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Registros recuperados: 13 | |
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Coêlho,Diego de Freitas; Tundisi,Louise Lacalendola; Cerqueira,Keilla Santos; Rodrigues,Jacqueline Rego da Silva; Mazzola,Priscila Gava; Tambourgi,Elias Basile; Souza,Roberto Rodrigues de. |
Abstract Microalgae are aquatic unicellular microorganisms that can be found both in freshwater and marine systems; are capable of photosynthesis; and can grow as individual cells or associated in chains or small colonies. Microalgae cultivation has gained large momentum among researchers in the past decades due to their ability to produce value metabolites, remarkable photosynthetic efficiency, and versatile nature. The wide technological potential, and thus increasing amount of scattered knowledge, may become the very first barrier that a post graduating student, or any non-specialist reader, will face when introduced to the subject. In this review paper, we access the core aspects of microalgae technology, covering their main characteristics, and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Microalgae; Microalgae Selection and Isolation; Green Products; Microalgae Cultivation; Bioactive Compounds. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000101000 |
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Leite,Nadjma Souza; Lima,Aloísio André Bomfim de; Santana,José Carlos Curvelo; Lopes,Francisco Luiz Gumes; Lédo,Ana da Silva; Tambourgi,Elias Basile; Souza,Roberto Rodrigues de. |
This study aimed to obtain the condition of maximum bromalein activity in different parts of pineapple plants produced in vitro, by micropropagation. The sStems and leaves of Pérola and Imperial cultivar plants were evaluated after three and eight months of in vitro cultivation in Murashige and Skoog medium without growth phytoregulator, macerated in potassium phosphate buffer at different pH values (5.7, 6.7 and 7.7). Total protein and proteolytic activity were determined in the samples after three- and eight-month cultivation periods. For both the cultivars, the best results were obtained at pH 5.7 in extraction media. Pérola cultivar, showed higher bromelain activity in the leaves cultivated in vitro for three months (0.0194U/mL) while in the Imperial... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Enzymatic activity; Bromelain; Pérola pineapple; Imperial pineapple; Production in vitro. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132012000500002 |
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Biazus,Joana Paula Menezes; Santana,José Carlos Curvelo; Souza,Roberto Rodrigues de; Tambourgi,Elias Basile. |
Neste trabalho realizou-se a purificação das enzimas α e β-amilases de malte de milho combinando os processos de adsorção em leito expandido com o fracionamento por etanol. Alimentaram-se 5 mL de uma solução a 2% de malte de milho em tampão fosfato 0,05 M a pH 5 em uma coluna contendo as resinas de troca iônica Amberlite IRA 410, em leito fixo de 4 cm fluidizado para 8 cm. A eluição foi promovida com NaCl 0,25M com 14 mL/minuto de vazão descendente e o material eluído foi fracionado com álcool etílico nas concentrações de 40-70%, 50-80% e 60-90% (v/v) a 20 e 30 ºC. A recuperação da atividade e o fator de purificação foram de 95% e 23 vezes, respectivamente, na primeira etapa. A melhor condição de fracionamento das enzimas foi apresentada a 50-80% de álcool... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Adsorção em leito expandido; Precipitação; Amilases; Malte de milho; Álcool etílico; Resina de troca iônica. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100032 |
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Biazus,Joana Paula Menezes; Souza,Roberto Rodrigues de; Curvelo-Santana,José Carlos; Tambourgi,Elias Basile. |
Neste trabalho foi feita a otimização do processo de secagem do malte de milho (Zea mays) com o objetivo de gerar um derivado de alto valor comercial sem reduzir a atividade das enzimas presentes neste, alfa e beta - amilases, e tentar agregar valor à cultura do milho. Modelos de curvas de secagem foram usados para simular as isotermas de secagem. Um planejamento fatorial completo do tipo 2² foi feito, usando como fatores o tempo (5,18; 6; 8; 10 e 10,8 h) em torno do tempo de secagem para determinação de umidade em alimento e a temperatura (54, 65 e 76 °C) próxima do ótimo das enzimas e a atividade enzimática no malte como resposta. O modelo que mais se ajustou aos dados de cinética de secagem foi o de Henderson e Henderson, e a umidade média retirada do... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Enzimas alfa e beta-amilases; Malte de milho (Zea mays); Secagem; Otimização. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000400012 |
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Almeida,Sheyla dos Santos; Alves,Wonder Alexandre Luz; Araújo,Sidnei Alves de; Santana,José Carlos Curvelo; Narain,Narendra; Souza,Roberto Rodrigues de. |
In this study, seven wine samples were prepared varying the amount of pulp of acerola fruits and the sugar content using the simulated annealing technique to obtain the optimal sensory qualities and cost for the wine produced. S. cerevisiae yeast was used in the fermentation process and the sensory attributes were evaluated using a hedonic scale. Acerola wines were classified as sweet, with 11°GL of alcohol concentration and with aroma, taste, and color characteristics of the acerola fruit. The simulated annealing experiments showed that the best conditions were found at mass ratio between 1/7.5-1/6 and total soluble solids between 28.6-29.0 °Brix, from which the sensory acceptance scores of 6.9, 6.8, and 8.8 were obtained for color, aroma, and flavor,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Simulated annealing; Sensory quality; Acerola; Wine; Optimization; Production cost. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000200011 |
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Silva,Rosa Luísa de Farias Oliveira Bezerra e; Souza,Roberto Rodrigues de; Santana,José Carlos Curvelo; Tambourgi,Elias Basile. |
Este trabalho objetivou a otimização da imobilização das enzimas amilases extraídas do malte do milho, usando alginato de sódio. A concentração do malte no extrato, a porcentagem de alginato de sódio e o pH foram usados como fatores que influenciam na imobilização das enzimas. Os resultados mostraram que as melhores condições de imobilização foram obtidas quando se usou as soluções de malte de milho em duas faixas de concentrações, uma entre 3,75 a 5 g.L-1 e outra entre 15 a 16,25 g.L-1, em pH entre 4,83 a 6,6 e 4% (m/v) de alginato de sódio, condições nas quais se conseguiu imobilizar 100% das enzimas com baixa perda de atividade. Este trabalho mostrou como se obter amilases de malte de milho imobilizadas por oclusão em alginato de sódio e que podem ser... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Imobilização; Amilases; Alginato de sódio; Malte de milho; Oclusão; Biocatalisador. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000300021 |
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Registros recuperados: 13 | |
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