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Registros recuperados: 17 | |
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Baptista,Antonio Sampaio; Horii,Jorge; Piedade,Sonia Maria de Stefano. |
Yeasts were applied to corn grains, containing 16 or 20% moisture, at concentrations of 1 and 2%. The cellular viability was assayed at 0, 15, 30, 90 and 110 days. The cellular viability did not differ statistically among the treatments up to 30 days of storage, with the median viability of 89.10%. The average viability found at 90 days (72.20%) was lower than in the first three storage periods. After 110 days, the average viability was 61.14%. In conclusion, since yeast cells were viable up to 110 days in storage on corn grains, these can be used as a vehicle for the application of yeast as a probiotic. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cellular viability; Saccharomyces cerevisiae; Storage; Corn grain. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132005000200012 |
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Nobre,Thais de Paula; Horii,Jorge; Alcarde,André Ricardo. |
O objetivo deste trabalho foi estudar a influência de bactérias dos gêneros Bacillus e Lactobacillus, bem como de seus produtos metabólicos, na redução da viabilidade celular de leveduras Saccharomyces cerevisiae. As bactérias Bacillus subtilis, Bacillus coagulans, Bacillus stearothermophilus, Lactobacillus fermentum e Lactobacillus plantarum foram cultivadas em associação com a levedura S. cerevisiae (cepa Y-904) por 72 horas a 32 °C, sob agitação. A viabilidade celular, a taxa de brotamento e a população de células de S. cerevisiae e a acidez total, a acidez volátil e o pH dos meios de cultivos foram determinados às 0, 24, 48 e 72 horas do cultivo misto. As culturas de bactérias foram tratadas através do calor, de agente antimicrobiano e de irradiação.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fermentação alcoólica; Viabilidade celular; Saccharomyces cerevisiae. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000100004 |
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Moda,Evelise Moncaio; Spoto,Marta Helena Fillet; Horii,Jorge; Zocchi,Sílvio Sandoval. |
Os cogumelos comestíveis Pleurotus sajor-caju apresentam uma delicada consistência, alto teor de umidade e aroma característico, sendo comercializados no varejo, preferencialmente in natura. Sua vida útil pode variar entre 2 a 7 dias, em função da umidade relativa e tmperatura de armazenamento. Neste trabalho, os cogumelos frescos foram imersos durante 2 minutos nas soluções de peróxido de hidrogênio, ácido cítrico e água destilada, drenados, acondicionados em bandejas de poliestireno e embalados em filme plástico. As bandejas foram mantidas sob refrigeração a 4°C e avaliou-se a cor, firmeza e variação de massa dos cogumelos no primeiro, quinto e décimo dia de armazenamento, após os tratamentos. Ocorreram perdas de firmeza e massa, bem como o escurecimento... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cogumelos; Conservação; Ácido cítrico; Peróxido de hidrogênio. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000200019 |
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Miranda,Mariana Branco de; Martins,Nilo Gustavo Souza; Belluco,André Eduardo de Souza; Horii,Jorge; Alcarde,André Ricardo. |
Avaliou-se por um período de 390 dias o perfil da composição química da aguardente sob envelhecimento em tonéis de carvalho de 20 L. O envelhecimento da aguardente em tonéis de madeira melhora a qualidade sensorial do destilado. As aguardentes envelhecidas foram analisadas aos 0, 76, 147, 228, 314 e 390 dias de armazenamento quanto às concentrações de etanol, acidez volátil, ésteres, aldeídos, furfural, álcoois superiores (n-propílico, isobutílico e isoamílicos), metanol, cobre, extrato seco, taninos e cor. Após os 390 dias de armazenamento, a aguardente apresentou maiores concentrações de acidez volátil, ésteres, aldeídos, furfural, álcoois superiores, congêneres, extrato seco e tanino. Sua coloração tornou-se amarelada. As concentrações de etanol e de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Composição; Cachaça; Maturação; Madeiras. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500014 |
