|
|
|
|
|
Sponchiado, Adilson; Nascimento, Eduardo Michelon do; Teixeira, Angélica Bonafede Martins; Fernandes, Sergio Rodrigo; Nascimento, Willian Gonçalves do; Freitas, José Antônio de. |
The aim of this study was to evaluate the performance, ingestive behavior and carcass traits of crossbred Dorper x Santa Inês lambs fed rations containing soybean cake. Twenty-four lambs (4 months of age and 24.3 ± 3.1 kg BW) were used in a completely randomized design with four treatments and six replicates. Treatments were the inclusion of 50, 100 or 150 g kg-1 of soybean cake in the ration, on a DM basis, and a control diet without this ingredient. Rations were offered ad libitum for 75 days and the lambs were slaughtered at 35 to 40 kg BW. Dry matter intake reduced linearly and the average daily gain had a quadratic response to the soybean cake levels, also decreasing with the addition of this ingredient. The time spent feeding increased and the idle... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.02-8; 5.04.05.00-4 carcass weight; Ether extract; Fat feedlot; Neutral detergent fiber; Time spent on feeding. |
Ano: 2019 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/45151 |
| |
|
|
Barros, Carina Simionato de; UFPR; Monteiro, Alda Lúcia Gomes; UFPR; Poli, César Henrique Espírito Candal; UFRGS; Fernandes, Maria Angela Machado; UFRGS; Almeida, Rodrigo de; UFPR; Fernandes, Sergio Rodrigo. |
O trabalho objetivou analisar a viabilidade econômica da produção de cordeiros para carne e identificar os componentes que exercem maior influência sobre o custo de produção. Este estudo foi realizado em duas etapas. Primeira etapa: experimento no Lapoc-UFPR, em 2004, que comparou a terminação de cordeiros para abate aos 32 kg: (1) desmame aos 40 dias e terminação em pasto, (2) cordeiro com mãe em pasto, (3) cordeiro com mãe em pasto e creep feeding (1% PV dia-1 de concentrado) e (4) desmame aos 40 dias e confinamento. Segunda etapa: um módulo de 150 ovelhas foi projetado a partir do experimento para avaliações econômicas. Foram realizados cálculos de custo fixo, variável, total, lucratividade e rentabilidade, valor presente líquido, taxa interna de... |
Tipo: Pesquisa de campo e análise |
Palavras-chave: 5.04.00.00-2 Zootecnia custo de produção; Lucratividade; Margem líquida; Ponto de equilíbrio; Preço; Sistemas de produção de cordeiro Produção Animal production cost; Profitability; Net margin; Breakeven point; Price; Lamb production systems. |
Ano: 2009 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/3995 |
| |
|
|
|