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Incorporation of nisin in natural casing for the control of spoilage microorganisms in vacuum packaged sausage BJM
Barros,Joyce Regina de; Kunigk,Leo; Jurkiewicz,Cynthia Hyppolito.
This study aimed to evaluate the effectiveness of natural casing treatment with nisin and phosphoric acid on control of spoilage microorganisms in vacuum packaged sausages. Ovine casings were dipped in the following baths: 1) 0.1% food grade phosphoric acid; 2) 5.0 mg/L nisin; 3) 0.1% phosphoric acid and 5.0 mg/L nisin; and 4) sterile water (control). The sausages were produced in a pilot plant, stuffed into the pretreated natural casings, vacuum packaged and stored at 4 and 10 °C for 56 days. The experiments were performed according to a full factorial design 2³, totalizing 8 treatments that were repeated in 3 blocks. Aerobic plate counts and lactic acid bacteria analysis were conducted at 1, 14, 28, 42 and 56 days of storage. Treatment of casings with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nisin; Bacteriocin; Sausage; Natural casing.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000400019
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Desenvolvimento de queijo minas frescal adicionado de Lactobacillus acidophilus produzido a partir de retentados de ultrafiltração Ciênc. Tecnol. Aliment.
Ribeiro,Eliana Paula; Simões,Luciana Guedes; Jurkiewicz,Cynthia Hyppolito.
Este trabalho teve por objetivos: desenvolver um queijo probiótico tipo minas frescal a partir de retentados de ultrafiltração, estudar a sobrevivência da bactéria probiótica Lactobacillus acidophilus durante a vida de prateleira do produto e avaliar as alterações físico-químicas e sensoriais do produto. O queijo foi produzido a partir de retentados, obtidos a partir da ultrafiltração de leite integral até o fator de concentração volumétrico de 5:1. Os retentados pasteurizados foram inoculados com L. acidophilus, de forma a obter uma população inicial no queijo de 10(6), 10(7) e 10(8) UFC.g-1. Foram realizadas análises microbiológicas, para contagem das bactérias probióticas em intervalos de 7 dias durante sua estocagem, análises físico-químicas e análise...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Queijo minas frescal probiótico; Ultrafiltração em queijos.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000100004
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