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BIOLOGIA DE Conotrachelus humeropictus, FIEDLER, 1940 (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE), PRAGA DO CACAUEIRO E DO CUPUAÇUZEIRO NA AMAZÔNIA BRASILEIRA. 36
MENDES,Antonio C. de B.; MAGALHÃES,Bonifácio P.; OHASHI,Orlando S..
Foram determinados diversos parâmetros da biologia de Conotrachelus hutneropictus Fiedler, importante praga do cacaueiro, Theobroma cacao L. e do cupuaçuzeiro, T. grandiflorum (Will, ex Spreng.) Schum na Amazônia brasileira. A pesquisa foi realizada em laboratório, com fotofase natural de 12 horas, sob condições controladas de temperatura (27 ± 2eC) e umidade relativa (80 ± 10%). C. hutneropictus alimentado com folhas novas e frutos novos de cacueiros, apresentou em média, um ciclo de ovo a emergência do adulto do solo de 79 a 151 dias e em média, 108,80 ± 9,44 dias (Χ ±Εχ95) para machos e 156,87 ±16,19 dias para fêmeas. O período de pré-oviposição foi de 16,20 ± 0,49 dias. O periodo de oviposição foi de 80,50 ± 5,58 dias, colocando cada fêmea, de 55 a 153...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Insecta; Broca do cacau; Broca do cupuaçu; Theobroma cacao; Theobroma grandiflorum.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59671997000200135
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Infecção de Conotrachelus humeropictus Fiedler (Coleoptera: Curculionidae) por Metarhizium anisopliae (Metsch.) Sor. e Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. no solo 36
MENDES,Antonio C. B.; MAGALHÃES,Bonifácio P.; OHASHI,Orlando S.; BASTOS,Cleber N..
Foi avaliada a infecção de larvas de Conotrachelus humeropictus Fiedler, séria praga do cacaueiro (Theobroma cacao L.) e do cupuaçuzeiro (T. grandiflorum (Willd. ex Spreng.) Schum.) na Amazônia brasileira, por Metarhizium anisopliae (Metsch.) Sor. e Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. A pesquisa foi desenvolvida nos campos experimentais da Comissão Executiva do Plano da Lavoura Cacaueira - CEPLAC, em Ouro Preto D'Oeste, Rondônia. Foram testadas suspensões de 3,93 χ 1010 conídios/ml de M. anisopliae e 4,26 χ 1010 conídios/ml de B. bassiana, pulverizadas superficialmente em solo contido em recipientes de PVC, onde em diferentes dias após a pulverização (um, três, sete e quatorze dias) liberou-se larvas do último ínstar da praga. Beauveria bassiana mostrou-se...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Controle biológico; Insecta; Theobroma cacao; Theobroma grandiflorum.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672001000400531
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Diversity of yeasts during fermentation of cocoa from two sites in the Brazilian Amazon 36
ALMEIDA,Silvana de F. Oliveira de; SILVA,Letícia R Carvalho; JUNIOR,Gilson Celso A. Chagas; OLIVEIRA,Guilherme; SILVA,Silvia Helena Marques da; VASCONCELOS,Santelmo; LOPES,Alessandra Santos.
ABSTRACT The purpose of this study was to identify the yeasts involved in spontaneous fermentation of cocoa from the Brazilian Amazon region. The fermentation process was carried out experimentally with cocoa seeds from two sites (Medicilândia and Tucumã), State of Pará, northern Brazil, during a six-day period. Totals of 44 yeasts were isolated from Medicilândia and 29 from Tucumã. Molecular identification was carried out by sequencing the D1/D2 region fragment of the rRNA 26S gene, expanded with universal primers for the NL1GC and LS2 eukaryotes. Pichia manshurica and Saccharomyces cerevisiae were identified in Medicilândia and five yeast species (Pichia fermentans, P. kudriavzevii, P. manshurica, S. cerevisiae and Zygosaccharomyces bailii) were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Accession; Molecular identification; Cocoa beans; Pichia Manshurica; Saccharomyces cerevisiae; Theobroma cacao.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672019000100064
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AISLAMIENTO E IDENTIFICACIÓN DE Lactobacillus spp. (LACTOBACILLACEAE) RESISTENTES A Cd(II) Y As(III) RECUPERADOS DE FERMENTO DE CACAO 37
RODRÍGUEZ-LÓPEZ,Claudia Milena; GUZMÁN-BELTRÁN,Ana María; LARA-MORALES,Maria Camila; CASTILLO,Elianna; BRANDÃO,Pedro F. B..
