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Production and partial characterization of lipase from Penicillium verrucosum obtained by submerged fermentation of conventional and industrial media Ciênc. Tecnol. Aliment.
Pinheiro,Thaís da Luz Fontoura; Menoncin,Silvana; Domingues,Natália Molossi; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen; Di Luccio,Marco; Freire,Denise Maria Guimarães.
The growing interest in lipase production is related to the potential biotechnological applications that these enzymes present. Current studies on lipase production by submerged fermentation involve the use of agro-industrial residues aiming at increasing economic attractiveness. Based on these aspects, the objective of this work was to investigate lipase production by Penicillium verrucosum in submerged fermentation using a conventional medium based on peptone, yeast extract, NaCl and olive oil, and an industrial medium based on corn steep liquor, Prodex Lac (yeast hydrolysate), NaCl and olive oil, as well as to characterize the crude enzymatic extracts obtained. Kinetics of lipase production was evaluated and the highest enzymatic activities, of 3.15 and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Submerged fermentation; Partial characterization.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200028
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Imobilização de lipases produzidas por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em suportes hidrofóbicos Ciênc. Tecnol. Aliment.
Menoncin,Silvana; Domingues,Natalia Molossi; Freire,Denise Maria Guimarães; Oliveira,José Vladimir; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Oliveira,Débora de.
O principal interesse em imobilizar uma enzima é obter um biocatalisador com atividade e estabilidade que não sejam afetadas durante o processo, em comparação à sua forma livre. Aliado ao potencial biotecnológico que as lipases apresentam, a aplicação destas em nível industrial requer a investigação de técnicas viáveis para reutilização e aumento da estabilidade, conferindo relevância aos processos de imobilização. Neste trabalho investigou-se a imobilização da lipase produzida por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em dois suportes hidrofóbicos; Accurel EP 1000 e Carvão Ativo. Para a imobilização das lipases foi adicionado 1 g de suporte a 50 mL de uma solução enzimática, estes permaneceram em contato por 2 horas em banho de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Imobilização.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200033
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