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Mineral content, phenolic compounds and bioactive amines of cheese bread enriched with cowpea Ciênc. Tecnol. Aliment.
CAVALCANTE,Rodrigo Barbosa Monteiro; MORGANO,Marcelo Antônio; GLÓRIA,Maria Beatriz Abreu; ROCHA,Maurisrael de Moura; ARAÚJO,Marcos Antônio da Mota; MOREIRA-ARAÚJO,Regilda Saraiva dos Reis.
ABSTRACT Cheese bread presents great acceptance and market expansion. Due to the lack of standardization in its manufacturing, various ingredients can be added. It was aimed to determine the content of minerals, bioactive compounds and antioxidant activity in cheese bread enriched with biofortified cowpea. Two formulations were prepared, standard cheese bread (without cowpea) and enriched cheese bread. The minerals were analyzed using the plasma emission spectrometry technique with inductive coupling, phenolic compounds and antioxidant activity were determined by spectrophotometry and the amines by High Performance Liquid Chromatography. All analyzes were performed in triplicate and for the comparison of the means between two variables, Student's t-test...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vigna unguiculata; Bakery product; Micronutrients; Phenolic compounds; Bioactive amines.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000400843
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Determinação dos teores de minerais em sucos de frutas por espectrometria de emissão óptica em plasma indutivamente acoplado (ICP-OES) Ciênc. Tecnol. Aliment.
MORGANO,Marcelo Antônio; QUEIROZ,Sônia Cláudia do Nascimento; FERREIRA,Márcia Miguel Castro.
Dois métodos de preparação de amostra para determinação de minerais em suco de uva foram comparados: extração com ácido clorídrico a frio com agitação e digestão em sistema fechado, sob pressão, empregando-se energia de microondas. As concentrações dos minerais foram obtidas empregando-se a técnica de Espectrometria de Emissão Óptica em Plasma Indutivamente Acoplado (ICP-OES). Os teores dos minerais Ca, P, Na, K, Mg, Zn, Fe, Mn e Cu não diferiram significativamente ao nível de 5% (Teste F) para as duas metodologias empregadas. A precisão e exatidão dos métodos foi avaliada usando o suco de uva. A metodologia de extração com ácido clorídrico foi empregada para a determinação dos teores de minerais em sucos processados de abacaxi, acerola, caju, goiaba,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Suco de fruta; Mineral; Análise multivariada; ICP-OES.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611999000300009
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