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Malavolta,E.; Freitas Jr.,E. de; Andreola,F.; Cavalcante,F.S.; Solis,F.A.M.; Fernandes,J.M.; Santos,G.A,; Bertoloti,G.; Cabrini,H.M.; Carvalho Fº,H.C.; Rochelle,H.J.; Vieira,I.M.S.; Machado,I.S.; Eimori,I.E.; Andrioli,I.; Ribeiro,I.S.; Kaminski,J.; Jorge,J.A.; Carvalho,J.E.R.. |
Dois cultivares de soja, Santa Rosa e UFV-1, foram cultivados em solução nutritiva na presença de excesso de alumínio, cloro e manganês. Além de provocar o aparecimento de sintomas foliares (cloro e manganês) ou radiculares (alumínio), os elementos em excesso causaram diminuições no crescimento e impediram a produção de vagens. A análise mineral das folhas mostrou a influência dos tratamentos na composição do tecido. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
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Ano: 1980 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0071-12761980000100022 |
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Ferreira-Nozawa,M.S.; Rezende,J.L.; Guimarães,L.H.S.; Terenzi,H.F.; Jorge,J.A.; Polizeli,M.L.T.M.. |
Two strains (15.1 and 15.8) of the thermophilic fungus Scytalidium thermophilum produced high levels of intracellular glucoamylases, with potential for industrial applications. The isoform I of the glucoamylase produced by 15.1 strain was sequentially submitted to DEAE-Cellulose and CM-Cellulose chromatography, and purified 141-fold, with 5.45% recovery. The glucoamylase of strain 15.8 was purified 71-fold by CM-Cellulose and Concanavalin A-Sepharose chromatography, with 7.38% recovery. Temperature and pH optima were in the range of 50-60ºC and 5.0-6.0, respectively, using starch and maltose as substrates. The glucoamylase of S. thermophilum 15.8 was more stable (t50 > 60 min) than that of S. thermophilum 15.1 (t50= 11-15 min), at 60ºC. The glucoamylase... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Glucoamylase; Amylase; Scytalidium thermophilum; Thermostable enzyme; Starch hydrolysis. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000200027 |
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