|
|
|
|
|
Pina,José C.; Bono,José A. M.; Oliveira,Ademir K. M. de; Rufino,Rodrigo dos S.; Amorim,Diogo O.. |
The use of renewable residues as a source of nutrients, associated with chemical input, can provide better efficiency, greater amount of nutrients available to the plant and reduce its application. The objective of this study was to evaluate the influence of different organic residues associated with chemical fertilizer (NPK) on sugarcane rooting and yield. The experiment was conducted in a Typic Quartzipsamments soil, located in Campo Grande-MS, Brazil, from October 2010 to September 2013. The plots were 4 x 5 m (20 m2), set in a randomized block design with four replicates. The treatments consisted of poultry litter (10 t ha-1), filter cake (10 t ha-1), vermicompost (10 t ha-1) and vinasse (300 m3 ha-1), all associated with basic NPK fertilizer, and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Saccharum officinarum; Sustainability; Renewable residues; Yield. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000700650 |
| |
|
|
Silva,Aletéia P. M. da; Bono,José A. M.; Pereira,Francisco de A. R.. |
No Brasil, o setor sucroalcooleiro está em expansão tendo, como consequência, a geração de resíduos e/ou subprodutos, entre eles a vinhaça. As usinas têm utilizado a vinhaça em áreas agrícolas, através da fertirrigação. O objetivo deste trabalho foi analisar o efeito da aplicação de vinhaça em alguns atributos químicos do solo e na produtividade de colmos de cana, pelo período de três anos. O ensaio foi conduzido em solo classificado como Neossolo Quartzarênico órtico localizado em Campo Grande, MS, de novembro de 2008 a setembro de 2011. As parcelas experimentais foram de 4,2 x 10,0 m (42 m²) e os tratamentos constituídos por doses de vinhaça (0, 100, 200, 400 e 800 m³ ha-1), distribuídos no campo em delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Saccharum spp.; Atributos químicos do solo; Vinhoto; Cana soca. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662014000100006 |
| |
|
|
|