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Fermentation characteristics and nutritional value of elephant grass ensiled with old man saltbush R. Bras. Zootec.
Santos,Otanael Oliveira dos; Araújo,Gherman Garcia Leal de; Mistura,Claudio; Pereira,Luiz Gustavo Ribeiro; Voltolini,Tadeu Vinhas; Santos,Mércia Virginia Ferreira dos; Araújo,Josivânia Rodrigues de.
The effects of the addition of saltbush on the fermentation characteristics and nutritional value of silages of elephant grass (Pennistum purpureum Schum.) were studied through a completely randomized design with six old man saltbush (Atriplex nummularia Lind) levels (0, 20, 40, 60, 80 and 100 %) in substitution of the grass natural matter, with six replicates. Elephant grass presented 18.9% dry matter (DM) and silages were produced in experimental PVC silos, which were open at 70 days after ensilage. The increasing old man saltbush levels had increasing linear effect on the DM content of silages. There was quadratic effect for the contents of lactic and acetic acids and in vitro DM digestibility. Contents of butyric acid were negligible. Values pH of and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Acid detergent fiber; Ammonia nitrogen; Crude protein; Neutral detergent fiber; PH.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000600012
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Digestibilidade aparente de ingredientes do Semi-Árido Nordestino para tilápia do Nilo Ciência Rural
Araújo,Josivânia Rodrigues de; Santos,Lilian Dena dos; Silva,Lilian Carolina Rosa da; Santos,Otanael Oliveira dos; Meurer,Fabio.
O experimento avaliou o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) da matéria seca (MS), energia bruta (EB), extrato etéreo (EE) e proteína bruta (PB) de ingredientes do Semi-Árido Nordestino: farinhas do feno de maniçoba (FM), do feno de leucena (FL) e do feno da folha de mandioca (FFM), raspa de mandioca (RM) e resíduos de vitivinícola (RV) para tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Os CDA para a MS, EB, EE e PB foram de 20,74%, 30,30%, 48,36% e 71,72% para FL; 19,34%, 17,08%, 30,03% e 44,88% para FM; 30,32%, 23,04%, 4,43% e 21,07% para FFM; 72,85%, 70,62%, 81,78% e 84,51% para RM e de 33,38%, 50,80%, 79,39% e 67,25% para RV. O feno de leucena, a raspa de mandioca e os resíduos de vitivinícola são promissores para a formulação de rações. A...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Alimento alternativo; Cultivo de tilápia; Nutrição de peixes; Piscicultura.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000500023
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