Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 14
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Produtividade e qualidade da framboeseira 'Batum' cultivada sobcobertura plástica e dois espaçamentos em região subtropical Ciência Rural
Curi,Paula Nogueira; Pio,Rafael; Moura,Pedro Henrique Abreu; Sousa,Pedro Henrique Assis; Bonfim,Gabriella Donato; Silva,Pedro Augusto de Oliveira.
Framboesa é uma pequena fruta de grande importância econômica, que contém numerosos compostos fenólicos, com potenciais benéficos à saúde, porém, quando cultivada em regiões subtropicais possui baixa produtividade. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a produtividade de framboeseiras 'Batum', produzidas com ou sem cobertura plástica sobre o dossel das plantas, em duas densidades de plantio, sendo 0,25m e 0,5m entre plantas e 3,0m entre linhas e avaliadas por dois ciclos de produção (2012/13 e 2013/14), em região subtropical. O delineamento experimental adotado foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial 2x2x2, com 6 blocos e 10 plantas por parcela. Foram avaliadas as características produtivas como número de frutos por planta, produção por planta e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus idaeus L.; Produção; Plasticultura; Densidade.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015001101994
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Produção de mudas de framboeseira negra por diferentes métodos de propagação vegetativa Ciência Rural
Silva,Kelly Nascimento; Pio,Rafael; Tadeu,Maraisa Hellen; Assis,Cynthia Natally de; Curi,Paula Nogueira; Moura,Pedro Henrique Abreu; Patto,Leonardo Silva.
Visando estudar técnicas de propagação vegetativa da framboeseira negra (Rubus niveus) por estaquia e mergulhia, o objetivo do presente trabalho foi verificar o potencial rizogênico de estacas caulinares, radiculares, mergulhia de ponta e alporquia dessa espécie. No primeiro experimento, estacas radiculares e caulinares de 10 cm foram tratadas com diferentes concentrações de ácido indolbutírico (AIB): 1000, 2000, 3000 e 4000mg L-1 por 10 segundos, além do controle composto somente por água. No segundo experimento, as estacas foram armazenadas a frio por 10, 20 e 30 dias, além do controle sem armazenamento. Em ambos os experimentos, as estacas caulinares foram enterradas 2/3 de seu comprimento na posição vertical e as estacas radiculares foram totalmente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus niveus; Produção de mudas; Ácido indolbutirico; Armazenamento a frio.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000300006
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Produção de amora-preta e amora-vermelha em Lavras - MG Ciência Rural
Curi,Paula Nogueira; Pio,Rafael; Moura,Pedro Henrique Abreu; Tadeu,Maraísa Hellen; Nogueira,Paulyene Vieira; Pasqual,Moacir.
O cultivo de amoras está amplamente difundido em zonas temperadas, porém, algumas cultivares são de baixa necessidade em frio e podem ser exploradas em locais com temperaturas mais elevadas. Assim, objetivou-se, com o presente trabalho, avaliar a produção de amoras-pretas e amora-vermelha na região de Lavras-MG (clima Cwb). O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com quatro blocos e onze tratamentos (cultivares de amoreiras-pretas 'Arapaho', 'Xavante', 'Ébano', 'Comanche', 'Caingangue', 'Choctaw', 'Tupy', 'Guarani', 'Brazos', 'Cherokee' e a amoreira-vermelha, espécie nativa do Brasil). Em cada parcela, foram coletados dados fenológicos e produtivos no ciclo de produção 2010/11 e 2011/12, além da caracterização físico-química dos frutos. As...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus spp.; Fenologia; Produtividade; Qualidade dos frutos.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000801368
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Relationship between production, nematodes and "redness" in strawberries Ciência Rural
Curi,Paula Nogueira; Peche,Pedro Maranha; Pio,Rafael; Caproni,Csaignon Mariano; Oliveira,Márcia Souza de.
