Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 4
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Biochemical characterization of selected plant species from Brazilian Savannas BABT
Caramori,Samantha Salomão; Lima,Claudinei Sousa; Fernandes,Kátia Flávia.
The aim of this work was to analyze and quantify the presence of antinutritional compounds such as lectins and trypsin-like inhibitors, polyphenols and tannins, and enzymatic activity of peroxidases and proteases in the seeds of Annona crassiflora Mart. (araticum), Hymenaea courbaril L. var. courbaril (jatobá), Plathymenia reticulata Benth. (vinhático), Zanthoxylum rhoifolium Lam. (maminha de porca), Apeiba tibourbou Aubl. (pau jangada), Salacia crassiflora Mart G. Don. (bacupari), and Sclerolobium paniculatum Vog. (carvoeiro). The results suggested that these plants could be used as new source of food.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cerrado plants; Plant enzymes; Biochemical characterization.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132004000200013
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of soaking on the nutritional quality of pequi (Caryocar brasiliense Camb.) peel flour Ciênc. Tecnol. Aliment.
Siqueira,Beatriz dos Santos; Soares Júnior,Manoel Soares; Fernandes,Kátia Flávia; Caliari,Márcio; Damiani,Clarissa.
Pequi peel comprises 76% of the whole fruit and it is discarded during consumption. Thus, pequi peel has been considered a solid residue, although it has potential for use in various applications. Limitations in the use of this material are mainly due to the lack of information of its nutritional composition, especially about the toxic or antinutritional factors. Soaking is often used to prepare complementary foods and has been reported to be beneficial for enhancing nutritive value. The effect of soaking on the nutritional quality of pequi peel flour was determined by measuring changes in chemical composition, antinutritional factors, total phenols and in vitro protein and starch digestibility. The results showed that 24 h of maceration increases the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phytates; Trypsin inhibitors; Hemagglutinating activity.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000300018
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Biosensor for determination of glucose in real samples of beverages Ciênc. Tecnol. Aliment.
Lopes,Flavio Marques; Batista,Karla de Aleluia; Batista,Gustavo Luiz Aleluia; Fernandes,Kátia Flávia.
A biosensor was developed for spectrophotometric determination of glucose concentrations in real samples of orange juice energetic drinks, and sport drinks. The biosensor consisted of glucose oxidase (GOD) and horseradish peroxidase (HRP) immobilized onto polyaniline activated with glutaraldehyde (PANIG). Immobilization parameters were optimized for GOD, and maximum immobilization yield was 16% when 5.0 mg of PANIG and 8.9 U prepared in 0.1 mol.L-1 sodium phosphate buffer (pH 7.0) reacted for 60 minutes at 4 °C with gentle stirring. The linear operational range for glucose determination using optimized operational parameters was between 0.05 and 6.0 mg.mL-1 with a very good reproducibility of response. The results obtained in the biosensor were compared...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biosensor; Glucose; Glucose oxidase; Immobilization; Polyaniline.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100010
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Padrões de identidade e qualidade de fermentados acéticos comerciais de frutas e vegetais Ciênc. Tecnol. Aliment.
Marques,Fabíola Pedrosa Peixoto; Spinosa,Wilma; Fernandes,Kátia Flávia; Castro,Carlos Frederico de Souza; Caliari,Márcio.
Este trabalho objetivou identificar padrões de identidade e qualidade de vinagres e quantificar a presença de compostos fenólicos totais em vinagres produzidos a partir de frutas e vegetais. Analisaram-se, em triplicata, vinagres de cana-de-açúcar, cana-de-açúcar com milho, kiwi, laranja, laranja com mel, maçã, arroz, manga, maracujá, milho, tangerina, tangerina com milho, vinagre de vinho tinto e vinagre de vinho branco. Foram realizadas análises de extrato seco, densidade, acidez volátil, pH, cinzas, grau alcoólico, açúcares redutores e polifenóis totais. Os resultados foram submetidos à ANOVA e as médias destes ao teste de Tukey ao nível de 5%. Houve correlação estatística entre extrato seco e densidade. Todas as amostras apresentaram valores de 0% de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermentado acético; Polifenóis totais; Antioxidantes.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000500019
Registros recuperados: 4
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional