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Analysis of the in vitro adherence of Streptococcus mutans and Candida albicans BJM
Barbieri,Dicler de Sant'Anna Vitor; Vicente,Vânia Aparecida; Fraiz,Fabian Calixto; Lavoranti,Osmir José; Svidzinski,Terezinha Inês Estivalet; Pinheiro,Rosângela Lameira.
The objective of the present study was to investigate the in vitro adherence capacity of Streptococcus mutans and Candida albicans. Adherence assays were conducted on dental surfaces and analyzed by scanning electron microscopy (SEM). Extracted human teeth were inoculated with Streptococcus mutans or Candida albicans and with both species simultaneously, and incubated at 37ºC for 21 days. Bacterial inocula had been obtained from saliva samples of children that had been colonized by both organisms. ATCC reference strains were used as controls. SEM analyses showed that the biofilm that covered the entire analyzed dental surface was more homogeneous inoculated with the two microorganisms simultaneously than with each species separately. In a second...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adherence; Candida albicans; Streptococcus mutans; Biofilm.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000400009
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Sensory profile of eleven peach cultivars Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cuquel,Francine Lorena; Oliveira,Charla Fátima Spezzatto de; Lavoranti,Osmir José.
The goal of this study was to evaluate the sensory profile of eleven peach cultivars grown in an experimental orchard located in the city of Lapa (PR, Brazil) in two seasons. The peach cultivars analyzed were Aurora I, Chimarrita, Chiripá, Coral, Eldorado, Granada, Leonense, Maciel, Marli, Premier, and Vanguarda. The sensory analysis was performed by previously trained panelists; 20 of them in the first season and 10 in the second season. The sensory evaluation was performed using Quantitative Descriptive Analysis, in which the following attributes were measured: appearance, aroma, flesh color, flesh firmness, flavor, and juiciness. The results showed preference for sweet, soft, and juicy fruits. Chimarrita, Chiripá, and Coral fruits showed better...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Prunus persicae; Stone fruit; Hedonic test; Post harvest.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100011
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Mobilidade de P, Cu e Zn em colunas de solo sob sistema de semeadura direta submetido às adubações mineral e orgânica Rev. Bras. Ciênc. Solo
Bertol,Oromar João; Fey,Emerson; Favaretto,Nerilde; Lavoranti,Osmir José; Rizzi,Nivaldo Eduardo.
A retenção, no perfil do solo, de elementos minerais aplicados em sua superfície é fundamental para a manutenção da qualidade da água. Nesse sentido, o objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de dejeto líquido de suíno e adubo mineral na lixiviação do P, Cu e Zn em colunas indeformadas de solo (25 cm de altura e 20,3 cm de diâmetro) retiradas de uma área de Latossolo Vermelho eutroférrico típico sob semeadura direta. A água foi aplicada nas colunas de forma ininterrupta, na quantidade correspondente a três volumes da porosidade total do solo (10.020 cm³), sendo a coleta e análise dos elementos subdivididas em cinco frações. Cada volume de poros (3.340 cm³) corresponde a um turno de água percolada, e o primeiro volume foi fracionado em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Qualidade da água; Erosão hídrica; Lixiviação; Dejeto líquido de suíno; Nutrientes; Metais pesados.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832010000600008
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Armazenamento refrigerado de Physalis¹ Rev. Bras. Frutic.
Bolzan,Renata Padilha; Cuquel,Francine Lorena; Lavoranti,Osmir José.
Este trabalho teve como objetivo avaliar o armazenamento refrigerado de Physalis angulata L. e Physalis peruviana L. com e sem cálice. Os frutos foram colhidos com coloração externa da casca alaranjada e armazenados por até 90 dias, com e sem a presença de cálice, nas temperaturas de 2±1 ºC e UR 90±5% ou 10±1 ºC e UR 90±5%. Posteriormente, eles foram mantidos em condição de prateleira a 22±2 ºC e UR 70± 5 %, durante três dias, e avaliados quanto à coloração externa da casca, relação SST/ATT, perda de peso e firmeza de polpa. Melhores resultados foram obtidos armazenando ambas as espécies de Physalis a 2±1 ºC e UR 90±5% com cálice por até 90 dias e sem cálice por até 58 dias.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Physalis angulata L; Physalis peruviana L; Vida de prateleira; Pós-colheita; Cálice.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452011000500079
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