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Evaluation of Origanum vulgare essential oil as antimicrobial agent in sausage BJM
Busatta,Cassiano; Mossi,Altemir José; Rodrigues,Maria Regina Alves; Cansian,Rogério Luis; Oliveira,José Vladimir de.
This work reports antimicrobial activity of oregano (Origanum vulgare) essential oil against several bacteria in sausage. The in vitro minimum inhibitory concentration (MIC) was determined for 9 selected aerobic heterotrofic bacteria. The antimicrobial activity of distinct concentrations of the essential oil on the basis of the highest MIC found was tested in a food system comprised of fresh sausage. Batch food samples were also inoculated with Escherichia coli with a fixed concentration and the time course of the product was evaluated with respect to the action of the different concentrations of essential oil. Sensory analysis were conducted, and results showed that the addition of oregano essential oil to sausage may be a promising route as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobial properties; Oregano (Origanum vulgare); Food system; Fresh sausage.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000400006
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Ocorrência de Bacillus sporothermodurans em leite UAT integral e desnatado Ciênc. Tecnol. Aliment.
Busatta,Cassiano; Valdruga,Eunice; Cansian,Rogério Luis.
Por sua composição completa e balanceada, o leite é um substrato ideal para o desenvolvimento de diversos grupos de microrganismos. Bactérias, fungos, vírus e outros podem provocar significativas alterações no leite e derivados. Apesar do tratamento a Ultra Alta Temperatura a que o leite longa vida é submetido, constatou-se nos últimos anos, a presença de um novo tipo de bactéria altamente resistente ao calor, denominada Bacillus sporothermodurans, em função de sua capacidade de formação de esporos. O presente trabalho teve como objetivos verificar a presença desta bactéria em leites UAT (Ultra Alta Temperatura) integral e desnatado, comercializados na região do Alto Uruguai - RS e quantificar a capacidade de resistência à altas temperaturas das formas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus sporothermodurans; UHT; UAT; Endoesporos.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000300003
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