RESUMEN El objetivo de este estudio fue aislar e identificar a partir de cacao fermentado en Caldas Colombia, bacterias con potencial de aplicación en procesos biotecnológicos, como la detoxificación de cadmio (Cd(II)) y arsénico (As(III)) en el organismo humano. En total se recuperaron 36 aislados de los cuales se recuperaron 11 en presencia de 1,0 mg/L de Cd(II) y 25 en presencia de 0,1 mg/L de As(III). Su identificación molecular determinó que la mayoría de los aislados son del género Lactobacillus. Los ensayos de crecimiento en presencia de diferentes concentraciones de los elementos evaluados permitió determinar que gran parte de los aislamientos presentan resistencia a mayores concentraciones de As(III) (300 mg/L) que de Cd(II) (10 mg/L). En ensayos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Elementos tóxicos; Fermentación; Lactobacilos; Theobroma cacao.
Ano: 2021 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-548X2021000100019
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Características fermentativas de silagens de capim-elefante emurchecido ou com adição de farelo de cacau 45
Carvalho,G.G.P.; Garcia,R.; Pires,A.J.V.; Pereira,O.G.; Fernandes,F.E.P.; Carvalho,B.M.A..
O experimento foi realizado para avaliar as características fermentativas da silagem de capim-elefante emurchecido ou adicionado de diferentes níveis de farelo de cacau. O capim-elefante utilizado foi colhido aos 50 dias de rebrota após o corte de uniformização e submetido aos seguintes tratamentos na ensilagem: capim-elefante emurchecido ao sol por oito horas e capim-elefante sem emurchecimento adicionado de 0, 7, 14, 21 e 28% de farelo de cacau (% da matéria natural). Foram utilizadas quatro repetições por tratamento. O material foi acondicionado em silos de PVC com 0,15m de diâmetro e 0,3m de altura, adotando-se compactação de 500kg/m³. O pH reduziu e os carboidratos solúveis (CHO S) aumentaram de forma linear (P<0,05) com a adição de farelo de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Forrageira; Pennisetum purpureum; Subproduto; Theobroma cacao; Fermentação; Ácido orgânico.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000100032
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Fosfito de potássio na indução de resistência a Verticillium dahliae Kleb., em mudas de cacaueiro (Theobroma cacao L.) 64
Ribeiro Júnior,Pedro Martins; Resende,Mário Lúcio Vilela de; Pereira,Ricardo Borges; Cavalcanti,Fábio Rossi; Amaral,Daniel Rufino; Pádua,Moisés Antônio de.
Há vários relatos da utilização de fosfitos no controle de doenças de plantas, por meio de ação direta, antifúngica e indireta por indução de resistência. Essa atuação como indutor é questionada, não sendo encontradas, em muitos desses trabalhos, evidências de respostas de defesa ativadas pelos sais de fosfito. Com o presente trabalho, objetivou-se estudar o efeito de doses (0,62; 1,25; 2,5 e 5 mL.L-1 de água) de fosfito de potássio na indução de resistência em mudas de cacaueiro a V. dahliae, além de investigar os possíveis mecanismos envolvidos na resposta de defesa. Foram realizados experimentos no Laboratório de Fisiologia do Parasitismo e casa-de-vegetação do Departamento de Fitopatologia UFLA. A aplicação foliar do fosfito foi realizada 7 dias antes...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Theobroma cacao; Murcha-de-Verticillium; Lignina; Peroxidases; Polifenoloxidases.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400006
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Current state of and perspectives on cocoa production in Mexico 118
Díaz-José,Oscar; Aguilar-Ávila,Jorge; Rendón-Medel,Roberto; Santoyo-Cortés,V. Horacio.
