustavo A. M; Braga,Renan R; dos Santos,José B; Aspiazu,Ignácio; Souza,Matheus F.
Intercropping is a common practice among farmers in tropical regions of the world and has persisted for years, not only for traditional reasons, but also for certain advantages that helped in its ecological adaptation. In regard to low income farmers with small areas for cultivation, more attention should be given to the cost of production and better land management. Thus, the aim of this work was to determine the best intercropping system of cassava with other crops. The experiment was conducted in an area belonging to the cassava (Manihot esculenta) producers of the Planalto de Minas district in Diamantina, Minas Gerais State, Brazil. The treatments comprised cassava intercropped with maize, beans and dwarf pigeon pea, as well as controls with and...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Area equivalence index; Harvest index; Manihot esculenta; Policultivation systems.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202016000100015
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Powdered tucupi condiment: sensory and hygroscopic evaluation Ciênc. Tecnol. Aliment.
COSTA,Telma dos Santos; CARMO,Juliana Rodrigues do; PENA,Rosinelson da Silva.
Abstract Tucupi is a fermented liquid obtained from cassava (Manihot esculenta Crantz), very much appreciated by the traditional cuisine of Northern Brazil. However, there are no scientific reports on its use in the formulation of products. Thus, the present study aimed to elaborate a powdered condiment with tucupi, as well as to assess the product’s sensory acceptability and its hygroscopic behavior. The powdered tucupi used in the formulation of the condiment was obtained by drying in a spray dryer. The product underwent sensory evaluation for its acceptability regarding the attributes of color, aroma, flavor, and overall impression and a purchase intention test was applied by hedonic scale. The acceptability index was 80% for overall impression and the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Cassava wastewater; Innovation; Acceptability test.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000100033
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Microbiological and physicochemical profiles of the sour cassava starch and bagasse obtained from cassava agroindustry Ciênc. Tecnol. Aliment.
GARCIA,Marina Costa; ELIAS,Thaissa Machado; RIBEIRO,Keyla de Oliveira; SOARES JÚNIOR,Manoel Soares; CALIARI,Márcio.
Abstract The aim of this work was to evaluate the microbiological and physicochemical qualities of sour cassava starch and cassava bagasse produced during cassava agroindustry in order to evaluate their potential for use in food. All samples were kindly provided by family farmers producers from the region of Cará, in town of Bela Vista de Goiás, Brazil. All of sour cassava starch samples showed microbial counts within the values established by the current legislation. Drying process of raw cassava bagasse to produce the bran was sufficient to reduce the mold and yeast counts (from 1.9x103 to 3.5x101 CFU g -1) and of total coliform counts (from 2.1x103 to 2.4x102 MPN 100 mL-1), and also eliminated the contamination by coliforms at 45 ° C and Bacillus...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agroindustry; Manihot esculenta; By-product; Dietary fiber.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000400803
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Rheological behavior of concentrated tucupi Ciênc. Tecnol. Aliment.
COSTA,Telma dos Santos; RODRIGUES,Antonio Manoel da Cruz; PENA,Rosinelson da Silva.
Abstract Tucupi, which is widely enjoyed in the North region of Brazil, is a fermented liquid derived from cassava (Manihot esculenta Crantz) and has been taken abroad for its exotic characteristics. This study aimed to assess the rheological behavior of tucupi with 30, 35, and 40% solids and concentrated at 50, 70, and 90 °C. The rheological data were obtained at 25, 40, 60, and 80 °C with increasing and decreasing shear rates. Rheology at 25 °C indicated that the partial gelification of starch during concentration causes a decrease in the product’s viscosity and, if the concentration is carried out at a temperature that favors total starch gelification, the product’s viscosity increases. Concentrated tucupi behaved as a pseudoplastic fluid, but at 60...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Cassava wastewater; Concentration; Temperature; Rheopectic fluid.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000300684
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Production of medium-chain-length polyhydroxyalkanoate by Pseudomonas oleovorans grown in sugary cassava extract supplemented with andiroba oil Ciênc. Tecnol. Aliment.
Silva,Diego Aires da; Antonio,Regina Vasconcellos; Rossi,José Márcio; Pena,Rosinelson da Silva.
