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Martini,Cristina; Margarido,Luiz Antonio Correia; Ceccato-Antonini,Sandra Regina. |
The artisanal production of cachaça, a beverage obtained by the fermentation of sugar cane juice after distillation, especially by small-sized producers, has traditionally used natural ferment ("fermento caipira") which consists of sugar cane juice with crushed corn, powdered rice, or citrus fruits. In despite of the difficulties in quality control due to the high level of contaminants and longer periods of preparation, the sensorial quality of the beverage may be attributed to the physiological activities of wild yeasts and even bacteria present during fermentation when this ferment is used. In this context, the aim here was to evaluate the microbiological (yeasts) and physicochemical characteristics of sugar cane juice extracted from different parts of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Sugar cane juice; Yeasts; Fermentation; Organic management. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000300037 |
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Stolf,Rubismar; Murakami,Jorge Hiroshi; Brugnaro,Caetano; Silva,Luiz Gabriel; Silva,Luiz Carlos Ferreira da; Margarido,Luiz Antonio Correia. |
Há dois principais tipos de penetrômetro, o estático e o dinâmico. No primeiro, uma haste com uma ponta cônica é introduzida contínua e lentamente (quase estático), registrando-se concomitantemente a força de reação que é igual à resistência do solo. No segundo, utiliza-se a mesma haste. Contudo, esta é introduzida por meio da promoção de uma massa de impacto em queda livre. Dessa forma, a teoria pode ser tratada pela dinâmica newtoniana para obtenção da resistência. O objetivo do programa é proporcionar uma ferramenta rápida, facilitadora da computação de dados de resistência do solo, para esse último penetrômetro, resultando tabelas e gráficos já no formato científico. Desenvolvido em linguagem de programação Visual Basic Aplication (VBA), escolheu-se o... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Perfil de resistência mecânica do solo; Transformação de dados; Confecção automática de tabelas e gráficos; Uniformização da profundidade. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832014000300009 |
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