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Propionato de cálcio no amaciamento do músculo Longissimus dorsi de bovinos de corte R. Bras. Zootec.
Pedreira,Aparecida Carla de Moura Silveira; Leme,Paulo Roberto; Pereira,Angélica Simone Cravo; Luchiari Filho,Albino.
A maciez da carne é influenciada pela atuação do sistema proteolítico das calpaínas, durante o processo de maturação pós-morte. O propionato de cálcio fornece cálcio suficiente para aumentar a concentração de cálcio plasmático e, assim, ativar essas proteases dependentes de cálcio, melhorando a maciez da carne. Os objetivos desta pesquisa foram avaliar o efeito do fornecimento via oral de propionato de cálcio nas características quali-quantitativas da carcaça de bovinos de corte. Neste estudo, 24 machos castrados (3/4 Simental+1/4 Nelore) receberam, por via oral, os tratamentos 0 ou 630 g de propionato de cálcio, 12 horas antes do abate. Após o abate, foram estudados o amaciamento e as perdas por cozimento após 1, 8 e 15 dias de maturação, a análise...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Contra-filé; Gado de corte; Maciez da carne; Propionato de cálcio.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982003000500023
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Efeitos da injeção de cloreto de cálcio pós-morte e tempo de maturação no amaciamento e nas perdas por cozimento do músculo Longissimus dorsi de animais Bos indicus e Bos taurus selecionados para ganho de peso R. Bras. Zootec.
Moura,Aparecida Carla de; Luchiari Filho,Albino; Nardon,Romeu Fernandes; Razook,Alexander George.
O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da injeção pós-morte de cloreto de cálcio (CaCl2) e o tempo de maturação no amaciamento e nas perdas por cozimento do músculo longissimus dorsi de animais Bos indicus e Bos taurus selecionados para ganho de peso. Foram usados 64 machos inteiros (16 Caracu, 16 Guzerá, 16 Nelore Controle e 16 Nelore Seleção). Vinte quatro horas após o abate, foi retirada uma amostra do músculo Longissiumus dorsi (contra-filé) entre a 6ª e 9ª vértebras lombares e dividida em nove subamostras. Em cada grupo de três subamostras escolhidas ao acaso, foi injetada, na quantia correspondente a 10% do seu peso, uma das seguintes soluções: a) água (controle), b) 200 mM de CaCl2 e c) 300 mM de CaCl2. Cada subamostra foi, então, embalada a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amaciamento da carne; Cloreto de cálcio; Bos indicus; Bos taurus; Força de cisalhamento; Injeção; Longissimus dorsi.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35981999000600028
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Days on feed and sex effects on live weight and carcass traits measured by ultrasound Scientia Agricola
Silva,Saulo da Luz e; Titto,Evaldo Antonio Lencioni; Leme,Paulo Roberto; Martello,Luciane Silva; Pereira,Angélica Simone Cravo; Titto,Rafael Martins; Nogueira Filho,José Carlos Machado; Luchiari Filho,Albino.
There is a paucity of information in the literature on body composition changes in Nellore cattle and its crosses, mainly on heifers and intact males. Ultrasound is a useful, low cost tool to easily obtain this information, with minimal animal stress. Effects of sex and days on feed on live weight (LW) and ultrasound Longissimus muscle area (ULMA) and subcutaneous fat thickness (UFAT) measurements were evaluated in F1 Piedmont <FONT FACE=Symbol>´</FONT> Nelore, 27 heifers (HF) and 27 intact males (IM). HF and IM had an initial LW of 256 ± 5.6 and 265 ± 5.6 kg, respectively, and were fed a diet containing 77% TDN for 131 days. LW, ULMA, and UFAT were evaluated at 28-d intervals. Interactions between sex and days on feed were found for all traits...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Backfat thickness; Beef; In vivo evaluation; Ribeye area.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000500002
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Hanging the beef carcass by the forequarter to improve tenderness of the Longissimus dorsi and Biceps femoris muscles Scientia Agricola
Luchiari Filho,Albino; Macedo,Renato Prates; Pereira,Angélica Simone Cravo; Silva,Saulo da Luz e; Leme,Paulo Roberto; Feitosa,Guilherme.
Hanging beef carcasses in different configurations in the cooler affect some carcass muscle tenderness. Forty Nellore steer carcasses (ten per day) were chosen at random in a federally inspected slaughter plant and hanged alternate left and right sides either in the traditional way by the hindquarter (HQ) or by the forequarter (FQ) also called "tenderbife". Carcasses were selected from steers up to 30 months old and had an average hot carcass weight of 244.1 kg. These carcasses were chilled for 48 hours, when samples from the Longissimus dorsi (LD) at the 12th rib and the Biceps femoris (BF) at the P8 site were removed, kept under refrigeration (0-2ºC) for five days and frozen for future analysis. The temperature of the LD after 24 hours taken at the 12th...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beef cattle; Carcass suspension; Meat quality; Tenderness.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000500013
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Quality characteristics of Longissimus dorsi muscle from Bos indicus animals treated with vitamin D3 Scientia Agricola
Pedreira,Aparecida Carla de Moura Silveira; Luchiari Filho,Albino; Leite,Vanderley Benedito de Oliveira; Carvalho,Marina Hojaij.
Among several techniques to improve beef tenderness, vitamin D3, important for calcium mobilization, has recently been developed as an alternative. It acts on the intracellular calcium-dependent proteases (mu- and m-calpain). Ten days prior to slaughter, 36 Nelore steers were fed 0, 3, 6 and 9 million IU of supplemental vitamin D3 (D3) per animal per day (an-1 d-1). Animals were slaughtered and tenderness (shear force), cooking losses (1, 8 and 15 days of aging), sensory evaluation, and minerals in blood plasma and muscle (Longissimus dorsi) were measured. There were no differences (P > 0.05) among treatments for blood plasma and muscle mineral concentration, evaporation losses, and sensory juiciness. For drip and total loss, the smallest losses were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nelore cattle; Meat tenderness; Carcass characteristics.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162003000400005
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