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Lira,Giselda Macena; Lopez,Ana Maria Queijeiro; Firmino,Guilherme Oliveira; Santos,Suzan Diniz; Bezerra,Ranilson de Souza. |
ABSTRACT Shrimps are sources of carotenoids, astaxanthin is the predominant, responsible for their special and desirable properties, as well as for their instability under heat treatment during the domestic preparation, industrial processing or storage under freezing. These can cause discoloration and reduce the beneficial health properties. This study aimed to evaluate the effect of heat treatment and storage under freezing (0, 45 and 90 days) on the levels of total carotenoids and stability of the antioxidant activity of ethanolic extracts of fillets and shells, raw and cooked, of the white shrimp (“Vila Franca”) Litopenaeus schmitti (Burkenroad, 1938). The antioxidant ability of the extracts was evaluated using the radicals DPPH•... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Free radicals; Functional food; Biomolecules oxidation. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542017000100094 |
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Lira,Hércules de Lucena; Silva,Maria Cristina Delgado da; Vasconcelos,Maria Raphaella dos Santos; Lira,Helio de Lucena; Lopez,Ana Maria Queijeiro. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência de uma membrana cerâmica (0,8 µm de porosidade) na filtração de soro de leite de búfala (SLB) e comparar a qualidade microbiana e nutricional do filtrado com aquela do soro proveniente do processo de pasteurização (65 ºC, 30 minutos). Foram realizadas sete repetições em que as amostras de SLB colhidas, antes e após a filtração (SF) ou pasteurização (SP), foram caracterizadas quanto ao pH, densidade (d), acidez lática (ºD), umidade (U), extrato seco total (EST), teor de gordura (TG), lactose (Lac) e proteínas (Pro), e também quanto ao número de bactérias aeróbias mesófilas. As amostras in natura de SLB apresentaram médias de pH = 6,31, acidez = 10,00, U = 89,60, EST = 10,40, d = 1,027, P = 1,19%, Lac =... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Membrana cerâmica; Leite de búfala; Soro de leite; Microfiltração. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000100006 |
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