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STATIC PRESSURE DROP IN LAYERS OF CASTOR BEAN GRAINS REA
Goneli,André L. D.; Corrêa,Paulo C.; Figueiredo Neto,Acácio; Kirsch,Michele R. H.; Botelho,Fernando M..
ABSTRACT Knowledge regarding the static pressure drop in granular layers is of fundamental importance in the development of efficient drying and aeration projects of agricultural products. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of impurity contents on the static pressure drop in different bed depth of castor bean grains, as well as modify the mathematical models per the obtained experimental data and select the model that best represents this phenomenon. First, impurities in castor bean grains of the Guarani variety were eliminated and 6% of the moisture content (dry basis) was retained. The coarse impurity contents were obtained with 2%, 4%, and 6% of mass addition. The pressure drop in different bed depth of clean and impure castor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bulk density; Load loss; Porosity; Ricinus communis L.; Moisture content.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162020000200184
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Comportamento mecânico dos grãos de feijão submetidos a compressão AGRIAMBI
Resende,Osvaldo; Corrêa,Paulo C.; Ribeiro,Deise M.; Figueiredo Neto,Acácio.
Verificar a influência do teor de água nos valores da força máxima de compressão para deformações fixas e determinar o módulo proporcional de deformidade de grãos de feijão submetidos a compressão em três diferentes posições, foram os principais objetivos que estimularam o presente trabalho. Para isto, utilizaram-se grãos de feijão com teores de água variando de 0,13 a 0,45 (b.s.) comprimidos uniaxicialmente, entre duas placas paralelas, na direção de suas três dimensões essenciais. A partir dos resultados obtidos, conclui-se que a força de compressão necessária para deformar o feijão diminui com o aumento do teor de água, sendo maior para a direção perpendicular à divisão dos cotilédones (posição natural de repouso). O módulo proporcional de deformidade...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Propriedades reológicas; Módulo proporcional de deformidade; Teor de água.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662007000400010
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Danos mecânicos em sementes de feijão Vigna, causados pelas operações na unidade de beneficiamento AGRIAMBI
Almeida,Francisco de A. C.; Figueiredo Neto,Acácio; Costa,Rubens F. da; Gouveia,Josivanda P. G. de; Oliveira,Maria E. C. de.
Depois da colheita e debulha, as sementes de feijão são encaminhadas à usina de beneficiamento, de onde, por elevadores, são conduzidas às máquinas de pré-limpeza, limpeza, separação e classificação, tratamento e embalagem, para posterior armazenamento experimentando durante este percurso, impacto promovidos pela movimentação dos elevadores e das máquinas. Objetivando-se contribuir com o programa de controle de qualidade de sementes de feijão produzidas principalmente no estado da Paraíba, estudaram-se os impactos mecânicos sofrido pelas sementes de duas variedades de feijão Vigna com dois teores de umidade (13,5 e 7,3%) depois da colheita, debulha e da passagem pelas diferentes etapas na Empresa de Pesquisa Agropecuária da Paraíba, localizada em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Impactos; Processamento; Controle de qualidade.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662004000200014
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Road transport vibration stress impact on ‘Palmer’ mangoes quality and shelflife Rev. Bras. Frutic.
Costa,Josenara Daiane de Souza; Figueiredo Neto,Acácio; Olivier,Nelson Cárdenas; Irmão,Marcos Antônio da Silva; Costa,Marylia de Sousa; Gomes,Josivanda Palmeira.
Abstract Studying the causes of postharvest fruit loss is important to avoid reduction of quality and quantity for the consumer due, for example, to the influence of frequent impacts from vibrations during transportation. In this sense, this study evaluates the storage quality of ‘Palmer’ mangoes after being subjected to different simulated road transport vibrations. Vibration was simulated from the analysis of the profile of the frequencies generated in road transport of fruit, determined in a tractor trailer. ‘Palmer’ mangoes stored after vibration stress wereevaluated for: mass loss, absorbance difference index (IAD), peel and pulp browning index (BI), pulp firmness, soluble solids content, and titratable acidity. The development of a vibration machine...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Simulated transport; Postharvest losses; Fruit; Mechanical damage; Browning index.
Ano: 2021 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452021000200301
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Ethanol effect associated with hydrothermal treatment on ‘Tommy Atkins’ mango’s quality Rev. Bras. Frutic.
Vilar,Silvana Belém de Oliveira; Castro,Maria Fernanda Demonte Penteado Morethzon de; Benato,Eliane Aparecida; Moreira,Inacia dos Santos; Figueiredo Neto,Acácio; Schmidt,Flávio Luís.
Abstract One of the great challenges of the mango production chain is the maintenance of post-harvest quality of this fruit for export with a focus on food safety. This study evaluated the effect of the hydrothermal treatment associated to ethanol on mango’s quality. Two tests were performed, in both were used ‘Tommy Atkins’ mangoes. In the first one, the heat treatment consisted of immersing the fruits in a bath at 46.1 °C / 75 minutes with ethanol concentrations of 0, 5, 10 and 20% v / v, then a cooling bath at 21.1 °C / 30 minutes and stored at 25 °C. In the second, fruits were submitted to the baths, but with ethanol concentrations of 0, 3, 5 and 7% v/v, and stored at 25°C and 10°C. Physical-chemical and phytopathological analysis and percentage of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alcohol; Mangifera indica; Postharvest; Thermotherapy.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452019000300301
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