ABSTRACT: In recent years "redness" has increasingly appeared in strawberry plants with leaves taking on a reddish color. No causal agent has been associated with plants. Since strawberries presented problems due to the incidence of nematodes, the purpose of this study was to look at the relationship between production, resistance to the Meloidogyne hapla nematode and the "redness" symptom in strawberry cultivars. Two experiments were performed, both with the 'Camino Real', 'Festival', 'Oso Grande', 'Albion' and 'Camarosa' cultivars. The first experiment was performed in the field, where the following were evaluated: strawberry production, fruit quality, macro and micronutrient contents in fruit and leaves, percentage of plant survival, incidence of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Botrytis cinerea; Meloidogyne hapla; Fragaria ananassa.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000801309
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Blackberry and redberry production in crop and intercrop in Pouso Alegre, southern Minas Gerais, Brazil Ciência Rural
Caproni,Csaignon Mariano; Curi,Paula Nogueira; Moura,Pedro Henrique Abreu; Pio,Rafael; Gonçalves,Emerson Dias; Pasqual,Moacir.
ABSTRACT: The cultivation of mulberry ( Rubus sp.) is highly disseminated in cold climates, but some cultivars adapt to warm weather environments. The objective of the present study was to evaluate the production of blackberry and redberry in season and off season in Pouso Alegre, south of Minas Gerais. The experimental design was a randomized block, with twelve cultivars ('Arapaho', 'Xavante', 'Brazos', 'Tupy' 'Comanche', 'Choctaw', 'Guarani', 'Caingangue', 'Cherokee', 'Chicasaw' and 'Clone' and a redberry, three blocks and an experimental unit of four plants with a spacing of 0.5x3.0m and a total density of 6,666 plants per hectare. Conventional pruning was performed to produce the crop (October-December) and for off-season production (April-July). In...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus sp.; Yield; Fruits quality..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016001001723
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Armazenamento a frio e aplicação de reguladores vegetais no enraizamento de estacas radiculares e caulinares de framboeseira Ciência Rural
Tiberti,Andrei Spaziani; Bianchini,Flávio Gabriel; Pio,Rafael; Curi,Paula Nogueira; Moura,Pedro Henrique Abreu; Tadeu,Maraísa Hellen.
The objective of this research was to verify the potential rhizogenic stem cuttings and root of raspberry (Rubus idaeusL.). Cuttings of 'Batum' cultivar was stored cold (4°C) for 10, 20 and 30 days, and a control without storage. Subsequently, the cuttings were treated with indolebutyric acid (IBA) at 0, 1000, 2000, 3000 and 4000mg L-1 and root cuttings with benzylaminopurine (BAP) at 0, 300, 600, 900, 1200 and 1500mg L-1 by 10 seconds. The cuttings were buried in 2/3 of its length in the vertical position, and root was completely buried in the horizontal position at three inches deep. It was used vermiculite medium as substrate, and these experiments were conducted in a greenhouse with 50% shading. Evaluations were made ​​75 days after planting the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus idaeusL.; Propagação; Ácido indolilbutírico; Benzilaminopurina.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000801445
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Hybrid cultivars of pear in subtropics regions: processing ability in the form of jelly Ciência Rural
Curi,Paula Nogueira; Bisi,Rayane Barcelos; Salgado,Derlyene Lucas; Barbosa,Caio Morais de Alcântara; Pio,Rafael; Souza,Vanessa Rios de.
ABSTRACT: The aim of this study was to characterize five different hybrid cultivars pears (‘Tenra’, ‘Centenária’, ‘Cascatence’, ‘Primorosa’ and ‘Seleta’) deployed in subtropical regions of Brazil regarding its physicochemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity, as well as to evaluate the influence of these cultivars on the characteristics physicochemical, rheological properties and sensory acceptance of the obtained jelly, for identifying varieties with higher potential for industrial use. Regardingthe bioactive compounds and antioxidant activity it was observed that ‘Seleta’ cultivar was characterized by a higher phenolic content (57.68mg GAEs 100g-1), higher antioxidant activity (13.56% of DPPH sequestration and 1.25µM of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pyrus communis x Pyrus pyrifolia; Quality; Sensory acceptance.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001100751
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Peach cultivars from tropical regions: characterization and processing potential Ciência Rural
Curi,Paula Nogueira; Tavares,Bruna de Sousa; Tadeu,Maraísa Hellen; Melo,Evaldo Tadeu de; Pio,Rafael; Souza,Vanessa Rios de.
