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ATP-Bioluminescence as a method to evaluated microbiological quality of UHT milk Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Cunha,A.F.; Lage,A.D.; Pereira e Araújo,M.M.; Abreu,C.F.; Tassinari,A.R.; Ferraz,M.A.; Davenport,K.; Cerqueira,M.M.O.P..
New approaches are needed to quickly indicate possible contamination of UHT milk, among them the technique of ATP-Bioluminescence. Therefore, the aim of this study was to compare the results of culture methods with the results of ATP-Bioluminescence technique of 102 UHT whole milk samples incubated at 48, 72, and 168 hours. UHT milk samples were analyzed for the presence of mesophilic and psychrotrophic aerobic microorganisms using Plate Count Agar (PCA), Brain-Heart Infusion (BHI) media and PetrifilmTM Aerobic Count (AC) plates. The ATP-Bioluminescence technique was applied through the Microbial Luminescent Screening (MLS) system. Significant correlations were found between counts of aerobic mesophilic microorganisms on PCA, PetrifilmTM AC, BHI and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: ATP-Bioluminescence; Microbiology; Milk; Quality; UHT.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000601909
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Avaliação da qualidade microbiológica de bebida láctea e creme de leite UAT por ATP-Bioluminescência Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Cunha,A.F.; Lage,A.D.; Pereira e Araújo,M.M.; Santos,R.D.P.; Resende,G.M.; Cerqueira,M.M.O.P..
Embora métodos tradicionais sejam utilizados na avaliação microbiológica de produtos UAT, metodologias rápidas, baseadas em ATP-Bioluminescência, têm sido desenvolvidas. Os resultados da aplicação dessa técnica em 54 amostras de bebida láctea UAT achocolatada e 12 de creme de leite UAT foram comparados com os resultados de métodos microbiológicos, utilizando-se diferentes meios de cultura e tempos de incubação das referidas amostras. A técnica de ATP-Bioluminescência foi aplicada por meio do sistema MLS, e os resultados foram expressos em unidades relativas de luz (RLU). Em todos os tempos de incubação - 48, 72 e 168 horas - , as amostras apresentaram contagens baixas de microrganismos mesófilos e psicrotróficos aeróbios quando analisadas em meio PCA, BHI,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: UAT; ATP-Bioluminescência; PetrifilmTM AC; PCA; BHI.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352013000200041
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