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Oliveira,Gisele Cristina de; Moreira,Ivan; Fraga,Alessandro Luís; Kutschenko,Marianne; Sartori,Iolanda Maria. |
The objective of this study was to determine the metabolizable energy (ME) requirement for starting barrow pigs. Forty-three animals, selected for their high lean gain, were allotted in a completely randomized block design, divided in four treatments with five blocks and two animals in each experimental unit. The diet in Treatment 1 consisted of 3,264 kcal of ME/kg containing 0.96% of digestible lysine, 0.55% of digestible methionine+cystine, 0.60% of digestible threonine, and 0.188% of digestible tryptophan reaching the ideal protein pattern. The diets in Treatments 2, 3, and 4 were similar to the diet in Treatment 1; nevertheless, the levels of ME in Treatments 2, 3, and 4 were 2, 4, and 6% higher than those in Treatment 1. The lysine:ME ratio, was... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Synthetic amino acids; Carcass; Performance; Plasma urea nitrogen; Energy requirements. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132005000600008 |
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Moreira,Ivan; Kutschenko,Marianne; Paiano,Diovani; Scapinelo,Cláudio; Murakami,Alice Eiko; Quadros,Arlei Rodrigues Bonet de. |
Two experiments were carried out to study the effects of grinding of soybean hulls (SH) on starting pigs (15-30 kg) diets. Experiment I consisted of a digestibility trial with 12 barrows, initial average body weight 21.9±1.29 kg, in which the best digestibility coefficient (DC) of DM and GE was obtained with SH ground through a 2.5mm screen mesh, evaluated for CP and ME, a best DC was attained with 3.0 mm screen mesh. In the Experiment II, five diets with increasing SH (2.5 mm) levels (0, 3, 6, 9 and 12 %) for starting piglets were formulated. A quadratic response in daily weight gain (DWG) occurred, according to SH inclusion. Worst DWG occurred at 7.75 % SH inclusion. Daily feed intake, feed: gain ratio and plasma urea nitrogen were not affected by... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Alternative feedstuffs; By-product; Nutritional evaluation; Nutrition; Piglets. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000500023 |
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Moreira,Ivan; Bastos,Alexandre Orio; Scapinelo,Cláudio; Fraga,Alessandro Luís; Kutschenko,Marianne. |
Um experimento de desempenho foi conduzido com o objetivo de avaliar a viabilidade nutricional e econômica da utilização de rações com diferentes tipos de milheto, com nível de inclusão de 60%, na alimentação de suínos, nas fases de crescimento e terminação. Foram utilizados 40 suínos híbridos na fase de crescimento (30,3±2,9kg) e terminação (54,3±4,1kg), distribuídos em um delineamento em blocos casualizados, com cinco tratamentos, quatro blocos e dois suínos por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma ração à base de milho e farelo de soja e outras quatro com a inclusão de 60% de diferentes tipos de milheto (IAPAR, COMUM, BN2 e BN2S, sendo este com espigueta). Não foram observadas diferenças entre os tipos de milheto para consumo diário... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Alimento alternativo; Análise econômica; Características de carcaça; Desempenho. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000200031 |
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Moreira,Ivan; Ribeiro,Cleber Rogério; Furlan,Antonio Cláudio; Scapinello,Cláudio; Kutschenko,Marianne. |
Foram conduzidos dois experimentos (Digestibilidade e Desempenho), objetivando avaliar o valor nutricional e a viabilidade de utilização do farelo de germe de milho desengordurado (FGMD) em rações de suínos, na fase de crescimento e terminação. I) Ensaio de digestibilidade: foram utilizados 12 suínos com peso vivo médio de 42,0±5,4 kg, alojados em gaiolas de metabolismo, em que seis receberam rações compostas de 70% de ração referência e 30% de FGMD e seis receberam ração referência. O FGMD apresentou coeficiente de digestibilidade da energia de 80,98 % e coeficiente de metabolização de 78,04%, o que corresponde a 3.060 kcal de ED/kg e 2.949 kcal de EM/kg. II) Ensaio de desempenho: foram utilizados 32 suínos mestiços, sendo metade de fêmeas e metade de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Características de carcaça; Desempenho; Digestibilidade; Processamento; Subproduto. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982002000900012 |
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