O. Díaz-José, J. Aguilar-Ávila, R. Rendón-Medel, and V.H. Santoyo-Cortés. 2013. Current state of and perspectives on cocoa production in Mexico. Cien. Inv. Agr.40(2): 279-289. Cocoa is one of the principal agricultural and cultural resources of the humid Mexican tropics. At present, the cocoa system is facing an unprecedented production crisis in relation to several factors, including the presence of frosty pod rot (Moniliophthora roreri), plantation neglect and low farm profitability. The aim of this study was to formulate a medium-term plan for cocoa production in Mexico by constructing a Technology Roadmap (TRM). Using an econometric model, production statistics were analyzed for national and international data. Producers participated in 185 surveys,...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Cocoa; Mexican cocoa; Frosty pod rot; Technology roadmap; Theobroma cacao.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202013000200004
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Effect of polyphenol oxidase (PPO) and air treatments on total phenol and tannin content of cocoa nibs 116
Brito,Edy Sousa de; García,Nelson Horacio Pezoa; Amâncio,Allan César.
Cocoa flavour is greatly influenced by polyphenols. These compounds undergo a series of transformations during cocoa processing leading to the characteristic cocoa flavour. The use of exogenous polyphenol oxidase (PPO) proved to be useful to reduce polyphenol content in cocoa nibs. The effect of a PPO associated or not with air over total phenol and tannin content was evaluated. Cocoa nibs were autoclaved and treated with a PPO or water in the absence or presence of an air flow for 0.5, 1, 2 and 3 hours. Total phenol content was reduced in PPO or water treatments, but when associated with air there was an increase in phenol content. Tannin content was reduced only by the treatment with water and air.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cocoa; Processing; PPO; Enzyme; Air; Theobroma cacao.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612002000100008
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Diversidad y abundancia de escolítidos (Coleoptera: Scolytidae) asociados al agroecosistema cacao en Tabasco, México 32
Pérez de la Cruz, Manuel.
Se estudió la diversidad y abundancia de escolítidos asociados al agroecosistema cacao en cuatro localidades del estado de Tabasco, México durante el año 2007. La recolecta de los insectos se llevó a cabo mediante trampas cebadas con alcohol etílico, captura con trampa de luz fluorescente y captura directa sobre sus plantas hospederas. Se recolectaron 19,263 especímenes pertenecientes a 51 especies y 26 géneros; Araptus hymenaeae y Cnesinus squamosus son nuevos registros para México. 40 especies son nuevos registros para el estado de Tabasco. Los géneros con mayor riqueza de especies fueron Hypothenemus (8) y Xyleborus (7). Las especies Xyleborus volvulus, X. affinis, Hypothenemus eruditus, H. birmanus y Premnobius cavipennis fueron las que en...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Insectos; Especies; Hospederos; Theobroma cacao; México; Doctorado; Entomología y Acarología; Insects; Species; Hosts.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10521/1516
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Evaluación de fungicidas sistémicos y de contacto en el control de la moniliasis (Moniliophthora roreri) del cacao (Theobroma cacao). 32
Quevedo Damián, Isaí.
La moniliasis causada por Moniliophthora roreri, es una de las enfermedades más destructivas del cacao en América. Afecta exclusivamente al fruto en cualquier etapa de desarrollo, causando pérdidas de hasta el 100% de la producción. Las prácticas culturales han sido el método más aplicado para el combate de la enfermedad, por lo que la selección de fungicidas adecuados contra M. roreri que puedan ser incluidos en programas de manejo de la enfermedad. El objetivo de la presente investigación fue evaluar la efectividad in vitro de diferentes fungicidas a concentraciones de 250, 500 y 1000 mg L-1 sobre el desarrollo micelial y la germinación conidial de M. roreri y seleccionar los que tengan alta efectividad in vitro para su prueba en campo. Los productos...
Palavras-chave: Control químico; M. roreri; Efectividad; Incidencia; Theobroma cacao; Chemical control; Frosty pod rot; Effectiveness; Incident; Producción Agroalimentaria en el Trópico; Maestría.
