|
|
|
|
|
Coghetto,Chaline Caren; Vasconcelos,Carolina Bettker; Brinques,Graziela Brusch; Ayub,Marco Antônio Záchia. |
Abstract In this study, physiological aspects of Lactobacillus plantarum BL011 growing in a new, all-animal free medium in bioreactors were evaluated aiming at the production of this important lactic acid bacterium. Cultivations were performed in submerged batch bioreactors using the Plackett-Burman methodology to evaluate the influence of temperature, aeration rate and stirring speed as well as the concentrations of liquid acid protein residue of soybean, soy peptone, corn steep liquor, and raw yeast extract. The results showed that all variables, except for corn steep liquor, significantly influenced biomass production. The best condition was applied to bioreactor cultures, which produced a maximal biomass of 17.87 g L-1, whereas lactic acid, the most... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lactobacillus plantarum BL011; Lactic acid; Liquid acid protein residue of soybean; Plackett-Burman design; Industrial production of biomass. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000400941 |
| |
|
|
Spada,Jordana Corralo; Dick,Melina; Pagno,Carlos Henrique; Vieira,Aline Campos; Bernstein,Anahí; Coghetto,Chaline Caren; Marczak,Ligia Damasceno Ferreira; Tessaro,Isabel Cristina; Cardozo,Nilo Sérgio Medeiros; Flôres,Simone Hickmann. |
No desenvolvimento de produtos, é de suma importância o conhecimento da influência das modificações da formulação nas propriedades sensoriais, físicas e químicas destes. O objetivo deste trabalho foi caracterizar sobremesas à base de soja com e sem adição de mucilagem de chia, utilizada como espessante alimentar. As formulações foram caracterizadas quanto as suas propriedades reológicas, °Brix, pH e cor. O perfil sensorial foi determinado por Análise Descritiva Quantitativa (ADQ), utilizando-se uma equipe de 10 julgadores treinados. Os resultados mostraram que as amostras não diferiram quanto aos valores de pH, °Brix e coordenada cromática a*. Quanto aos outros parâmetros de cor e reológicos, foram detectadas diferenças significativas entre as amostras, o... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Análise descritiva quantitativa; Sobremesa; Chia; Soja; Reologia. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000200029 |
| |
|
|
|