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Seroprevalence of Rickettsia rickettsii and Rickettsia parkeri in dogs during a Brazilian Spotted Fever outbreak in the State of Rio de Janeiro Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Poubel,I.T.; Cunha,N.C.; Fonseca,A.B.M.; Pinter,A.; Fonseca,A.H.; Cordeiro,M.D.; Almosny,N.R.P..
ABSTRACT The present paper is the first to perform this evaluation in dogs from the cities of Natividade, Porciuncula and Varre-Sai. The aim of this study is to search for Spotted Fever Group Rickettsia in canine sera using indirect immunofluorescence assay and to identify the probable causative agent of sera reactions in animals. Of the 253 sampled canines, 67.59% (171/253) were seroreactive for Rickettsia rickettsii and 11.07% (28/253) for Rickettsia parkeri, both in dilution 1:64. Titration of tested sera against R. rickettsii antigens reached 1:131.072 and, for R. parkeri, 1:4.096. We conclude that dogs are important sentinels for R. rickettsii infection, and can be infected regardless of sex, age, the habit of visiting woodlands or being in direct...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spotted Fever Group Rickettsia; Indirect immunofluorescence assay; Ecological characterization; Environmental characterization.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352018000300667
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Influência da aplicação de irradiação por feixe de elétrons na qualidade microbiológica de filés de corvina (Micropogonias furnieri) refrigerados Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Barcellos,C.C.C.; Fonseca,A.B.M.; Souza,M.C.L.; Franco,R.M.; Mesquita,E.F.M..
A adequada manipulação do pescado desde sua captura até seu processamento tecnológico, além da manutenção das condições higiênico-sanitárias, o que inclui a qualidade da água utilizada na cadeia, influencia na carga microbiana inicial apresentada. A fim de retardar o processo de deterioração, diminuir as perdas e os riscos iminentes à saúde coletiva, como a propagação de agentes etiológicos de doenças alimentares, são empregados diferentes métodos de conservação. Os feixes de elétrons são utilizados em vários países e levam à destruição dos microrganismos por alterações em suas estruturas, as quais ocorrem pela remoção de elétrons de seus átomos. Objetivou-se, no presente trabalho, contribuir para a avaliação da eficiência da irradiação por feixe de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Irradiação de alimentos; Micropogonias furnieri; Pescado; Qualidade microbiológica.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000200535
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