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Saldaña,Erick; Lemos,Ana Lúcia da Silva Corrêa; Selani,Miriam Mabel; Spada,Fernanda Papa; Almeida,Marcio Aurélio de; Contreras-Castillo,Carmen Josefina. |
Meat has played a crucial role in human evolution and is an important component of a healthy and well-balanced diet on account of its nutritional properties, its high biological value as a source of protein, and the vitamins and minerals it supplies. We studied the effects of animal fat reduction and substitution by hydrogenated vegetal fat, sodium alginate and guar gum. Fatty acid composition, lipid oxidation, color and instrumental texture as well as the sensorial difference between low, substituted-fat and the traditional formulations for mortadella-type products were analyzed. Both substitution and reduction of animal fat decreased the saturated fatty acids percentage from 40% down to 31%. A texture profile analysis showed differences between the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lipid profile; Lipid oxidation; Fat-replacers; Fat vegetal; Texture. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162015000600495 |
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Brossi,Camila; Contreras-Castillo,Carmen Josefina; Amazonas,Erik de Almeida; Menten,José Fernando Machado. |
A cadeia da carne de frango no Brasil é um importante setor do agronegócio, ocupando a terceira maior produção mundial e o primeiro lugar nas exportações. Para atender a demanda, é fundamental minimizar os problemas de manejo, que causam o aparecimento de problemas fisiológicos. A seleção genética intensiva, que é usada na obtenção de taxas de crescimento mais rápidas para frangos de corte, contribuiu para que as linhagens melhoradas atuais sejam muito susceptíveis ao estresse térmico. Quando a temperatura ambiente se eleva acima da zona de termoneutralidade, a ave é submetida a uma condição de estresse, podendo gerar hipertermia aguda, alcalose respiratória, desequilíbrio eletrolítico, redução no consumo de alimento, menor taxa de crescimento, aumento na... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Aves; Alterações fisiológicas; Músculo; Carne. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000400052 |
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