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Pedroso,André de Faria; Nussio,Luiz Gustavo; Barioni Júnior,Waldomiro; Rodrigues,Armando de Andrade; Loures,Daniele Rebouças Santana; Campos,Fabio de; Ribeiro,José Leonardo; Mari,Lucas José; Zopollatto,Maity; Junqueira,Marta; Schmidt,Patrick; Paziani,Solidete de Fátima; Horii,Jorge. |
The objective of this work was to evaluate the performance of heifers fed sugarcane silages produced with and without additives. Thirty-two Holstein heifers were randomly assigned, in a block design, to evaluate rations (46% silage; 54% concentrate; 12% crude protein) containing silages treated with (fresh basis) urea (0.5%), sodium benzoate (0.1%) or Lactobacillus buchneri (3.64x10(5) cfu g-1 ). Inoculation with L. buchneri improved daily gain (1.24 vs. 0.94 kg day-1 ), and the addition of benzoate resulted in better feed conversion (7.6 vs. 9.4 kg of dry matter per kg of live weight), in relation to the untreated silage (control). Treatments did not affect dry matter intake (mean of 2.19% of live weight). Rations containing silages treated with benzoate... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Additive; Inoculant; Nutritional value; Weight gain. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2006000400015 |
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Pedroso,André de Faria; Nussio,Luiz Gustavo; Loures,Daniele Rebouças Santana; Paziani,Solidete de Fátima; Igarasi,Maurício Scoton; Coelho,Rodrigo Michelini; Horii,Jorge; Rodrigues,Armando de Andrade. |
Objetivou-se avaliar a eficácia de aditivos químicos e inoculantes bacterianos na inibição da produção de etanol, na diminuição das perdas de MS e na melhoria da digestibilidade in vitro de silagens de cana-de-açúcar. Foram testados os seguintes tratamentos (doses com base na matéria natural): sem aditivos - controle; UR - uréia (0,5; 1,0; 1,5%); NaOH - hidróxido de sódio (1,0; 2,0; 3,0%); PROP - propionato de cálcio (0,05; 0,1; 0,2%); BENZ - benzoato de sódio (0,05; 0,1; 0,2%); SORB - sorbato de potássio (0,015; 0,03; 0,045%); PLA - Lactobacillus plantarum (1 x 10(6) ufc/g); BUCH - Lactobacillus buchneri (3,64 x 10(5) ufc/g); PLA/UR 0,5% - L. plantarum combinado com 0,5% de uréia; PLA/UR 1,0% - L. plantarum combinado com 1,0% de uréia. A ensilagem foi... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Benzoato; Hidróxido de sódio; L. buchneri; L. plantarum; Propionato; Sorbato. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982007000300006 |
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Pedroso,André de Faria; Nussio,Luiz Gustavo; Paziani,Solidete de Fátima; Loures,Daniele Rebouças Santana; Igarasi,Mauricio Scoton; Coelho,Rodrigo Michelini; Packer,Irineu Humberto; Horii,Jorge; Gomes,Luiz Humberto. |
Sugar cane silages are characterized by extensive yeast activity, alcohol production and great dry matter - DM - losses. Better knowledge of the fermentation process is fundamental to the development of efficient ensilage techniques for this forage. This study evaluates temporal changes in chemical composition, DM losses and epiphytic microflora in sugar cane silage. Mature sugar cane, variety RB835486 (12 months of vegetative growth), was hand harvested, processed in a stationary chopper and ensiled in 20-L plastic buckets provided with valves for gas release and a device for effluent collection. Laboratory silos were kept at ambient temperature and sampled after ½, 1, 2, 3, 7, 15, 45, 90, 120 and 180 days. Ethanol concentration reached 6.4% in DM after... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ethanol; Water soluble carbohydrates; Losses; Yeasts; Bacteria. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000500003 |
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Baptista,Antonio Sampaio; Horii,Jorge; Calori-Domingues,Maria Antonia; Glória,Eduardo Micotti da; Salgado,Jocelem Mastrodi; Vizioli,Mário Roberto. |
