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Huller, Lenon Augusto Simon; Haselein, Clóvis Roberto; Silveira, Amanda Grassmann da; Menezes, Walmir Marques de; Talgatti, Maiara; Souza, Joel Telles de; Santini, Elio José. |
The genera Eucalyptus is widely used by Brazilian industries. Nonetheless some concerns still persist regarding some of its technological properties. Aiming the improvement of the wood properties the heat treatment is being largely employed in Brazil. The objective of this research was to study the effect of heat treatment on physical and mechanical properties of Eucalyptus cloeziana. We sampled 5 trees with 21 years from which we used the first two logs with length of 3 m each. Heat treatment of 160 and 210 °C were applied for 1 h. The evaluate physical properties were equilibrium moisture content, mass reduction, loss of density, total swelling coefficient (linear and volumetric) and coefficient of anisotropy. The determination of the mechanical strength... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Dimensional stability; Thermal treatment; Wood quality Recursos Florestais Estabilidade dimensional; Termorretificação; Qualidade da madeira. |
Ano: 2017 |
URL: http://pfb.cnpf.embrapa.br/pfb/index.php/pfb/article/view/1288 |
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Santos, Ana Paula Camargo dos; Chiossi, Carla Cristina; Souza, Joel Telles de; Talgatti, Maiara; Silveira, Amanda Grassmann da; Menezes, Walmir Marques de; Coldebella, Rodrigo. |
Estudos que visam a determinação da durabilidade da madeira auxiliam na definição de parâmetros para prever a vida útil dos produtos à base desse material, permitindo desta forma realizar indicações de uso da madeira de maneira confiável. Diante do exposto, objetivou-se com o presente trabalho avaliar a durabilidade natural de cinco espécies florestais, sendo três nativas (Tetrorchidium rubrivenium, Maclura tinctoria e Parapiptadenia rigida) e duas exóticas (Hovenia dulcis e Tectona grandis). As amostras de madeira foram instaladas a campo de apodrecimento pelo delineamento inteiramente casualizado, onde permaneceram expostas pelo período de 240 dias, sendo que a cada 60 dias parte das amostras foram coletadas, afim de abservar a influência do tempo na... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
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Ano: 2019 |
URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/21011 |
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