Pseudomonas oleovorans were grown on sugary cassava extracts supplemented with andiroba oil for the synthesis of a mediumchain- length polyhydroxyalkanoate (PHA MCL). The concentration of total sugars in the extract was approximately: 40 g/L in culture 1, 15 g/L in cultures 2 and 3, and 10 g/L in culture 4. Supplementation with 1% andiroba oil and 0.2 g/L of (NH4)2HPO4 was performed 6.5 hours after growth in culture 3, and supplementation with the same amount of andiroba oil and 2.4 g/L of (NH4)2HPO4 was performed at the beginning of growth in culture 4. The synthesis resulted mainly in 3-hydroxy-decanoate and 3-hydroxy-dodecanoate units; 3-hydroxy-butyrate, 3-hydroxy-hexanoate; and 3-hydroxy-octanoate monomers were also produced but in smaller...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Carapa guianensis; Biopolymers; Airlift.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000400014
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Changes in physical properties of extruded sour cassava starch and quinoa flour blend snacks Ciênc. Tecnol. Aliment.
Taverna,Lívia Giolo; Leonel,Magali; Mischan,Martha Maria.
Given the broad acceptance of sour cassava starch biscuits in Brazil and the nutritional quality of quinoa flour, this study aimed to evaluate the effect of extrusion temperature, screw speed, moisture, and amount of quinoa flour on the physical properties of puffed snacks. Extrusion process was carried out using a single-screw extruder in a factorial central composite design with four factors. Effects of moisture and amount of quinoa flour on the expansion index and specific volume of snacks were observed. There was a pronounced increase in water solubility index of blends with the extrusion process with significant effects of all process parameters on the WSI. Higher water absorption index (WAI) was observed under high temperature, low moisture, and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extrusion; Manihot esculenta; Pseudo-cereal.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000400028
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Tucupi creamy paste: development, sensory evaluation and rheological characterization Ciênc. Tecnol. Aliment.
COSTA,Telma dos Santos; CARMO,Juliana Rodrigues do; BRAGA,Adriano Cesar Calandrini; PENA,Rosinelson da Silva.
Abstract Tucupi, a fermented product obtained from cassava (Manihot esculenta Crantz) is widely employed in the cuisine of the Northern region of Brazil, however, its industrial application is incipient. This study used tucupi to prepare a creamy paste, which underwent sensory and rheological evaluation. Paste formulations with 5 to 20% concentrated tucupi were obtained. An acceptance test was used to assess the product’s acceptability regarding the attributes of color, aroma, flavor, texture, and overall impression. A purchase intention test of the product was also applied. The product’s rheology was studied at 25, 40, and 60 °C and the activation energy (Ea) was estimated. The internal preference mapping indicated that the paste formulation with 5% and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Cassava wastewater; Β-carotene; Preference mapping; Rheology.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000500115
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Cassava starch in the Brazilian food industry Ciênc. Tecnol. Aliment.
Demiate,Ivo Mottin; Kotovicz,Valesca.
Cassava starch is a valued raw material for producing many kinds of modified starches for food applications. Its physicochemical properties, as well as its availability, have made it an interesting and challenging ingredient for the food industry. In the present work, food grade modified cassava starches were purchased from producers and analyzed for selected physicochemical characteristics. Samples of sour cassava starch were included, as well as one sample of native cassava starch. Results showed that almost all modified starches were resistant to syneresis, produced pastes more stable to stirred cooking, and some of them were difficult to cook. The sour cassava starches presented high acidity and resulted in clear and unstable pastes during stirred...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modified starches; Sour cassava starch; Manihot esculenta; Thickener; Gelatinization.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000200017
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Proline synthesis and physiological response of cassava genotypes under in vitro salinity Ciência Rural
Cardoso,Milena Nascimento; Araújo,Aparecida Gomes de; Oliveira,Leila Albuquerque Resende; Cardoso,Bruno Trindade; Muniz,Ana Veruska Cruz da Silva; Santos,Paulo Sérgio Neves dos; Oliveira,Annie Carolina Araújo de; Machado,Caroline de Araújo; Ledo,Ana da Silva.
ABSTRACT: The objective of this research was to evaluate the proline synthesis and physiological response of cassava genotypes which were micro propagated and induced to salinity stress in vitro. Micro cuttings of approximately 1.0cm long with a single bud of genotypes TBRS Tapioqueira, BRS Verdinha and Lagoão which were previously established in vitro were inoculated in a MS medium containing different concentrations of NaCl (0; 25; 50; 75; 100mM) and were analyzed after 90th day for: number of roots, number of leaves and shoot dry mass. The proline content of BRS Tapioqueira and Lagoão was assessed at 30th, 60th and 90th day. There was no analysis of proline of the variety Verdinha because of the contamination of the explants. The experimental design...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Abiotic stress; Osmoprotectors.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000600401
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Productivity and drought tolerance of cassava cultivars in the Coastal Tablelands of Northeastern Brazil Ciência Rural
Carvalho,Luciana Marques de; Carvalho,Hélio Wilson Lemos de; Oliveira,Ivênio Rubens de; Rangel,Marco Antônio Sedrez; Santos,Vanderlei da Silva.
