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Production of α-amylase from Streptomyces sp. SLBA-08 strain using agro-industrial by-products BABT
Santos,Édilla Ribeiro dos; Teles,Zozilene Nascimento Santos; Campos,Núria Mariana; Souza,Diogo Angeli Jacinto de; Bispo,Aline Simões da Rocha; Nascimento,Rodrigo Pires do.
Approximately 1.5 trillion tons are the estimated yearly biomass production, making it an essentially unlimited source of raw material for environmentally friendly and biocompatible products transformed by microorganism, specially fungi and actinomycetes. Several lignocellulosic residues, such as sisal waste and sugarcane bagasse contain starch in their structures which could become important sources for the production of amylases. This study evaluated the production of amylolytic enzymes using Streptomyces sp. SLBA-08 strain, isolated from a semi-arid soil, according to their ability to grow on soluble starch as the sole carbon source. The effect of the carbon source (sisal waste and sugarcane bagasse) on α-amylase production was studied using submerged...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Α-amylases; Sugarcane bagasse; Sisal waste; Streptomyces sp.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132012000500020
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Occurrence and antimicrobial resistance of bacteria in retail market spices Ciência Rural
Costa,Milena da Cruz; Cruz,Alexsandra Iarlen Cabral; Bispo,Aline Simões da Rocha; Ferreira,Mariza Alves; Costa,João Albany; Evangelista-Barreto,Norma Suely.
ABSTRACT: This study aimed to evaluate the microbiological quality and the transmission of multidrug-resistant bacteria in different spices sold in town fairs (local food markets) in the municipalities of Recôncavo Baiano. Samples of black pepper, oregano, and cinnamon were collected over a period of six months and investigated for coliforms at 45 °C, Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus, Bacillus spp., Bacillus cereus, Escherichia coli and Salmonella spp. The contamination in the black pepper samples (log 4.66 CFU g-1) was higher (P>0.05), than those of cinnamon (log 2.55 CFU g-1) and oregano (log 2.49 CFU g-1), particularly for B. cereus. E. coli (89%) and Salmonella spp. (67%) were isolated only from black pepper. B. cereus and S. aureus showed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spice plants; Antibacterial activity; Multiresistance.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000400455
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Amadurecimento de mamão formosa com revestimento comestível à base de fécula de mandioca Ciência e Agrotecnologia
Pereira,Márcio Eduardo Canto; Silva,Aurivan Santana da; Bispo,Aline Simões da Rocha; Santos,Djalma Barbosa dos; Santos,Silvia Barbosa dos; Santos,Vânia Jesus dos.
O mamão é fruta perecível, de vida útil pós-colheita curta. Novas tecnologias de conservação de produtos hortícolas com possibilidade de emprego em sistemas orgânicos têm sido desenvolvidas, a exemplo dos revestimentos comestíveis, que podem ser consumidos com o produto. Neste trabalho avaliou-se o amadurecimento de frutos de mamão Formosa 'Tainung 1' em temperatura ambiente, revestidos com película comestível à base de fécula de mandioca, que foi aplicada por meio de imersão dos frutos durante um minuto em suspensões de 1%, 2% e 3%. No dia da aplicação do tratamento e a cada quatro dias, durante 12 dias, os frutos foram avaliados quanto à perda de massa, cor da casca, firmeza da polpa, sólidos solúveis (SS), acidez titulável (AT) e relação SS/AT. O...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carica papaya; Atmosfera modificada; Pós-colheita.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000600011
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