Ano: 2012 URL: http://hdl.handle.net/10521/924
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Fluctuación poblacional y período de ataque de Hemeroblemma spp. en el cultivo de cacao, en la Chontalpa, Tabasco. 32
Gerónimo Cruz, Angélica María.
Los objetivos del trabajo fueron determinar la fluctuación poblacional de adultos de Hemeroblemma spp., su nivel de correlación con la temperatura y precipitación y el período de ataque a frutos de cacao, en una plantación de La Chontalpa, Tabasco. Se realizaron muestreos semanales de septiembre de 2011 a agosto de 2012. Los adultos se capturaron mediante trampas con plátano. Los datos climatológicos se obtuvieron de una estación localizada a 5 km. El período de ataque se determinó contando los frutos dañados en 1.5 m del tronco de los árboles. Se capturaron adultos de septiembre a enero y de julio a agosto, registrándose un pico poblacional en noviembre y otro en agosto. La fluctuación poblacional presentó correlación moderada con la precipitación y muy...
Palavras-chave: Theobroma cacao; Hemeroblemma spp.; Incidencia; Incidence; Producción Agroalimentaria en el Trópico; Maestría.
Ano: 2014 URL: http://hdl.handle.net/10521/2359
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Fluctuación poblacional del salivazo Clastoptera laenata Fowler (Hemíptera: Clastopteridae) en el cultivo de cacao en la Chontalpa, Tabasco. 32
Gerónimo López, Verónica.
C. laenata afecta la floración del cultivo de cacao en Tabasco. El objetivo del trabajo fue determinar durante 12 meses la fluctuación poblacional de ninfas y adultos, y su nivel de correlación con la temperatura, precipitación y floración en una plantación de cacao en Huimanguillo, Tabasco (17°80’ 53.6” N, 93°40’ 37.1” O). Se realizaron muestreos semanales de septiembre de 2011 a agosto de 2012. Las ninfas se colectaron en las flores y los adultos se capturaron mediante trampas adhesivas de color amarillo. Los datos climatológicos se obtuvieron de una estación meteorológica localizada a 5 km de la plantación. La fluctuación poblacional de adultos y ninfas varío a lo largo del período estudiado y su incremento poblacional inició al comenzar la época...
Palavras-chave: Theobroma cacao; Cercopoidea; Incidencia; Incidence; Producción Agroalimentaria en el Trópico; Maestría.
Ano: 2013 URL: http://hdl.handle.net/10521/2123
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Transfer of Knowledge on Agroforestry Management Practices: the Structure of Farmer Advice Networks 7
Isaac, Marney E; University of Toronto; marney.isaac@utoronto.ca; Erickson, Bonnie H; University of Toronto;; Quashie-Sam, S. James; Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Ghana;; Timmer, Vic R; University of Toronto;.
Access to knowledge on farm management practices is essential for the maintenance of productive agroforestry systems. Farmers who lack the means to acquire farming knowledge from formal sources often rely on information within their informal social networks. However, little research has explored the explicit structure of farmer communication patterns. We examined advice network structures by using farmer attributes, i.e., kin relationships, community involvement, and imitation, to characterize structural positions and investigated the consequences of such structure on farming practices in cocoa agroforestry systems in Ghana, West Africa. Furthermore, we used a multicommunity approach; we constructed networks for four communities to increase replication...
Tipo: Peer-Reviewed Reports Palavras-chave: Agroforestry; Farm management; Ghana; Social network analysis; Theobroma cacao.
Ano: 2007
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Migrant farmers as information brokers: agroecosystem management in the transition zone of Ghana 7
Isaac, Marney E.; Department of Physical and Environmental Sciences and Center for Critical Development Studies, University of Toronto Scarborough; Department of Geography, University of Toronto; marney.isaac@utoronto.ca; Anglaaere, Luke C. N.; Forestry Research Institute of Ghana;; Akoto, Daniel S.; Faculty of Renewable Natural Resources, Kwame Nkrumah University of Science and Technology;; Dawoe, Evans; Faculty of Renewable Natural Resources, Kwame Nkrumah University of Science and Technology;.
