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Optimization of phenolic compounds extraction and a study of the edaphic effect on the physicochemical composition of freeze-dried jaboticaba peel Ciência e Agrotecnologia
Pereira,Luciane Dias; Ascheri,Diego Palmiro Ramirez; Bastos,Suely Miranda Cavalcante; Ascheri,José Luis Ramírez; Santos,Suzana da Costa.
ABSTRACT Jaboticaba is a fruit with high nutritional potential with beneficial effects for health. The aims of this work were the optimization of the extraction of phenolic compounds (PhC) from freeze-dried jaboticaba peel (FJP) as a function of the stirring time (ST) and solvent volume (SV) and to study the edaphic effect on the physical-chemical composition of FJP from five orchards. In the first stage, a 2-factor, 2-level central composite designs combined with the Response Surface Methodology and desirability function was used. In the second stage, a one-way analysis of variance was used to investigate the edaphic effect on the responses. Total phenols (Tph), tannins (Ta), total monomeric anthocyanins (TMA), color index (CI) and tone responses (Ton)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Myrciaria cauliflora; Ultrasound; Response surface methodology; Physical-chemical properties..
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542018000400431
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Propriedades termodinâmicas de adsorção de água do amido de rizomas do lírio-do-brejo (Hedychium coronarium) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Ascheri,Diego Palmiro Ramirez; Moura,Wellington de Souza; Ascheri,José Luis Ramírez; Freitas Junior,Edson Alves.
Determinaram-se as propriedades termodinâmicas (entalpia diferencial, entropia diferencial, entalpia integral e entropia integral) do amido de rizomas do lírio-do-brejo (Hedychium coronarium) por meio de isotermas de adsorção de água. As isotermas foram determinadas em atividades de água no intervalo de 0,11 a 0,84, sob temperaturas que variaram de 30 a 50 °C. A Equação de GAB, que se ajustou bem às isotermas experimentais, foi utilizada para estimar as propriedades termodinâmicas de adsorção. As isotermas apresentaram ligeira inversão, indicando a precença de amido danificado. A entalpia diferencial e a entropia diferencial aumentaram com a diminuição da umidade de equilíbrio e correlacionaram entre si confirmando a compensação química linear. Um modelo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Hedychium coronarium; Isotermas de adsorção de água; Calor isostérico; Atividade de água; Fécula.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200036
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Effect of sugar and water contents on non-expanded cassava flour extrudates Ciênc. Tecnol. Aliment.
Ortiz,Juan Antonio Ruano; Carvalho,Carlos Wanderlei Piler de; Ascheri,Diego Palmiro Ramirez; Ascheri,José Luis Ramirez; Andrade,Cristina Tristão de.
The effects of sucrose and water contents on cassava flour processed by extrusion at varied concentrations of sucrose (0-20% w/w) and water (28-42% w/w) were studied by applying response surface methodology. The extrusion of the mixtures was performed in a twin screw extruder fitted to a torque rheometer. The specific mechanical energy (SME) dissipated inside a conical twin-screw extruder was measured. Water absorption index (WAI), water solubility index (WSI) and paste viscosity readings (cold viscosity (CV), peak viscosity (PV), breakdown (BD) and set back (SB)) during a gelatinization-retrogradation cycle measured in a Rapid Visco Analyzer were determined on non-directly extruded products. The results indicated that SME and WSI decreased as a function...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: RVA paste viscosity; Specific mechanical energy; Water absorption index; Water solubility index; Response surface methodology; Physicochemical properties.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100030
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Caracterização da farinha de bagaço de jabuticaba e propriedades funcionais dos extrusados Ciênc. Tecnol. Aliment.
Ascheri,Diego Palmiro Ramirez; Ascheri,José Luis Ramírez; Carvalho,Carlos Wanderlei Piller de.
Estudaram-se as características de farinha de bagaço de jabuticaba fermentado e algumas propriedades funcionais (índice de expansão e índice de solubilidade) dos extrusados elaborados a partir deste bagaço e arroz, em proporções que variaram de 11,59 a 25% (bagaço/arroz). A farinha de bagaço de jabuticaba fermentado foi avaliada quanto à distribuição do tamanho de partícula, cor, sabor e aroma, composição centesimal, minerais e fibras. Algumas das características desta farinha foram comparadas com as das farinhas de bagaço de jabuticaba doce (sem fermentar) e arroz polido. O extrusor utilizado para obtenção das farinhas pré-gelatinizadas constituiu-se em um único parafuso com taxa de compressão de 1:3, com rotação variável (65,90 a 234,10 rpm). Usou-se uma...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extrusão termoplástica; Farinha de arroz; Jabuticaba; Metodologia de superfície de resposta; Aproveitamento de resíduo agroindustrial.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000400029
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Technological properties of precooked flour containing coffee powder and rice by thermoplastic extrusion Ciênc. Tecnol. Aliment.
Silva,Reginaldo Ferreira da; Pereira,Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Ascheri,José Luis Ramirez; Ascheri,Diego Palmiro Ramirez.
Although Brazil is a country of tradition in both the production and consumption of coffee, the most of the coffee is consumed as a beverage, which reduces greatly the competitiveness on international market, for reducing the chances of supplying the product under other forms of consumption. Owing to that, the aim of this study was developing a precooked mixed flour containing coffee powder and rice for use in coffee flavored products. Mixtures of rice and coffee in the proportions of 900:100, 850:150 and 800:200 g, respectively, were processed in a single screw extruder (Brabender DS-20, Duisburg, German) and the effect of the extrusion process on the variables moisture content (16%, 18% and 20%) and temperature in the third extruding zone (140 °C, 160 °C...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extrusion; Rice; Coffee; Mixtures; Technological properties.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100002
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