|
|
|
|
|
Venturini,Anna Cecilia; Cavenaghi,Ângela Dulce; Castillo,Carmen Josefina Contreras; Quiñones,Eliane Marta. |
The purpose of this study was to evaluate the acceptability and the microbiological safety of uncured fresh chicken sausages with reduced fat content, considering the scientific evidence that correlated cancer and cardiovascular diseases to this diet. Two formulations of uncured fresh chicken sausage were processed using different concentrations of cochineal carmine pigment, rosemary extracts and synthetic antioxidants, which are used to give color, appearance and pleasant flavor to the products. Then, instrumental color (L*, a*, b*, C* and h*), microbial contamination and sensory tests (ranking and acceptance) were used to evaluate the quality of the uncured chicken sausages. The instrumental color (chroma and hue) and the sensory properties of the A and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Centesimal composition; Instrumental color; Acceptance test; Salmonella; Clostridium. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000300012 |
| |
|
|
Nunes,Tatiana Pacheco; Trindade,Marco Antônio; Ortega,Edwin Moisés Marcos; Castillo,Carmen Josefina Contreras. |
Em 2005, no Brasil, o alojamento de galinhas poedeiras comerciais e de matrizes de corte somados foi de 109 milhões de cabeças, sendo que um número próximo a este deve ter sido descartado no mesmo período. Este grande número de galinhas descartadas contrasta com a falta de mercado consumidor e o baixo valor comercial alcançado por estas aves. A utilização da carne de galinhas na elaboração de produtos de conveniência poderia agregar valor e ampliar o consumo desta matéria-prima. Diante do exposto, o objetivo deste trabalho foi elaborar produtos empanados tipo nuggets, utilizando carne de galinhas de descarte (matrizes de corte e poedeiras comercias brancas) e avaliar a aceitação pelo consumidor destes produtos, em comparação com nuggets elaborados com... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Galinhas de descarte; Nuggets; Avaliação sensorial. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000400020 |
| |
|
|
Cruz,Christian Albert Carvalho da; Santos-Cruz,Cristiane Leal dos; Castillo,Carmen Josefina Contreras; Souza,Alexilda Oliveira de; Silva,Lílian Borges da; Brito,Priscila Nunes. |
The edible portion of the shoulder of 12 castrated and 12 non-castrated Santa Inês lambs slaughtered at different ages (84, 168, 210, 252 days) were used. The shoulders were chemically analyzed to determine the quantity of total lipids, cholesterol, and fatty acids composition. Castrated and non-castrated lambs gained body weight (p = 0.0393, p = 0.0017) and half carcass weight (p = 0.0240, p = 0.0017), respectively. The shoulder weight was increased in the carcasses of non-castrated lambs (p = 0.0110). The edible portion of the shoulder of castrated lambs presented higher total lipids (16.09 g.100 g-1). The cholesterol content was influenced by castration (p = 0.0001) reducing with age. Castrated animals presented higher content of C18:1 T11, CLA, and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cholesterol; Fatty acids; Lambs; Lipids; Shoulder. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000200036 |
| |
|
|
Castro,Janaina Boccia Jorge; Castillo,Carmen Josefina Contreras; Ortega,Edwin Moisés Marcos; Pedreira,Mauricio Silveira. |
O objetivo desta pesquisa foi avaliar o efeito de diferentes períodos de jejum alimentar (três, seis, nove, 12, 15 e 18 horas) na perda de peso da ave viva, rendimento da carcaça quente e fria (antes e após o resfriamento no "chiller"). Os atributos de qualidade da carne de peito de frango criados no sistema convencional tais como cor, capacidade de retenção de água (CRA), pH, força de cisalhamento e perda por cozimento foram avaliados. Neste experimento foram utilizados frangos de corte da linhagem Ross com 46 dias de idade. Os resultados mostraram que períodos prolongados de jejum alimentar teve efeito estatístico (P<0,05) na perda de peso das aves vivas. Essa perda foi de 2,27% para três horas a 7,51% para 18 horas de jejum alimentar. A queda no... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Jejum alimentar; Frangos de corte; Peito; Rendimento; Qualidade da carne. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000200028 |
| |
|
|
Rodrigues,Gustavo Henrique; Susin,Ivanete; Pires,Alexandre Vaz; Mendes,Clayton Quirino; Urano,Fumi Shibata; Castillo,Carmen Josefina Contreras. |
Objetivou-se avaliar os efeitos do fornecimento de polpa cítrica na dieta sobre as características de carcaça e a qualidade da carne de cordeiros em confinamento. Utilizaram-se 32 cordeiros Santa Inês distribuídos em delineamento de blocos completos casualizados com quatro tratamentos e oito repetições, os quais foram definidos pelo peso e pela idade dos animais no início do experimento de desempenho. Os animais foram alimentados com rações contendo 90% de concentrado (milho moído e/ou polpa cítrica, farelo de soja e minerais) e 10% de feno de coastcross (Cynodon spp). A polpa cítrica foi adicionada nos níveis 23,7; 46,1 e 68,4% da MS em substituição a 33, 67 e 100% do milho. Ao atingirem 33 kg de peso corporal médio, os cordeiros foram abatidos para... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ovinos; Pectina; Santa Inês; Subprodutos. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008001000022 |
| |
|
|
Trindade,Marco Antonio; Felício,Pedro Eduardo de; Castillo,Carmen Josefina Contreras. |
There are aproximately 90 millions of hens housed in Brazil, that concluding their production cycle, become available for slaughter. The poultry industry has economical interest in the use of spent hen meat through adequate processes. This review evaluates the quality of mechanically separated spent hen meat by chemical and functional characteristics, such as proximate composition, colagen, cholesterol, bones, calcium and iron contents, fatty acid profile, pH and emulsifying capacity, and as raw material for sausage production. The mechanical separation of meat migth be a good alternative use for spent hen carcasses. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: MSM; Chemical composition; Cholesterol; Functional characteristics. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162004000200018 |
| |
|
| |
|
|
Santos,Carolina de Castro; Delgado,Eduardo Francisquine; Menten,José Fernando Machado; Pedreira,Aparecida Carla de Moura; Castillo,Carmen Josefina Contreras; Mourão,Gérson Barreto; Brossi,Camila; Silva,Iran José Oliveira da. |
Acute heat stress (AHS) modifies the structure of myofibrils affecting functional properties of meat, mainly the water holding capacity. This experiment aimed to identify changes in proteolysis and migration between the myofibrillar and sarcoplasmatic fractions due to pre-slaughter AHS. Myofibrillar fragmentation index (MFI), SDS-PAGE, western blot of vinculin (WB) and shear force (SF) were determined. Six hundred broilers (Gallus gallus) were slaughtered in three different days (ST). In each ST, groups of ten animals were placed in transport crates and submitted to AHS (35ºC, 75 - 85% RH) for 2 hours. Simultaneously, the non-stressed broilers (NS) were kept in thermoneutral environment (22ºC, 83 ± 6.6% RH) within the crates in the same density. After... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Broiler; Heat stress; Lightness; Fragmentation index; Shear force. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162008000500002 |
| |
|
| |
|
|
|