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Effect of lipid sources and inclusion levels in diets for broiler chickens Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Polycarpo,G.V.; Cruz,V.C.; Alexandre,N.C.; Fascina,V.B.; Souza,I.M.G.P.; Cravo,J.C.M.; Albuquerque,R.; Sartori,J.R.; Pezzato,A.C..
This research aimed to evaluate the interactions and effects of 2 and 4% addition levels of poultry slaughterhouse fat (chicken tallow) and soybean oil in diets for broiler chickens. Two experiments were carried out using one-day-old male Cobb chicks in an entirely random design with a 2x2 factorial scheme. In the first experiment, 560 chicks were used to evaluate performance and carcass characteristics. In the second experiment, 100 chicks were used to determine the nutrient digestibility, dietary energy utilization and the lipase and amylase pancreatic activity. There was no interaction between the fat sources and the addition levels for any of the analyzed variables, except for the digestibility coefficient of dry matter (DCDM), which was higher in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chicken tallow; Lipids; Soybean oil.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000200028
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Parâmetros ósseos de frangos de corte alimentados com rações contendo fitase e baixos níveis de fósforo disponível e proteína bruta Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Vaz,A.C.N.; Albuquerque,R.; Brisola,M.L.; Donato,D.C.Z.; Garcia,P.D.S.R..
Foram utilizados 504 pintos de linhagem comercial (Ag Ross 308) para frangos de corte de um dia de idade, distribuídos em 12 tratamentos com seis repetições. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso em esquema fatorial 2x2x3, com dois níveis de fósforo disponível (0,45 e 0,34%), dois níveis de fitase (0 e 1200 FTU/kg) e três níveis de proteína bruta (22,5; 20,5 e 18,5%). A porcentagem de cálcio e fósforo nas tíbias foi influenciada significativamente pelos níveis de proteína e de fósforo na dieta com o uso da fitase. Os teores de matéria mineral nas tíbias apresentaram efeito linear com o uso da enzima e efeito quadrático com a ausência dela, apresentando maior valor com o nível de 22,5% de proteína na dieta. Já com os maiores níveis de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Avicultura; Cálcio; Enzima; Matéria mineral; Tíbia.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352013000600034
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