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Conjugated linoleic acid supplementation: lipid content and hepatic histology in healthy Wistar rats Ciênc. Tecnol. Aliment.
Santos-Zago,Lilia Ferreira; Botelho,Adriana Prais; Oliveira,Admar Costa de; Maróstica Junior,Mário Roberto.
This work aimed to evaluate the effects of the consumption of two commercial conjugated linoleic acid (CLA) mixtures on lipid content and liver histology of healthy rats. The investigation was carried out using thirty rats divided into three groups: C (control), AE (AdvantEdge®CLA), and CO (CLA One®). The concentration of CLA was 2% of feed consumption, and the animals were supplemented daily for 42 days. The total lipid content of the liver was determined, and the histology of the organ was examined by Transmission Electronic Microscopy. The results of total liver lipid contents did not exhibit significant differences between the groups. With regard to hepatic histology, it was observed that although fat globules were visibly present in higher numbers and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Trans fatty acid; Liver integrity; Oxidative stress; Non-alcoholic steatohepatitis.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000100020
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Comparison of volatile and polyphenolic compounds in Brazilian green propolis and its botanical origin Baccharis dracunculifolia Ciênc. Tecnol. Aliment.
Maróstica Junior,Mário Roberto; Daugsch,Andreas; Moraes,Cleber Silveira; Queiroga,Carmen Lucia; Pastore,Gláucia Maria; Parki,Yong Kun.
Ethanolic extracts and essential oils from Green Propolis from southeastern Brazil and leaf buds from its botanical origin Baccharis dracunculifolia were analyzed by Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC), Reversed Phase High Performance Thin Layer Chromatography (RP-HPTLC) and Gas Chromatography - Mass Spectrometry (GC-MS). The essential oils were obtained by hydro-distillation. Both ethanolic extracts and essential oils showed similar chromatographic profiles. Thirteen flavonoids were identified by RP-HPLC and RP-HPTLC analyses in both samples. Twenty-three volatile compounds were identified by GC-MS analyses. Seventeen were present in both essential oils. The major flavonoid compound in both extracts was artepillin C. The major...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Essential oil composition; Baccharis dracunculifolia; Propolis; "Alecrim do campo"; Flavonoids.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100026
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Capacidade antioxidante e composição química da casca de maracujá (Passiflora edulis) Ciência Rural
Cazarin,Cinthia Baú Betim; Silva,Juliana Kelly da; Colomeu,Talita Cristina; Zollner,Ricardo de Lima; Maróstica Junior,Mário Roberto.
O objetivo do estudo foi avaliar a composição centesimal da farinha obtida da casca do maracujá e sua atividade antioxidante in vitro, buscando viabilizar suas potencialidades para incorporação em produtos alimentares. Os frutos foram higienizados, as cascas foram separadas da polpa, secas em estufa com circulação de ar e moídas para obtenção de uma farinha. Foi determinada a composição centesimal e os polifenóis presentes na casca foram extraídos por três metodologias, tendo sido quantificados o teor de fenóis totais e a atividade antioxidante por três métodos distintos (sequestro do radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazil - DPPH, capacidade antioxidante de redução do ferro - FRAP e capacidade de absorção do radical oxigênio - ORAC). Os resultados mostram...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Passiflora edulis; Casca do maracujá; Fibra dietética; Compostos fenólicos; Atividade antioxidante.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000901699
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