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Profile of milk fatty acids from moxotó goats fed with different levels of manicoba (Manihot Glaziovii Muel Arg.) silage BABT
Mesquita,Ítala Viviane Ubaldo; Costa,Roberto Germano; Queiroga,Rita de Cássia Ramos do Egypto; Medeiros,Ariosvaldo Nunes de; Schuler,Alexandre Ricardo Pereira.
The objective of this work was to evaluate the effects of the manicoba silage use (Manihot glaziovii Muel Arg.) in different roughage:concentrate ratios (30:70; 40:60; 50:50 and 60:40 %) on the fatty acids profile of the milk from Moxotó goats. Eight multiparous goats with approximately 60 post-birth days and weigh 44 kg on average were used in a Double Latin Square with four treatments, four periods and four animals. Each period lasted 15 days with 10 days of adaptation to experimental diets and 5 days of milk collection. The results of the fatty acids analyses were submitted to the analysis of variance (ANOVA) and regression. An increasing linear effect for the miristic acid (C14:0) and decreasing for the linoleic acid (C18:3) was observed in function of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nourishment; Lipids; Milk quality; Native breed.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000600011
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Características químicas e sensoriais do leite de cabras Moxotó alimentadas com silagem de maniçoba R. Bras. Zootec.
Costa,Roberto Germano; Mesquita,Ítala Viviane Ubaldo; Queiroga,Rita de Cássia Ramos do Egypto; Medeiros,Ariosvaldo Nunes de; Carvalho,Francisco Fernando Ramos de; Beltrão Filho,Edvaldo Mesquita.
Avaliaram-se os efeitos da utilização de silagem de maniçoba (Manihot glaziovii Muell. Arg.) nas relações volumoso:concentrado 30:70; 40:60; 50:50 e 60:40% sobre a composição do leite, o perfil de ácidos graxos e as características sensoriais do leite de cabras Moxotó. Utilizaram-se oito cabras multíparas com aproximadamente 60 dias pós-parto, pesando em média 44 kg, em um delineamento quadrado latino duplo 4 × 4, com quatro tratamentos, quatro períodos e quatro animais. Cada período teve duração de 15 dias: dez de adaptação dos animais às dietas e cinco de coleta do leite. Não foi observado efeito das dietas na composição química do leite, que apresentou valores médios de proteína (3,79%), gordura (3,97 %), lactose (4,66 %), extrato seco total (13,12%),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ácidos graxos; Análise sensorial; Composição do leite de cabra; Manihot glaziovii; Volumoso/concentrado.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008000400016
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