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Zanini,S.F.; Vicente,E.; Colnago,G.L.; Pessotti,B.M.S.; Silva,M.A.. |
The effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) in association with two vegetable oil sources on the fatty acids of meat and giblets of broiler chickens was evaluated. Two hundred 21-day-old broiler chickens were distributed in a completely randomized factorial design 2 x 5 (two oil sources, soybean or canola oil; and five levels of CLA, 0.0, 2.5, 5.0, 7.5, and 10.0g/kg). The addition of CLA to the diet resulted in an increase (P<0.05) in CLA deposition in the analyzed tissues. CLA supplementation also reduced (P<0.05) the rate of polyunsaturated to saturated fatty acids in thigh, breast, heart, and gizzard. There was interaction of CLA x oil source (P<0.05). The intake of soybean oil, associated with increasing CLA, resulted in an increase... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Broiler; Conjugated linoleic acid; Canola oil; Soybean oil; Meat. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000600013 |
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Tavares,G.C.M.B.; Araújo,A.H.B.; Colnago,G.L.; Lima,C.A.R.; Lima,W.L.. |
Determinou-se a composição de partes da carcaça - pescoço, dorso e pés de aves -, e sua digestibilidade, usadas para cães nas formas crua e cozida. Os animais, pesados antes e depois do período experimental, foram alimentados uma vez ao dia, com livre acesso ao alimento por uma hora. Cada animal recebeu aproximadamente 50g alimento/kg de peso. As fezes, coletadas diariamente, foram pesadas e congeladas até a realização das análises bromatológicas. Os pés apresentaram os maiores valores de proteína bruta (PB) e matéria mineral (MM), o pescoço, o maior valor de energia bruta (EB), e o dorso, os de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO) e extrato etéreo (EE). O cozimento não alterou a composição dos alimentos, entretanto os alimentos cozidos apresentaram... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cão; Cozimento; Digestibilidade; Dorso; Pé; Pescoço. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352010000200027 |
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