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Suplementação de taurina em dietas com duas concentrações proteicas para pós-larvas de camarão-branco-do-pacífico R. Bras. Zootec.
Furtado,Plínio Schmidt; Borba,Maude Regina de; Maicá,Paula Fraga; Wasielesky Junior,Wilson.
Este estudo foi realizado com o objetivo de avaliar a possibilidade de reduzir a concentração proteica da dieta para pós-larvas de camarão-branco-do-pacífico (Litopenaeus vannamei) por meio da suplementação do aminoácido taurina. Seis dietas práticas, isoenergéticas (15,48 kJ EM/g), foram formuladas para conter duas concentrações de proteína (35% e 45% proteína bruta, PB), com três níveis de suplementação de taurina (0, 5 e 10 g/kg), em arranjo fatorial 2 × 3, com quatro repetições. Cem pós-larvas (peso inicial de 0,14 ± 0,01 g) foram estocadas em cada um dos 24 tanques de 45 litros conectados a um sistema de recirculação de água marinha. As dietas experimentais foram distribuídas aos camarões (10% da biomassa) três vezes ao dia, durante 30 dias. A...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácido; Camarão; Dieta prática; Nutrição; Proteína.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010001100003
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Acute toxicity of nitrate in Litopenaeus vannamei juveniles at low salinity levels Ciência Rural
Alves Neto,Inácio; Brandão,Hellyjúnyor; Furtado,Plínio Schmidt; Wasielesky Jr,Wilson.
ABSTRACT: Different technologies have been developed to improve the performance of Litopenaeus vannamei in low salinity, mainly in super-intensive systems like recirculation and BFT (Biofloc Technology System) systems. However, there is an accumulation of toxic nitrogenous compounds to the shrimps such as nitrate, that at high concentrations and depending on the salinity of the culture water can be lethal. Acute toxicity tests allow to analyze the relationship between the compound and other abiotic or biotic variables. The aim of this research was to determine the acute toxicity and safety level of nitrate (N-NO3 -) for juveniles of L. vannamei at salinities of 5 and 10g.L-1. For salinity of 5g.L-1, a control and 5 treatments were tested, with nitrate...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Median lethal concentration; Pacific white shrimp; Brackish water.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000100401
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Assessment of the nitrification process in a culture of pacific white shrimp, using artificial substrate and bacterial inoculum in a biofloc technology system (BFT) Ciência Rural
Santos,Nathalia Brenda Veiga dos; Furtado,Plínio Schmidt; César,Dionéia Evangelista; Wasielesky Junior,Wilson.
ABSTRACT: Litopenaeus vannamei is the most cultured marine shrimp in all types of systems including the Bioflocs Technology System (BFT). Bioflocs are formed by microorganisms, among these, autotrophic bacteria are responsible for the nitrification process. This study aimed to identify and promote the development of nitrifying bacteria by adding artificial substrates and biofloc inoculum in L. vannamei culture in a BFT system. The experiment consisted of four treatments with three replics (4x3) as follows: (1) Control: clear water in which bioflocs were formed; (2) IN (10%): clear water with biofloc inoculum (10%); (3) IB: clear water with substrate (immature “bioballs”); and (4) MB: clear water with mature “bioballs” inoculum from a recirculation system....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Heterotrophic bacteria; Nitrifying bacteria; “bioballs”; Bioflocs; FISH (Fluorescent in situ Hybridization).
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000600651
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Compostos nitrogenados sobre o consumo alimentar de camarão-rosa Farfantepenaeus brasiliensis Ciência Rural
Campos,Bruno Ribeiro de; Furtado,Plínio Schmidt; D'Incao,Fernando; Wasielesky,Wilson; Poersch,Luís Henrique da Silva.
Os experimentos foram realizados para investigar os efeitos da amônia, nitrito e nitrato no consumo alimentar de juvenis de Farfantepenaeus brasiliensis. Os camarões com peso médio de 4g foram aclimatados durante 28 dias em diferentes concentrações crônicas de amônia, nitrito e nitrato. Após o período de exposição de 28 dias, 20 camarões por tratamento foram individualizados em unidades experimentais de 3 L, a fim de ser analisado o consumo de ração em função da quantidade de alimento oferecido e as sobras durante um período de 24 horas. O consumo alimentar apresentou alterações significativas (P<0,05) para os camarões expostos às concentrações de nitrito e nitrato testadas, enquanto para o tratamento com amônia, os camarões não apresentaram alterações...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amônia; Nitrito; Nitrato; Consumo alimentar.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013001200014
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