Environmentally induced farmer migration is an important livelihood strategy, yet little is known of the effects on the destination region agroecosystem information networks and management practices. In the forest-savanna transition zone (Brong Ahafo Region) of Ghana, where migration from northern regions (migrant) and from neighboring regions (settler) is active, we chart the role of migrant famers and the type of agroecosystem management practices embedded in information networks using a social networks approach. Based on empirical network data from 44 respondents across three communities, we illustrate a diffuse information network, with variable tie frequency between settlement categories (local, settler, or migrant) of farmers. The cohesion of this...
Tipo: Peer-Reviewed Reports Palavras-chave: Agricultural innovation; Agroecology; Agroforestry; Environmental change; Ghana; Natural resource management; Social network analysis; Social-ecological memory; Theobroma cacao.
Ano: 2014
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Analysis of the ergosterol biosynthesis pathway cloning, molecular characterization and phylogeny of lanosterol 14α-demethylase (ERG11) gene of Moniliophthora perniciosa 74
Ceita,Geruza de Oliveira; Vilas-Boas,Laurival Antônio; Castilho,Marcelo Santos; Carazzolle,Marcelo Falsarella; Pirovani,Carlos Priminho; Selbach-Schnadelbach,Alessandra; Gramacho,Karina Peres; Ramos,Pablo Ivan Pereira; Barbosa,Luciana Veiga; Pereira,Gonçalo Amarante Guimarães; Góes-Neto,Aristóteles.
The phytopathogenic fungus Moniliophthora perniciosa (Stahel) Aime &amp; Philips-Mora, causal agent of witches' broom disease of cocoa, causes countless damage to cocoa production in Brazil. Molecular studies have attempted to identify genes that play important roles in fungal survival and virulence. In this study, sequences deposited in the M. perniciosa Genome Sequencing Project database were analyzed to identify potential biological targets. For the first time, the ergosterol biosynthetic pathway in M. perniciosa was studied and the lanosterol 14α-demethylase gene (ERG11) that encodes the main enzyme of this pathway and is a target for fungicides was cloned, characterized molecularly and its phylogeny analyzed. ERG11 genomic DNA and cDNA were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Basidiomycota; Fungus; Ergosterol; Theobroma cacao.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572014000500011
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Diversidad de insectos capturados por arañas tejedoras (Arachnida: Araneae) en el agroecosistema cacao en Tabasco, México 82
Pérez-de La Cruz,Manuel; Sánchez-Soto,Saúl; Ortíz-García,Carlos F.; Zapata-Mata,Raúl; Cruz-Pérez,Aracely de la.
El objetivo de este trabajo fue el de conocer la diversidad de insectos capturados por arañas tejedoras en una plantación de cacao de 6 ha en Tabasco, México. El estudio se realizó de Julio del 2004 a Junio del 2005 mediante recolectas quincenales de los insectos capturados en las telas de las arañas. Se revisaron 3,041 telas de 54 especies de arañas pertenecientes a siete familias (Araneidae, Theridiidae, Tetragnathidae, Uloboridae, Pholcidae, Dyctinidae y Linyphiidae) que capturaron 1.749 insectos de 10 órdenes, representados por 93 familias, la mayoría de Coleoptera, Diptera y Hemiptera que en conjunto constituyeron el 74% del total de las familias identificadas. La familia Araneidae fue la que capturó el mayor número de individuos de todos los órdenes,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Insecta; Theobroma cacao; Depredación.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-566X2007000100011
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Escolítidos (Coleoptera: Scolytidae) asociados al agroecosistema cacao en Tabasco, México 82
Pérez-De La Cruz,Manuel; Equihua-Martínez,Armando; Romero-Nápoles,Jesus; Sánchez-Soto,Saúl; García-López,Eustolia; Bravo-Mojica,Hiram.
