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CONTROLE DA OXIDAÇÃO LIPÍDICA NA MORTADELA Ciência Rural
Happke,Klaus; Rosa,Monica do Nascimento; Kubota,Ernesto Hashime; Terra,Nelcindo Nascimento.
Três partidas de mortadela foram elaboradas segundo uma mesma formulação, diferenciando-se porém quanto ao antioxidante utilizado. Uma das partidas recebeu 0,25% de Fixador A-80 (ácido ascórbico), a outra 3,35% de destilado de refinaria de óleo de soja (tocoferóis) e a terceira, o controle, não recebeu a adição de antioxidante. As peças de mortadela foram mantidas em temperatura ambiente (8 a 20ºC) e analisadas semanalmente visando-se o acompanhamento da oxidação lipídica. O destilado do refino do óleo de soja demonstrou propriedades antioxidantes similares às do Fixador A-80. O baixo custo deste destilado irá refletir-se na redução do custo de fabricação dos embutidos curados.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mortadela; Oxidação; Lipídeos; Gordura; Antioxidantes.
Ano: 1993 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84781993000300024
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Oxidative stability of refrigerated fish pates containing loquat seed extract Ciência Rural
Piccolo,Jaqueline; Daniel,Ana Paula; Klein,Bruna; Ferreira,Lauren Fresinghelli; Ruviaro,Amanda Roggia; Emanuelli,Tatiana; Kubota,Ernesto Hashime.
This study investigated the effects of hydroethanolic E. japonica seed extracts (EJSE) as inhibitors of lipid and protein oxidation on fish pates subjected to refrigerated storage. Five fish pate formulations were developed. These formulations included two control pates (water-control and ascorbic acid-control) and three pates with added EJSE (0.1, 0.2 and 0.4g of seed 100g-1 product, equivalent to 3.4, 6.8 or 13.6mg phenolic compounds kg-1 product), which were then stored under refrigeration for 35 days. Conjugated dienes (CD) and peroxide (PV) values increased along with the storage time; however, these values decreased and were similar among all samples at the end of 35 days of analysis (P<0.05). However, the thiobarbituric acid reactive substances...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eriobotrya japonica; Rhamdia quelen; Lipid oxidation; Protein oxidation; Wastes.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000901705
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OXIDATIVE AND MICROBIOLOGICAL STABILITY OF FRESH PORK SAUSAGE WITH ADDED SUN MUSHROOM POWDER Ciência e Agrotecnologia
Stefanello,Flávia Santi; Cavalheiro,Carlos Pasqualin; Ludtke,Fernanda Luísa; Silva,Mariana dos Santos da; Fries,Leadir Lucy Martins; Kubota,Ernesto Hashime.
Consumers are becoming more aware of the toxicological implications of artificial additives in foods. Natural antioxidants, in addition to reducing the deleterious effects of lipid oxidation, are currently extremely highly valued. This study aimed to invetigate the effect of addition of sun mushroom (Agaricus blazei Murrill) powder on the oxidative and microbiological stability of pork sausage during the shelf life. This powder was used at concentrations of 0.0%, 1.0%, 2.0% and 4.0% in the sausages. Analyses of moisture, protein, ash, fat and microbiological analyses were performed on day 0. The sausages were analyzed on day 0 and every seven days in terms of pH, color, TBARS values ​​and microbiological analyses. The results of the proximal composition...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Natural antioxidant; Microbial count; Lipid oxidation; Meat product.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542015000400381
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