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Fracionamento a seco da farinha de aveia e modificação química da fração rica em amido Ciênc. Tecnol. Aliment.
Daniel,Ana Paula; Bochi,Vivian Caetano; Steffens,Camila; Silva,Leila Picolli da; Emanuelli,Tatiana.
O estudo teve por objetivo obter frações de farinha de aveia enriquecidas em amido e em fibras pelo fracionamento a seco e modificar quimicamente (fosfatação) o amido da fração rica neste constituinte, avaliando suas propriedades funcionais. O fracionamento foi efetuado utilizando-se as granulometrias > 300, 212-300, 150-212, e <150 µm. As frações > 300 µm e 212-300 µm foram semelhantes, com aumento de aproximadamente 1,5 e 2,7 vezes nos teores de proteína e fibra, e redução de 0,5-0,6 vezes no teor de amido, quando comparadas à farinha integral. As frações 212-150 µm e <150 µm foram semelhantes entre si e apresentaram os maiores teores de amido (aproximadamente 70%). A fração rica em amido <150 µm, que apresentou maior rendimento no...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amido de aveia; Peneiramento; Amido monoéster fosfato; Sinérese; Capacidade de ligação à água a frio.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000400034
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Modified broken rice starch as fat substitute in sausages Ciênc. Tecnol. Aliment.
Limberger,Valéria Maria; Brum,Fabrício Barros; Patias,Luciana Dalpieve; Daniel,Ana Paula; Comarela,Carine Gláucia; Emanuelli,Tatiana; Silva,Leila Picolli da.
The demand for low-fat beef products has led the food industry to use fat substitutes such as modified starch. About 14% of broken rice is generated during processing. Nevertheless, this by-product contains high levels of starch; being therefore, great raw material for fat substitution. This study evaluated the applicability of chemically and physically modified broken rice starch as fat substitute in sausages. Extruded and phosphorylated broken rice was used in low-fat sausage formulation. All low-fat sausages presented about 55% reduction in the fat content and around 28% reduction in the total caloric value. Fat replacement with phosphorylated and extruded broken rice starch increased the texture acceptability of low-fat sausages, when compared to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extrusion; Phosphorylation low-fat sausage fat replacement broken rice.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000300037
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Oxidative stability of refrigerated fish pates containing loquat seed extract Ciência Rural
Piccolo,Jaqueline; Daniel,Ana Paula; Klein,Bruna; Ferreira,Lauren Fresinghelli; Ruviaro,Amanda Roggia; Emanuelli,Tatiana; Kubota,Ernesto Hashime.
This study investigated the effects of hydroethanolic E. japonica seed extracts (EJSE) as inhibitors of lipid and protein oxidation on fish pates subjected to refrigerated storage. Five fish pate formulations were developed. These formulations included two control pates (water-control and ascorbic acid-control) and three pates with added EJSE (0.1, 0.2 and 0.4g of seed 100g-1 product, equivalent to 3.4, 6.8 or 13.6mg phenolic compounds kg-1 product), which were then stored under refrigeration for 35 days. Conjugated dienes (CD) and peroxide (PV) values increased along with the storage time; however, these values decreased and were similar among all samples at the end of 35 days of analysis (P<0.05). However, the thiobarbituric acid reactive substances...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eriobotrya japonica; Rhamdia quelen; Lipid oxidation; Protein oxidation; Wastes.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000901705
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Estabilidade lipídica de filés de carpa húngara congelados tratados com extratos de Lippia Alba Ciência Rural
Veeck,Ana Paula de Lima; Klein,Bruna; Ruviaro,Amanda Roggia; Quatrin,Andréia; Ferreira,Lauren Fresinghelli; Daniel,Ana Paula; Piccolo,Jaqueline; Oliveira,Maurício Schneider; Mallmann,Carlos Augusto; Heinzmann,Berta Maria; Emanuelli,Tatiana.
O objetivo do presente estudo foi avaliar o efeito da aspersão de extratos de Lippia alba na estabilidade lipídica de filés de carpa húngara armazenados a -18±2°C. Filés não tratados (controle sem aspersão) ou aspergidos (1mL 10g-1 de filé) com água destilada (controle água destilada) ou com extratos de L. alba (0,10g mL-1) hidrometanólico ou aquoso foram analisados durante o armazenamento nos dias zero, 90 e 180. Independente do tempo de congelamento, o extrato hidrometanólico reduziu os valores de dienos conjugados (DC) dos filés em relação aos demais tratamentos, além de reduzir os valores de ácidos graxos livres aos 90 dias (P<0,05). O extrato aquoso resultou em maior teor de peróxidos após 180 dias de congelamento comparado aos demais tratamentos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lippia Alba; Pescado; Cyprinus carpio; Antioxidante.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000601113
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Oxidative stability during frozen storage of fillets from silver catfish (Rhamdia quelen ) sedated with the essential oil of Aloysia triphylla during transport Ciência Rural
Daniel,Ana Paula; Ferreira,Lauren Fresinghelli; Klein,Bruna; Ruviaro,Amanda Roggia; Quatrin,Andréia; Parodi,Thaylise Vey; Zeppenfeld,Carla Cristina; Heinzmann,Berta Maria; Baldisserotto,Bernardo; Emanuelli,Tatiana.
ABSTRACT: This research aimed to evaluate whether the essential oil of Aloysia triphylla (EOAT) used in vivo as a sedative in the water for transporting fish could increase the oxidative stability of silver catfish (Rhamdia quelen) fillets during frozen storage. The chemical composition of EOAT and of fillets from fish exposed to EOAT (0, 30 or 40µL L-1) were assessed. The pH and lipid oxidation parameters (conjugated dienes, CD; thiobarbituric acid-reactive-substances, TBARS) were evaluated in the fillets throughout the storage period (-18±2oC/17 months). The main compounds found in EOAT were α- and β-citral. Treatment with EOAT did not modify the proximate composition of the fillets, but 40µL L-1 EOAT reduced pH levels when compared to the control...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipid oxidation; Transport; Fish; TBARS; Natural anesthetic.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000300560
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