|
|
|
|
|
Pereira,Gerlândia da Silva; Machado,Francisca Ligia de Castro; Costa,José Maria Correia da. |
The effects of carnauba-based wax on the quality of 'Delta Valencia' orange produced in Ceará state, Brazil, were studied. The fruits were coated with carnauba-based wax and refrigerated (7 ± 2 ºC and 85 ± 2% R.H.) for 28 days. The quality attribute parameters assessed were weight loss, peel color (brightness, hue angle, and chromaticity), peel moisture, pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, ascorbic acid, total soluble sugars, reducing sugars, yellow flavonoids, and polyphenols. The results showed that 'Delta Valencia' oranges grown in the dry climate of Ceará state has excellent quality. The coated fruits lost mass at a lower rate than the the control fruits. No significant loss of soluble solids, titratable acidity, pH, and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Citrus sinensis; Postharvest quality; Coating. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000200010 |
| |
|
|
Machado,Francisca Ligia de Castro; Costa,José Maria Correia; Batista,Emanuele Nogueira. |
This study aimed at evaluating compositional changes in the quality of 'Ortanique' tangor after coating with the carnauba-based waxes Aruá Tropical® or Star Light®. The storage conditions studied simulated those of local marketing (22 ± 2 °C, 60 ± 5% RH). Non-destructive analysis, mass loss, peel color, and sensory evaluation, were performed upon coating and every three days up to the fifteenth day of storage. Destructive analysis, peel moisture content, chlorophyll of the peel, pulp color, juice content, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), pH, and soluble solids to titratable acidity ratio, were performed upon coating and every four days up to the sixteenth day of storage. The assay was conducted using an entirely randomized design, with three... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Citrus sinensis (L.) Osbeck x Citrus reticulata Blanco; Moisture loss; Visual quality; Internal quality. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000200009 |
| |
|
|
Machado,Francisca Ligia de Castro; Alves,Ricardo Elesbão; Figueiredo,Raimundo Wilane. |
The objective of this work was to determine the effects of postharvest application of 1-methylcyclopropene (1-MCP) and two calcium salts, applied individually or combined, on firmness and visual quality of fresh-cut muskmelon stored in air, for 18 days. Two sets of fruits, one of them exposed to 1-MCP at 300 nL L-1, were cut into cubes, dipped in deionized water, or in 1% Ca solutions as CaCl2, or in calcium amino acid chelate (Ca-chelate), placed in clamshell containers, and stored in air at 5±1ºC and 90±5% RH, for 18 days. The assay was conducted using an entirely randomized design, with three replications, in a split plot array. Evaluation of visual appearance, color, flesh firmness, total soluble solids, titratable acidity, and pH was performed right... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cucumis melo; Shelf life; Firmness; Quality; Storage. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2008000500003 |
| |
|
|
Pereira,Gerlândia da Silva; Machado,Francisca Ligia de Castro; Costa,José Maria Correia da. |
O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de cera à base de carnaúba na qualidade e conservação da laranja cv. 'Valência Delta', produzida em área de clima semiárido durante o armazenamento ambiente (24 ºC ± 2 e 40% ± 5 U.R.). A influência da utilização do recobrimento nas propriedades físicas (perda de massa, umidade da casca e coloração do flavedo) e físico-químicas (sólidos solúveis, acidez titulável, pH, relação sólidos solúveis/acidez titulável, ácido ascórbico, flavonóides amarelos e polifenóis totais) foi avaliada a cada quatro dias, por um período de 28 dias. Observou-se perda de massa crescente durante o armazenamento; no entanto, os frutos recobertos perderam massa a taxas bem menores que os frutos controle. Em concordância, a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Laranja; Cera de carnaúba; Pós-colheita. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902014000300012 |
| |
|
|
Machado,Francisca Ligia de Castro; Oliveira,Valéria Santos de; Costa,José Maria Correia da. |
O estado do Ceará, nordeste do Brasil, vem ganhando atenção como o mais emergente Estado produtor de frutos no país. Citros, incluindo pomelos, tradicionalmente cultivados no sul, vem sendo plantados no Estado. No entanto, ainda não existem informações sobre qualidade de pomelos cultivados localmente. Este estudo objetivou examinar a qualidade pós-colheita de pomelos 'Star Ruby' e 'Ruby Red' quanto ao tamanho e forma, coloração da polpa, espessura da casca, rendimento do suco, sólidos solúveis (SS), acidez titulável (AT), pH, relação SS/AT e níveis de ácido ascórbico na colheita e após 15 dias de armazenamento. Um segundo lote de frutos foi examinado quanto a perda de massa e coloração externa. Os resultados sugerem que os pomelos apresentam bom tamanho e... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pomelos; Porta-enxerto; Qualidade externa e interna; Vida útil pós-colheita. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902011000400019 |
| |
|
|
|