ABSTRACT: In order to increase the availability to consumers and add even more value to peaches (Prunus persica (L.) Batsch) and to identify which cultivars grown in tropical regions are more suitable for jelly processing, the objective of this study was to characterize and evaluate the influence of different peach cultivars (‘Aurora’, ‘Biuti’, ‘Bonão’, ‘Centenário’, ‘Diamante’, ‘Douradão’, ‘Libra’, ‘Régis’ and ‘Tropical’) cultivated in tropical regions on the physicochemical characteristics, rheological properties and sensory acceptance of the resulting jelly. The evaluated cultivars presented great variability among themselves in relation to the physical and physicochemical characteristics. The jellies elaborated from these cultivars; although,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Prunus persica (L.) Batsch; Sensory quality; Processing.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001200203
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Seminiferous propagation in the selection of chestnut tree rootstocks Ciência Rural
Pio,Rafael; Melo,Evaldo Tadeu de; Bueno,João Pedro Sales; Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Peche,Pedro Maranha; Curi,Paula Nogueira.
ABSTRACT: Aiming the selection of rootstocks to produce seedlings, the objective of this study was to quantify the seminiferous propagation in chestnut seeds, with or without incisions. Nine cultivars were used (‘Ibuki’, ‘Isumo’, ‘Kinshu’, ‘Moriwase’, ‘Okuni’, ‘Senri’, ‘Taishowase’, ‘Tamatsukuri’ and ‘Tiodowase’) and two selections (‘KM-1’ and ‘KM-2’) of hybrid chestnut trees (Castanea crenata x Castanea sp.). An incision was held in half of chestnuts and the other half remained intact. Percentage of germination, emergence and root length were quantified. The germinated nuts were transplanted and were quantified the diameter and height of seedlings. Then, the chestnut selections ‘KM-2’ and ‘Jacutinga’ were grafted by the cleft grafting method, and were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Castanea crenata x Castanea sp.; Incision; Germination.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001100401
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Potential of figs from cultivars grown in subtropical regions for canning purposes PAB
Curi,Paula Nogueira; Locatelli,Guilherme; Albergaria,Francielly Corrêa; Pio,Rafael; Pádua Filho,Luiz Antônio de; Souza,Vanessa Rios de.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the influence of fig (Ficus carica) cultivars grown in subtropical regions on the physicochemical, rheological, and sensorial characteristics of the canned figs. Fresh fruits of the cultivars were analyzed for length, diameter, unit mass, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total soluble solids/total titratable acidity ratio, and color. Canned figs were evaluated for titratable acidity, pH, color, texture profile, and sensory characteristics. The different physicochemical characteristics of the fresh figs influenced those of the obtained canned fruits. The canned figs from 'Lemon' and 'Pingo de Mel' presented the lowest and highest pH, respectively, whereas those from 'Troiano' showed the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ficus carica; Processed fruits; Rheological characteristics; Sensorial quality.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2019000103902
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Fenologia e produção de cultivares de framboeseiras em regiões subtropicais no Brasil PAB
Moura,Pedro Henrique Abreu; Campagnolo,Marcelo Angelo; Pio,Rafael; Curi,Paula Nogueira; Assis,Cynthia Natally de; Silva,Thaís Cristina.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a fenologia e a produção de cultivares de framboeseiras em condições subtropicais, no Brasil. O experimento foi realizado nos municípios de Lavras, MG, e Marechal Cândido Rondon, PR. Foram avaliadas sete cultivares, com as espécies Rubus idaeus (vermelhas, 'Heritage', 'Polana', 'Autumn Bliss' e 'Batum'; e amarelas, 'Golden Bliss', em Lavras, e 'Fall Gold', em Marechal Cândido Rondon) e R. niveus (framboesa-negra), além de um híbrido (Boysenberry) entre R. idaeus e amora-preta (R. ursinus). Foram coletados dados fenológicos (florescimento e período de colheita) e produtivos de dois ciclos de produção, e analisadas características físico-químicas dos frutos (dimensão, acidez titulável e conteúdo de sólidos solúveis). As...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus idaeus; Rubus niveus; Fenologia; Qualidade de frutos.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012001200006
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Qualidade de framboesas sem cobertura ou cobertas sobre o dossel e em diferentes espaçamentos Rev. Bras. Frutic.