El objetivo de este trabajo fue conocer la fauna de escolítidos asociada al agroecosistema cacao durante el año 2007 en Tabasco, México; para ello se utilizaron trampas de alcohol etílico, trampa de luz y captura sobre sus plantas huéspedes como métodos de recolecta. Se registraron 3,192 especimenes de 34 especies pertenecientes a 18 géneros de escolítidos. Veintidós especies son registros nuevos para el Estado de Tabasco. Los géneros con mayor riqueza de especies fueron Xyleborus (6) e Hypothenemus (6). Se concluye que la fauna de escolítidos capturadas con los tres métodos de recolecta presentó una fluctuación poblacional similar a través del año de estudio. Además concluimos que aunque la trampa de alcohol etílico fue el método de captura más eficiente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Insecto; Theobroma cacao; Fluctuación.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-566X2009000500007
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Parent selection for cocoa resistance to witches'-broom 86
Silva,Stela Dalva Vieira Midlej; Luz,Edna Dora Martins Newman; Pires,José Luis; Yamada,Milton Macoto; Santos Filho,Lindolfo Pereira dos.
The objective of this work was to identify genotypes with high general combining ability for resistance to witches'-broom (Moniliophthora perniciosa) in populations formed from a first cycle of recurrent selection. Highly productive and resistant clones from different origins were interbred using the North Carolina II design. The clones SCA 6, CSUL 7, RB 39, CEPEC 89, OC 67, BE 4, EEG 29 and ICS 98 were used as paternal parents, while the maternal ones were NA 33, CCN 10, IMC 67, P 4B, CCN 51, CEPEC 86, SGU 54 and ICS 9. Twenty days after germination, 56 seedlings of each cross (four replicates of 14 seedlings) received the inoculation of a 1-mL suspension with 7.5x10(4 ) basidiospores mL-1. Symptoms were evaluated 60 days after inoculation. Significant...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Moniliophthora perniciosa; Theobroma cacao; Disease integrate management; Early selection; Genetic resistance.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2010000700007
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Fungicidal effect of silver nanoparticles on toxigenic fungi in cocoa 86
Villamizar-Gallardo,Raquel; Cruz,Johann Faccelo Osma; Ortíz-Rodriguez,Oscar Orlando.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the microbicidal effect of silver nanoparticles (AgNPs) on potentially toxigenic fungi affecting cocoa (Theobroma cacao) crops. These fungi, isolated from diseased cocoa pods, were characterized phenotypically and genotypically. The microbicidal effect was assessed by measuring radial mycelial growth, in synthetic culture media, and at different AgNP concentrations in plant tissues. The inhibition effect was monitored in Petri dishes, and changes in fungal structures were observed through scanning electron microscopy. Two potentially toxigenic fungi were highly prevalent: Aspergillus flavus and Fusarium solani. The inhibition assays, performed in liquid and solid synthetic culture media, showed that...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus flavus; Fusarium solani; Theobroma cacao; Alternative control; Agri-food nanotechnology; Ochratoxin A.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2016001201929
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Leaf application of silicon in young cacao plants subjected to water deficit 86
Zanetti,Leonardo Valandro; Milanez,Camilla Rozindo Dias; Gama,Vinícius Novo; Aguilar,Marco Antonio Galeas; Souza,Carlos Alberto Spaggiari; Campostrini,Eliemar; Ferraz,Tiago Massi; Figueiredo,Fábio Afonso Mazzei Moura de Assis.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the physiological and anatomical traits of plants of a cacao (Theobroma cacao) clone in response to water deficit after leaf application of silicon. A randomized complete block design was used, with four replicates, in a 2x3 factorial arrangement of two water regimes (irrigated or nonirrigated) and three silicon concentrations (0.0, 1.5, and 3.0 mg mL-1) applied in wettable SiO2 powder. The plants were evaluated 20 days after the irrigation regimes were applied. The use of SiO2 increased the stability of cell membranes and the photochemical efficiency of the plants under water deficit. The 1.5 mg mL-1 concentration of SiO2 increased photosynthetic rate, water use efficiency, and carboxylation efficiency,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Theobroma cacao; Anatomy; Antioxidant enzymes; Drought; Photochemistry; SiO2.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2016000300215
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