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Antimicrobial activity of Enterococcus faecium FAIR-E 198 against gram-positive pathogens BJM
Nascimento,Maristela da Silva do; Moreno,Izildinha; Kuaye,Arnaldo Yoshiteru.
This study investigated the antimicrobial activity of Enterococcus faecium FAIR-E 198 against Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus. Using the critical-dilution method, the bacteriocin produced by E. faecium FAIR-E 198 inhibited all L. monocytogenes strains evaluated (1,600 to 19,200 AU mL-1). However, none of the B. cereus and S. aureus strains investigated were inhibited. The maximum activity of this bacteriocin (800 AU mL-1) was observed in MRS broth, while the activity in milk was 100 AU mL-1. In the co-cultivation test in milk, B. cereus K1-B041 was reduced to below the detection limit (1.00 log CFU mL-1) after 48 h. E. faecium reduced the initial L. monocytogenes Scott A population by 1 log CFU mL-1 after 3 h at 35ºC....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Enterococcus faecium; Bacteriocin; Biopreservation; Gram-positive pathogen.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000100013
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Growth of enterotoxin producing Bacillus cereus in meat substrate at 10ºC and 30ºC BJM
Soares,Celina Mara; Kabuki,Dirce Yorika; Kuaye,Arnaldo Yoshiteru.
The behaviour of enterotoxin-producing Bacillus cereus in meat was investigated by inoculating spore suspensions of five cultures into meat substrate (pH 5.8) and incubating at 10ºC and 30ºC. The bacterial populations were evaluated after different times by plate counts in nutrient agar. All the cultures presented growth at 30ºC with the generation time varying from 28.8 to 36.0 minutes. Three cultures also presented growth at 10ºC with generation times between 10.16 and 28.38 h. Considering the results, it was concluded that meat kept at abusive temperatures would be subject to development of this microorganism.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus cereus; Meat; Growth.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400022
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Perfil de contaminação por Staphylococcus e suas enterotoxinas e monitorização das condições de higiene em uma linha de produção de queijo de coalho Ciência Rural
Borges,Maria de Fatima; Nassu,Renata Tieko; Pereira,José Luiz; Andrade,Ana Paula Colares de; Kuaye,Arnaldo Yoshiteru.
Avaliou-se o perfil de contaminação por Staphylococcus e suas enterotoxinas e monitorou-se as condições de higiene em uma linha de produção de queijo de coalho por meio da técnica de bioluminescência (ATP). A população de Staphylococcus sp. variou de <1UFC mL-1, no leite pasteurizado a 1,5 x 10(7)UFC mL-1 no leite cru, enquanto que a de Staphylococcus coagulase-positiva oscilou entre <1UFC mL-1 no leite pasteurizado e 5,0 x 10(6)UFC mL-1 no leite cru. Staphylococcus coagulase-positiva foi detectada em 100% (25/25) das amostras de leite cru e em 8% (2/25) das amostras de queijos. Foram identificadas 12 espécies de Staphylococcus entre os 68 isolados selecionados, sendo nove coagulase negativa e três coagulase-positiva. No leite cru observou-se alta...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Patógenos; Intoxicação alimentar; Produtos lácteos; Staphylococcus sp.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000500037
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Quorum sensing in Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis and Bacillus cereus strains isolated from ricotta processing Ciência Rural
Fernandes,Meg da Silva; Esper,Luciana Maria Ramires; Kabuki,Dirce Yorika; Kuaye,Arnaldo Yoshiteru.
ABSTRACT: The quorum sensing phenomenon is a process of intra- and inter-species microbial communication involving the production and detection of extracellular signaling molecules. The autoinducer AI-2 has been proposed to serve as a ‘universal signal’ for interspecies communication. This study aimed to evaluate the capability of Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, and Bacillus cereus strains isolated from ricotta processing to produce quorum sensing signalling molecules (AI-2). The strains were evaluated for the presence of the luxS gene using the polymerase chain reaction. AI-2 quorum sensing signalling molecules were measured in relative light units (RLUs) using a luminometer. A total of 74% of E. faecium, 91% of E. faecalis, and 95% of B....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: LuxS; AI-2; Vibrio harveyi; Bioluminescence; Enterococcus spp.; Bacillus cereus.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000200751
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Contaminação ambiental e perfil toxigênico de Bacillus cereus isolados em serviços de alimentação Ciência Rural
Soares,Celina Mara; Valadares,Geórgio Freesz; Azeredo,Raquel Monteiro Cordeiro de; Kuaye,Arnaldo Yoshiteru.
A avaliação da contaminação ambiental por Bacillus cereus foi realizada em 90 amostras de ar ambiente e em 96 amostras de superfícies de bancadas e de equipamentos, de dois restaurantes institucionais. O microrganismo foi detectado em 84,4% e 44,8% das amostras de ar ambiente e de superfícies, respectivamente. O potencial enterotoxigênico dos isolados foi investigado através da reação da polimerase em cadeia (PCR) para os genes hblA, hblD e hblC (que codificam a hemolisina BL) e para os genes nheA, nheB e nheC (que codificam a enterotoxina não hemolítica - NHE). De um total de 70 isolados investigados, 14,3% foram positivos para os três genes da HBL e 12,8% foram positivos para os três genes da NHE. A produção de NHE também foi verificada através do...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Segurança alimentar; Hemolisina; Enterotoxina diarréica; PCR; ELISA.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000200033
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