Curi,Paula Nogueira; Pio,Rafael; Moura,Pedro Henrique Abreu; Lima,Luiz Carlos Oliveira; Valle,Matteus Heberth Ribeiro do.
A framboesa é uma pequena fruta de grande importância econômica, que contém numerosos compostos fenólicos, com potenciais benéficos à saúde; porém, quando cultivada em regiões subtropicais, possui problemas com podridões pós-colheita. O objetivo do presente trabalho foi determinar a qualidade de framboesas cultivadas sem cobertura ou com o dossel coberto com cobertura plástica e em diferentes espaçamentos (3 x 0,50 m e 3 x 0,25 m). Foram avaliadas: a coloração dos frutos, a quantidade de antocianinas, vitamina C, cinzas, umidade, sólidos solúveis totais, açúcares, acidez, firmeza, incidência de ferrugem nos frutos e a composição mineral (nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio, enxofre, boro, cobre, manganês, zinco e ferro). Ao final, observou-se...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus idaeusl.; Pucciniastrum americanum (Farl.) Arth.; Qualidade de frutos.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452014000100023
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization and Marmelade processing potential of quince cultivars cultivated in tropical regions Rev. Bras. Frutic.
Curi,Paula Nogueira; Coutinho,Givago; Matos,Mariana; Pio,Rafael; Albergaria,Francielly Corrêa; Souza,Vanessa Rios de.
Abstract With the purpose of adding value to the final product and aiming to identify which cultivars implanted in tropical regions are more appropriate for the processing of marmelade, the objective of this study was to characterize and evaluate the influence of different cultivars of quince (‘Fuller’, ‘Smyrna’, ‘Portugal’, ‘Provence’, ‘Mendonza Inta-37’, ‘Alaranjado’, ‘Lajeado’, ‘CTS 207’, ‘D’Angers’ and ‘Bereczy’) grown in tropical Brazilian regions, on the physical-chemical characteristics, rheological properties and the consumer acceptance of the obtained marmelade. The different quince cultivars presented great variability among themselves in relation to physical and physicochemical characteristics. However, the cultivars studied gave rise to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cydonia oblonga; Quince cultivars; Marmelade; Processing.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000200803
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Subtropical region cambuci accessions: characterization and jam processing potential Rev. Ciênc. Agron.
Dias,Raíssa; Curi,Paula Nogueira; Pio,Rafael; Bianchini,Flávio Gabriel; Souza,Vanessa Rios de.
ABSTRACT The consumption of the cambuci in nature is limited due to the strong acidity and astringency of its fruits, and in view of the various accesses that can currently be cultivated, it is of great importance to study the cambuci processing in the form of products such as jams, as well as to survey which accessions are more suitable for processing. Thus, the aim of this study was to characterize different cambuci accesses (7240, 7225, 7262, 7292 and 7278) and to evaluate their influence on the physicochemical characteristics, rheological properties and sensory acceptance of jam in order to identify the access with the highest potential for industrial use. To characterize the different cambuci accessions, analyzes of length, diameter, unit mass,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Campomanesia phaea (Berg) Landr; Sensory quality.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000200307
Registros recuperados: 14
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional