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Estudo alométrico dos tecidos da carcaça de cordeiros Santa Inês puros ou mestiços com Texel, Ile de France e Bergamácia R. Bras. Zootec.
Garcia,Iraides Ferreira Furusho; Perez,Juan Ramón Olalquiaga; Pereira,Idalmo Garcia; Costa,Tharcilla Isabella Rodrigues; Martins,Marina Oliveira.
Utilizaram-se 103 cordeiros, machos e fêmeas, Santa Inês puros (SS) e mestiços com Texel (TS), Ile de France (FS) e Bergamácia (BS) confinados individualmente e abatidos aos 15, 25, 35 ou 45 kg de peso vivo. Após abate e resfriamento da carcaça, foram separados os cortes comerciais pescoço, costela/fralda, costeleta, lombo, paleta e perna, os quais foram dissecados em músculo, osso e gordura. O crescimento alométrico de cada tecido da meia-carcaça foi avaliado em relação ao peso da carcaça fria e os tecidos da perna, do lombo e da paleta em relação ao peso do corte. O desenvolvimento do músculo na meia-carcaça nos machos Santa Inês, Santa Inês × Texel e Santa Inês × Ile de France e nas fêmeas Santa Inês e Santa Inês × Texel foi semelhante ao do peso vivo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Crescimento; Cruzamento; Desenvolvimento; Ovino.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000300020
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Performance and carcass characteristics of Santa Inês pure lambs and crosses with Dorper e Texel at different management systems R. Bras. Zootec.
Garcia,Iraides Ferreira Furusho; Costa,Tharcilla Isabella Rodrigues; Almeida,Amélia Katiane de; Pereira,Idalmo Garcia; Alvarenga,Flávio Augusto Pereira; Lima,Natália Ludmila Lins.
It was evaluated the performance and the carcass characteristics of 36 non-castrated male lambs, Santa Inês purebreed and crossbreeds from Dorper × Santa Inês and Texel × Santa Inês, managed in three different systems (intensive, semi-intensive and extensive), slaughtered at 38.41 ± 1.24 kg. It was observed the highest weight gain for lambs reared in intensive system, which also showed the greatest carcass yield. The management systems did not influence carcass measures of animals in intensive system much because of the greater weight of the carcass. The intensive system provided the best performance, regardless the genetic group. The use of Texel and Dorper breeds in crossings with Santa Inês increases carcass yield.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Crossing; Cuts; Meat; Sheep; Weight gain.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000600021
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Carcass characteristics and cuts of Santa Inês lambs fed different roughage proportions and fat source R. Bras. Zootec.
Garcia,Iraides Ferreira Furusho; Almeida,Amélia Katiane de; Costa,Tharcilla Isabella Rodrigues; Leopoldino Júnior,Izac; Ribeiro,Julimar do Sacramento; Souza,Fernando Antonio de.
This work aimed at determining the influence of roughage proportions and fat source of the diet on characteristics of carcass and comercial cuts of lambs. It was used 24 non-castrated Santa Inês male lambs, ad libitum fed diet with two proportions of roughage (30 and 70%) and fat (no fat, protected fat, and soybean) slaughtered at an avarage body weight of 35.4 kg (± 1.5 kg). Animals fed 30% roughage diet showed the highest weights and carcass yields. The percentages of posterior arm and ham were higher in animals fed 30% roughage with no addition of fat source. Total leg length and internal length were higher in animals fed 70% roughage diet while leg width was higher for those fed 30% roughage diet. Addition of fat source in diets with high percentage of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nutrition; Ovine meat; Performance; Protected fat; Soy bean.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000600022
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