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Evaluation of the PetrifilmTM EB and TEMPO® EB systems with ISO 21528-2:2004 method for the count of Enterobacteriaceae in milk BJM
Cirolini,Andréia; Miotto,Marília; Machado,Fernanda Morgana; Silva,Helen Silvestre da; Ogliari,Paulo José; Vieira,Cleide Rosana Werneck.
The development of alternative microbiological techniques is driven by the necessity to meet the current needs to deliver rapid results in the manufacturing process of foods, but it is important that these methods be evaluated for each application. The objective of the present study was to assess the PetrifilmTM EB and the TEMPO® EB systems with ISO 21528-2:2004 for the count of Enterobacteriaceae in pasteurized and UHT milk samples. We analyzed the microflora of 141 pasteurized milk samples, 15 samples of artificially contaminated pasteurized milk and 15 samples of artificially contaminated UHT milk. Investigation of the method PetrifilmTM EB and ISO 21528:2 regression analysis showed a high correlation in the samples, r = 0.90 for the microflora of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Enterobacteriaceae; Milk; Alternative methods; ISO 21528-2:2004; Count.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000300016
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Salame tipo italiano elaborado com culturas starters nativas Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cirolini,Andréia; Fries,Leadir Lucy Martins; Terra,Nelcindo Nascimento; Milani,Liana Inês Guidolin; Urnau,Diala; Santos,Bibiana Alves dos; Cervo,Giovanna Dotta; Rezer,Ana Paula de Souza.
A pesquisa teve como objetivo acrescentar culturas starters nativas em salame tipo Italiano e avaliar o desempenho frente a culturas comerciais quanto às características microbiológicas, físico-químicas e sensoriais. As culturas utilizadas foram Staphylococcus xylosus, isolado de salames coloniais, e Lactococcus lactis ssp. lactis, isolado de um produto lácteo e fermentado em meio de cultura de plasma suíno. Elaboraram-se os seguintes tratamentos: T1 - adição de starters comerciais (Staphylococcus xylosus e Lactococcus lactis ssp. lactis); T2 - mistura de Staphylococcus xylosus isolado mais Lactococcus lactis ssp. lactis comercial; T3 - mistura de Lactococcus lactis ssp. lactis isolado mais Staphylococcus xylosus comercial; e T4 - Staphylococcus xylosus e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Culturas starters nativas; Salame; Staphylococcus xylosus; Lactococcus lactis ssp. lactis.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000500026
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Evaluation of the PetrifilmTM and TEMPO® systems and the conventional method for counting microorganisms in pasteurized milk Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cirolini,Andréia; Baseggio,Andressa Mara; Miotto,Marília; Ramos,Roberta Juliano; Cattani,Cristhiane Stecanella de Oliveira; Vieira,Cleide Rosana Werneck.
New microbiological methods have been developed and commercialized, but their performance must be guaranteed. The aim of the present study was to evaluate the PetrifilmTM and TEMPO® systems compared to the conventional method for counting microorganisms in pasteurized milk. A total of 141 samples of pasteurized milk were analyzed by counting mesophilic aerobic, Coliforms at 35 ºC, Coliforms at 45 ºC, and Escherichia coli microorganisms. High correlation was found between the methods for counting Coliforms at 35 ºC, but low correlation was found for counting mesophilic aerobic, Coliforms at 45 ºC, and Escherichia coli. No significant statistical difference was found among the three methods for counting Coliforms at 35 ºC; however, the mean counts of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative methods; Milk; Microbial contamination; Conventional methods.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000400026
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Métodos alternativos para contagem de micro-organismos em carcaças suínas Ciência Rural
Cattani,Cristhiane Stecanella de Oliveira; Fuchs,Pedro Ivo Pinheiro; Cirolini,Andréia; Vieira,Cleide Rosana Werneck.
Micro-organismos estão presentes em toda a cadeia de processamento da carne, desde a matéria-prima até o produto final e compete aos programas de qualidade industrial verificar se existe contaminação na matéria-prima e nos produtos finais para, dessa forma, garantir um produto seguro ao consumidor. Para tanto, faz-se necessário utilizar metodologias alternativas à convencional na rotina diagnóstica dos laboratórios para obtenção de resultados confiáveis e em menor tempo possível. Com objetivo de verificar e comparar a correlação e o tempo de processamento, da metodologia convencional com as metodologias alternativas do sistema PetrifilmTM (3M) e sistema TEMPO® (bioMeriéux), foi realizada contagem de micro-organismos mesófilos, de enterobactérias e de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Métodos; Carcaças; Suínos; Micro-organismos.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013000600014
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