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Heavy metals in vegetables and potential risk for human health Scientia Agricola
Guerra,Fernando; Trevizam,Anderson Ricardo; Muraoka,Takashi; Marcante,Nericlenes Chaves; Canniatti-Brazaca,Solange Guidolin.
Ingestion of vegetables containing heavy metals is one of the main ways in which these elements enter the human body. Once entered, heavy metals are deposited in bone and fat tissues, overlapping noble minerals. Slowly released into the body, heavy metals can cause an array of diseases. This study aimed to investigate the concentrations of cadmium, nickel, lead, cobalt and chromium in the most frequently consumed foodstuff in the São Paulo State, Brazil and to compare the heavy metal contents with the permissible limits established by the Brazilian legislation. A value of intake of heavy metals in human diets was also calculated to estimate the risk to human health. Vegetable samples were collected at the São Paulo General Warehousing and Centers Company,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Contamination; Food chain; Potentially toxic element; Daily intake; Consumption habit.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162012000100008
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Determinação da matéria seca e teores de macronutrientes em folhas de frutíferas usando diferentes métodos de secagem Ciência Rural
Marcante,Nericlenes Chaves; Prado,Renato de Mello; Camacho,Marcos Antonio; Rosset,Jean Sérgio; Ecco,Martios; Savan,Paulo Alberto Legori.
O objetivo desse estudo foi avaliar diferentes métodos de secagem de folhas para três diferentes frutíferas (maracujá, pêssego e abacate), com relação à determinação da matéria seca e os teores foliares de macronutrientes. Foram coletadas amostras de folhas recém expandida de três culturas, do pomar da fazenda de ensino e pesquisa da FCAV-UNESP, câmpus de Jaboticabal, no mês de janeiro de 2010, coletando-se para cada cultura 12 amostras com 25 folhas cada. Os tratamentos constituíram-se por dois métodos de secagem, estufa de circulação de ar forçada regulada a uma temperatura de 70°C e o forno microondas (FMO). Avaliou-se a massa da matéria seca e os teores foliares de macronutrientes. Os resultados sugerem que os dois métodos de secagem testados se...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Passiflora edulis sims; Prunus pérsica; Persea lauraceae; Nutrientes; Forno microondas.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010001100025
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