ABSTRACT: Ten cassava cultivars were grown in the field and evaluated to identify the most adapted to the Coastal Tablelands of northeast Brazil. The cultivars showed differences in proline and chlorophyll contents, plant height, number of leaves and branches, canopy area and root production, however they did not differ on photosynthetic rates. Cultivars 'Tianguá' and '9783-13' presented lower root yield, whereas 'BRS Tapioqueira' and 'Irará' had the highest root yield. Few leaves coupled with the highest water use efficiency for CO2 assimilation was found in 'BRS Kiriris' in contrast to 'BRS Jarina' and '9783-13'. 'BRS Caipira' had high proline content in both Umbaúba and Frei Paulo areas, traits usually associated to drought tolerance, that contribute to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Adaptation; Osmotic adjustment; Photosynthesis; Chlorophyll.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000500796
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Desenvolvimento vegetativo em diferentes hastes da planta de mandioca em função da época de plantio Ciência Rural
Fagundes,Lovane Klein; Streck,Nereu Augusto; Lopes,Sidnei José; Rosa,Hamilton Telles da; Walter,Lidiane; Zanon,Alencar Junior.
Estudos sobre o desenvolvimento vegetativo da mandioca cultivada nas condições subtropicais do Brasil são escassos. O objetivo deste trabalho foi determinar o filocrono e o número final de folhas na haste principal e nas ramificações simpodiais de uma variedade de mandioca em diferentes épocas de plantio, em condições de clima subtropical. Um experimento de campo foi conduzido em Santa Maria, Rio Grande do Sul (RS), com quatro datas de plantio: 26/09/2006, 18/10/2006, 08/11/2006 e 28/11/2006. A variedade usada foi a FEPAGRO RS13, com caule do tipo simpodial tricotômico, no delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro tratamentos (datas de plantio) e quatro parcelas de 4,0 x 9,0m, com cinco fileiras e espaçamento 0,80 x 0,80m. Em seis...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Filocrono; Número de folhas; Aparecimento de folhas; Graus-dia; Manihot esculenta.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000300005
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Profundidade e espaçamento da mandioca no plantio direto na palha Ciência Rural
Gabriel Filho,Antonio; Strohhaecker,Laércio; Fey,Emerson.
Conduziu-se um experimento em LATOSSOLO VERMELHO Eutroférrico de textura argilosa, localizado no município de Marechal Cândido Rondon - PR, onde se utilizou delineamento em blocos casualizados com arranjo fatorial 2 x 3, 4 repetições e com dois espaçamentos: fileiras simples (1,00 x 0,60m) e fileiras duplas (1,50 x 0,50 x 0,60m), e três profundidades de plantio (0,05, 0,10 e 0,15m). Nos dois tipos de espaçamentos, a população de plantas foi de 16.666 plantas ha-1. O plantio direto na palha de aveia foi feito com a abertura de covas. Estudou-se o diâmetro médio dos caules, índice de tombamento, esforço para o arranquio manual, teor de amido nas raízes, produtividade de raízes e de amido, determinados aos 17 meses após o plantio. A disposição das linhas em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Distribuição de plantas; Práticas de manejo.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782003000300011
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Stoking residue from extraction of cassava starch without the use of storage technologies Ciência Rural
Javorski,Cleovani Rossi; Zambom,Maximiliane Alavarse; Pozza,Magali Soares dos Santos; Fernandes,Tatiane; Castagnara,Deise Dalazen; Paladini,Simoni; Tinini,Rodrigo Cesar dos Reis; Neres,Marcela Abbado.
The purpose of this paper was to study the storage of the residue from the extraction of cassava starch without the use of storage technologies, through chemical evaluation, pH values, temperature, development of microorganisms and mycotoxins. A randomized block design was used with eight treatments (different storage periods: 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18 and 21 days) and five replications. There was a significant difference for DM content, as a function of days in storage. The chemical composition of the residue from the extraction of cassava starch did not changed throughout the storage period. A negative linear effect was obtained for the pH values, which decreased with days in storage. There was significance of the storage period only for the fungus and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conservation; Manihot esculenta; Wet material; Mycotoxins; Microorganisms.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000300405
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Hygroscopic behaviour of cassava flour from dry and water groups Ciência Rural
Chisté,Renan Campos; Cardoso,Jonnahta Monteiro; Silva,Diego Aires da; Pena,Rosinelson da Silva.
