|
|
|
|
|
Garcez,Bruno Spindola; Alves,Arnaud Azevêdo; Araújo,Daniel Louçana da Costa; Oliveira,Maria Elizabete de; Pompeu,Roberto Cláudio Fernandes Franco; Rogério,Marcos Cláudio Pinheiro; Moreira,Antônia Leidiana; Lima,Isak Samir de Sousa. |
ABSTRACT This study aimed to evaluate the performance and ingestive behavior of growing goats grazing on Tanzania guinea grass and fed diets containing 40% carnauba or tucum fruits. Twenty-one male castrated goats were distributed into three groups, one exclusively on pasture and the other two on pasture and fed diet supplemented at the level of 1.5% body weight (BW) in a completely randomized design. The intake of the supplements was obtained by difference between the amount supplied and the leftovers, with weighing performed every seven days, while pasture intake was determined using titanium dioxide (TiO2) as external indicator. Ingestive behavior was evaluated for three days. The supplement containing carnauba fruit resulted in a greater intake of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bactris setosa; Bite rate; Copernicia prunifera; Pasture supplementation; Weight gain. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982019000100703 |
| |
|
|
Dantas Filho,Laí Alves; Lopes,João Batista; Vasconcelos,Vânia Rodrigues; Oliveira,Maria Elizabete de; Alves,Arnaud Azevêdo; Araújo,Daniel Louçana da Costa; Conceição,Washington Luis Ferreira. |
A pesquisa foi realizada para avaliar o desempenho, a digestibilidade e o balanço de nitrogênio e analisar a viabilidade econômica da inclusão de polpa de caju desidratada na alimentação de ovinos em confinamento. Foram utilizados 20 ovinos machos mestiços da raça Santa Inês em confinamento, distribuídos em delineamento de blocos casualisados, com cinco tratamentos (0, 10, 20, 30 e 40% de polpa de caju desidratada - PCD) e quatro repetições. As dietas, isoprotéicas, foram compostas de feno de tifton - 85 moído (Cynodon spp.) como volumoso e concentrado formulado com milho, farelo de soja, polpa de caju desidratada e sal mineral. Os níveis de polpa de caju desidratada na dieta não interferiram no consumo de MS e PB (g/dia) e na conversão alimentar. O... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Alimentos alternativos; Conversão alimentar; Ganho de peso. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982007000100018 |
| |
|
|
|