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Effects of temperature, pH and additives on the activity of tannase produced by Paecilomyces variotii Electron. J. Biotechnol.
Battestin,Vania; Macedo,Gabriela A.
A biochemical characterization of the tannase from a Paecilomyces variotii strain isolated in São Paulo, Brazil was carried out. Paecilomyces variotii is a strain obtained from the screening of five hundred fungi that were tested for their production of tannase. The enzyme produced was partially purified using ammonium sulfate precipitation followed by ion exchange chromatography, diethylaminoethyl (DEAE)-Sepharose. Effects of temperature and pH on the activity of crude tannase crude and purified tannase was studied. Km was found to be 0.61 µmol and Vmax = 0.55 U/mL. Temperature of 40 to 65ºC and pH 4.5 to 6.5 were optimum for tannase activity and stability; it could find potential use in the food-processing industry. The effects of different inhibitors,...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Characterization enzyme fermentation fungi Paecilomyces variotii; Tannase.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582007000200003
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Fermentation and enzyme treatments for sorghum BJM
Schons,Patrícia Fernanda; Battestin,Vania; Macedo,Gabriela Alves.
Sorghum (Sorghum bicolor Moench) is the fifth most produced cereal worldwide. However, some varieties of this cereal contain antinutritional factors, such as tannins and phytate that may form stable complexes with proteins and minerals which decreases digestibility and nutritional value. The present study sought to diminish antinutritional tannins and phytate present in sorghum grains. Three different treatments were studied for that purpose, using enzymes tannase (945 U/Kg sorghum), phytase (2640 U/Kg sorghum) and Paecilomyces variotii (1.6 X 10(7) spores/mL); A) Tannase, phytase and Paecilomyces variotii, during 5 and 10 days; B) An innovative blend made of tanase and phytase for 5 days followed by a Pv increase for 5 more days; C) a third treatment...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermentation; Tannase; Phytase; Sorghum.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000100010
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Seleção de fungos produtores de tanase em resíduos vegetais ricos em taninos Ciência e Agrotecnologia
Macedo,Gabriela Alves; Matsuda,Luis Katsumi; Battestin,Vania.
Tanino acil hidrolase conhecida como tanase (E.C: 3.1.1.20) é uma enzima que hidrolisa ésteres e ligações laterais de taninos hidrolisáveis produzindo glicose e ácido gálico. A tanase é uma enzima extracelular, induzível, produzida por fungos, bactérias e leveduras pela fermentação sólida, líquida ou submersa. A fermentação sólida para a produção desta enzima oferece um grande número de vantagens sobre o método de fermentação submersa e líquida convencional. O meio de produção é simples, utiliza resíduos vegetais de uva, cajú, café ou subprodutos como farelo de trigo, arroz ou aveia, acrescidos de ácido tânico. A aplicação de resíduos é uma forma de utilizar substratos alternativos e solucionar problemas de poluição que possam causar. A tanase tem vasta...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fungos; Tanase; Resíduos; Taninos.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000400016
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