Cassava flour from dry and water groups are important starch products widely consumed in the Amazonian region of Brazil. In this study, the moisture sorption isotherms of cassava flour from dry and water groups were obtained in the water activity (aw) range from 0.09 to 0.94 (dry group) and 0.07 to 0.93 (water group) at 25°C and the applicability of eight mathematical models in data prediction was evaluated. Both cassava flour from dry and water groups exhibited type II isotherms (sigmoid) and the hysteresis effect between adsorption and desorption isotherms was shown almost over the entire range of aw. The moisture of cassava flour from dry and water groups should not exceed 11.3g H2O 100g-1(aw=0.6) to ensure the theoretical microbiological stability and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Sorption isotherms; Mathematical models; Starchy product; Water activity..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000801515
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Emissão de folhas e início de acumulação de amido em raízes de uma variedade de mandioca em função da época de plantio Ciência Rural
Schons,Alfredo; Streck,Nereu Augusto; Kraulich,Bruno; Pinheiro,Diego Garrido; Zanon,Alencar Junior.
O número de folhas acumulado (NF) na haste principal está associado com o aparecimento de vários estádios de desenvolvimento da cultura da mandioca. O início de acumulação de amido (IAA) nas raízes tuberosas da mandioca marca o início da translocação dos fotoassimilados para o principal órgão de reserva nessa espécie. O objetivo deste trabalho foi estimar o filocrono e identificar um indicador morfológico baseado no NF para o IAA em mandioca plantada em diferentes épocas. Um experimento a campo foi conduzido em Santa Maria, RS, Brasil, com quatro épocas de plantio (28/09; 11/10; 16/11 e 27/12/2005). A variedade de mandioca usada foi a "RS 13", plantada em baldes de 12 litros, enterrados no espaçamento com 2,0 x 0,8m. O delineamento experimental foi o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Aparecimento de folhas; Filocrono; Temperatura base; RS 13.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000600013
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Caracterização de farinhas de tapioca produzidas no estado do Pará Ciência Rural
Silva,Priscilla Andrade; Cunha,Roberto Lisboa; Lopes,Alessandra Santos; Pena,Rosinelson da Silva.
A farinha de tapioca é um alimento produzido artesanalmente a partir da fécula de mandioca (Manihot esculenta Crantz), amplamente consumida na Região Amazônica. O objetivo deste trabalho foi caracterizar duas farinhas de tapioca produzidas no estado do Pará: uma no Baixo Amazonas e outra na Zona Bragantina. As duas farinhas apresentaram perfis granulométricos distintos e diferença significativa (P 0,05) para a maioria dos parâmetros físico-químicos e tecnológicos analisados. A farinha de tapioca proveniente do Baixo Amazonas apresentou maior umidade (10,7%), em função da maior capacidade de adsorver água, devido a sua maior área específica (menor granulometria). A microscopia óptica com luz polarizada, juntamente com as características dos dois produtos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Farinha; Produto amiláceo; Propriedades; Microscopia.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013000100030
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SIMANIHOT: A PROCESS-BASED MODEL FOR SIMULATING GROWTH, DEVELOPMENT AND PRODUCTIVITY OF CASSAVA REA
Tironi,Luana F.; Streck,Nereu A.; Gubiani,Paulo I.; Benedetti,Rômulo P.; Freitas,Charles P. de O. De.
ABSTRACT The objective of this study was to propose a model, named Simanihot, for simulating growth, development and yield of tuberous roots in cassava, with a choice of two soil water balance models. The model works on a day time step and is calibrated for five cassava cultivars (Fepagro –RS 14, Estrangeira, Cascuda, São José e Paraguaia), with different branching habits and different purpose of use (pasture, food and industry). The model has a graphical interface, where the user can choose one out of two soil water balance models, depending upon the number of known soil variables and details the user wants to know about soil water content.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Modeling; Software; Soil water balance.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162017000300471
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High genetic diversity among and within bitter manioc varieties cultivated in different soil types in Central Amazonia Genet. Mol. Biol.
Alves-Pereira,Alessandro; Peroni,Nivaldo; Cavallari,Marcelo Mattos; Lemes,Maristerra R.; Zucchi,Maria Imaculada; Clement,Charles R..
Abstract Although manioc is well adapted to nutrient-poor Oxisols of Amazonia, ethnobotanical observations show that bitter manioc is also frequently cultivated in the highly fertile soils of the floodplains and Amazonian dark earths (ADE) along the middle Madeira River. Because different sets of varieties are grown in each soil type, and there are agronomic similarities between ADE and floodplain varieties, it was hypothesized that varieties grown in ADE and floodplain were more closely related to each other than either is to varieties grown in Oxisols. We tested this hypothesis evaluating the intra-varietal genetic diversity and the genetic relationships among manioc varieties commonly cultivated in Oxisols, ADE and floodplain soils. Genetic results did...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manihot esculenta; Microsatellites; Amazonian dark earths; Floodplain; Oxisols.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572017000300468
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