Aflatoxins are hepatotoxic metabolites produced by Aspergillus flavus and A. parasiticus on a number of agricultural commodities. This research was carried out to evaluate the ability of thermolysed and active Saccharomyces cerevisiae to attenuate liver damage caused by aflatoxin. Diets were prepared containing 0 aflatoxin; 400 mug kg-1 aflatoxin; 400 mug kg-1 aflatoxin plus 1% of dehydrated active yeast, and 400 mug kg-1 aflatoxin plus 1% of thermolysed yeast. A bioassay with Wistar rats was conducted for 28 days, and body organs were weighted and analyses of the liver tissue of the animals were performed. The relative weight of heart, kidneys and liver from animals submitted to the different treatments did not show any difference, and liver tissue of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Saccharomyces cerevisiae; Aflatoxicosis; Bioremediation; Mycotoxins; Natural contamination. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162002000200008 |
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Ribeiro,Carlos Alberto França; Horii,Jorge. |
Três linhagens de levedura da espécie Saccharomyces cerevisiae, sendo duas floculantes, das quais uma não produtora de sulfeto de hidrogênio, foram avaliadas para se verificar seus desempenhos, sob parâmetros cinéticos, bem como a formação de compostos secundários na fermentação do caldo de cana-de-açúcar, destinado à produção de aguardente. O acompanhamento da cinética fermentativa mostrou melhores resultados de eficiência de fermentação, fator de conversão de substrato em etanol e velocidade específica de crescimento pela linhagem floculante IZ 987, que foram de 89,9%, 0,46 g.g-1 e 0,0996 h-1 respectivamente. Esta linhagem foi também responsável pela maior produção de álcoois superiores, 185 mg.L-1, inerente à sua característica de não produzir H2S. A... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Leveduras; Fermentação alcoólica; Parâmetros cinéticos; Componentes voláteis; Aguardente de cana. |
Ano: 1999 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161999000200001 |
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Pedroso,André de Faria; Nussio,Luiz Gustavo; Loures,Daniele Rebouças Santana; Paziani,Solidete de Fátima; Ribeiro,José Leonardo; Mari,Lucas José; Zopollatto,Maity; Schmidt,Patrick; Mattos,Wilson Roberto Soares; Horii,Jorge. |
Utilization of sugarcane Saccharum officinarum L. silage is increasing in Brazil but intensive ethanol production during fermentation reduces forage quality. This experiment aimed to evaluate the effects of additives on fermentation and aerobic stability of sugarcane silages produced in minisilos. Treatments were (fresh basis): untreated silage (control), urea (5.0 g kg-1), sodium benzoate (1.0 g kg-1), potassium sorbate (0.3 g kg-1), Lactobacillus plantarum (1 x 10(6) cfu g-1), and Lactobacillus buchneri (3.64 x 10(5) cfu g-1). At the 94th day after ensilage, ethanol concentration was lower in urea, benzoate, sorbate and L. buchneri supplemented silages and higher in L. plantarum inoculated silage, as compared to control. Urea and benzoate treated silages... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lactobacillus buchneri; Lactobacillus plantarum; Ethanol; Benzoate; Sorbate. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162008000600004 |
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Alcarde,André Ricardo; Walder,Júlio Marcos Melges; Horii,Jorge. |
Bacillus and Lactobacillus are bacteria that usually contaminate the ethanolic fermentation by yeasts and may influence yeast viability. As microorganisms can be killed by ionizing radiation, the efficacy of gamma radiation in reducing the population of certain contaminating bacteria from sugarcane must was examined and, as a consequence, the beneficial effect of lethal doses of radiation on some parameters of yeast-based ethanolic fermentation was verified. Must from sugarcane juice was inoculated with bacteria of the genera Bacillus and Lactobacillus. The contaminated must was irradiated with 2.0, 4.0, 6.0, 8.0 and 10.0 kGy of gamma radiation. After ethanolic fermentation by the yeast (Saccharomyces cerevisiae) the total and volatile acidity produced... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bacteria; Gamma radiation; Yeast. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162003000400011 |
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