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Bactérias promotoras de crescimento e adubação nitrogenada no crescimento inicial de cana-de-açúcar proveniente de mudas pré-brotadas PAB
Gírio,Lucas Augusto da Silva; Dias,Fábio Luis Ferreira; Reis,Veronica Massena; Urquiaga,Segundo; Schultz,Nivaldo; Bolonhezi,Denizart; Mutton,Miguel Angelo.
O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da inoculação de bactérias promotoras de crescimento sobre a formação de mudas pré-brotadas de cana-de-açúcar, oriundas de gemas individualizadas, e quantificar o crescimento inicial dessas mudas, em associação à aplicação de nitrogênio, em solo de baixa fertilidade. Foram conduzidos dois experimentos: um em casa de vegetação, com duração de 50 dias, e o outro, em vasos no campo, com duração de 180 dias. Em ambos os experimentos, utilizou-se o delineamento de blocos ao acaso, em arranjo fatorial 2x3, no primeiro experimento - com ou sem inoculante, e com três quantidades de reserva nas gemas -, e 2x2x4, no segundo - com ou sem inoculante, com ou sem nitrogênio, avaliados em quatro épocas: aos 45, 90, 135 e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Saccharum; Bactérias diazotróficas; Biofertilizante; Fitormônios; Fixação biológica de nitrogênio..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2015000100033
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Tratamento físico-químico do caldo de cana produz cachaça de qualidade Rev. Ciênc. Agron.
Ribeiro,Mara Lucia Dias; Ferreira,Osania Emerenciano; Teixeira,Vitor; Mutton,Miguel Angelo; Mutton,Márcia Justino Rossini.
RESUMO A cachaça é a aguardente produzida a partir da destilação do fermentado de caldo de cana. Atualmente destaca-se por ser a segunda bebida alcoólica mais consumida no Brasil e a terceira destilada no mundo. Diversos fatores afetam negativamente a cadeia produtiva, entre eles o tratamento do caldo e a levedura utilizada. Neste sentido, o objetivo do trabalho foi avaliar a influência do tipo de fermento e o tratamento do caldo sobre a qualidade do destilado. O experimento foi realizado na safra 2014/2015, utilizando-se a variedade SP83-2847. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com parcelas subdivididas, com 9 repetições. As parcelas foram constituídas pelo modo de tratamento do caldo (caldo clarificado e não clarificado) e as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caleagem simples; Bebida destilada; Cana-de-açúcar; Fermento nativo; CA-11.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902017000300458
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Damages of spittlebug on sugarcane quality and fermentation process Scientia Agricola
Garcia,Débora Branquinho; Ravaneli,Gisele Cristina; Madaleno,Leonardo Lucas; Mutton,Miguel Angelo; Mutton,Márcia Justino Rossini.
The quality of the raw material defines the industrial potential production. The harvest of raw sugarcane promoted a favorable environment for the increase of Mahanarva fimbriolata (Stål, 1854) pest that affects the plant development. This research was undertaken to evaluate the effects of M. fimbriolata on sugarcane quality and fermentation process. For the technological analysis, four damage levels and two evaluation periods were evaluated, while four fermentation cycles and two evaluation periods were tested for microbiological analysis, with three replications. The determined parameters were Brix (soluble solids), Pol (apparent sucrose), Purity, reducing sugars (RS), total reducing sugars (TRS), Total Acidity, pH and Total Phenolic Compounds in juice....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mahanarva fimbriolata infestation; Saccharum spp.; Ethanolic fermentation.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162010000500009
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Infestation of froghopper nymphs changes the amounts of total phenolics in sugarcane Scientia Agricola
Silva,Rafael José Navas da; Guimarães,Eduardo Rossini; Garcia,José Francisco; Botelho,Paulo Sérgio Machado; Ferro,Maria Inês Tiraboschi; Mutton,Miguel Angelo; Mutton,Márcia Justino Rossini.
The increased rate of sugarcane harvest without previous burn has provided a very favorable environment to the froghopper Mahanarva fimbriolata (Stal, 1854), with high moisture and low temperature variation. Few works have studied the response of sugarcane to this pest, so little is known about resistant cultivars. Plant phenolics are widely studied compounds because of their known antiherbivore effect. This research aims to determine if the attack of M. fimbriolata nymphs stimulates the accumulation of total phenolics in sugarcane. The experiment was carried out in greenhouse and arranged in completely randomized design, in a 3 X 2 X 4 factorial with three replications. Second instar nymphs of M. fimbriolata were infested at the following rates: control,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Saccharum spp; Phenolic compounds; Secondary metabolism; Plant-insect interaction.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000600005
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Spittlebug infestation in sugarcane affects ethanolic fermentation Scientia Agricola
Ravaneli,Gisele Cristina; Madaleno,Leonardo Lucas; Presotti,Leandro Eduardo; Mutton,Miguel Angelo; Mutton,Márcia Justino Rossini.
The spittlebug (Mahanarva fimbriolata) has become a key pest of the sugarcane crop in Brazil with the increase of green-cane harvesting, causing stalk yield and cane quality losses. This research was undertaken to evaluate the effects of the spittlebug (Mahanarva fimbriolata) on cane quality and juice fermentation. The experiment was arranged in a completely randomized 5 × 2 factorial design, with five spittlebug infestation levels (0-0.5; 0.6-2.5; 2.6-5; 5.1-8; 8.1-12.5 nymphs m-1), controlled or not with thiamethoxam (0.2 kg of active ingredient ha-1). To conduct fermentation, Saccharomyces cerevisiae (fresh and pressed baker's yeast) was inoculated to musts at a concentration of 30 g L-1. Microbiological analyses were performed at the beginning, middle...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Saccharum spp.; Mahanarva fimbriolata; Fermentation process; Ethanol production.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162006000600004
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Free proline accumulation in sugarcane under water restriction and spittlebug infestation Scientia Agricola
Guimarães,Eduardo Rossini; Mutton,Miguel Angelo; Mutton,Márcia Justino Rossini; Ferro,Maria Inês Tiraboschi; Ravaneli,Gisele Cristina; Silva,Jorge Alberto da.
Mahanarva fimbriolata (Stål) (Hemiptera: Cercopidae) has become a key pest in the sugarcane (Saccharum officinarum) fields of center-south Brazil. Although some control technologies have shown to be efficient, the damage promoted by this spittlebug species and its interaction with sugarcane are poorly characterized. At high infestation levels the symptoms are similar to those of severe water restriction. This work was conducted to determine whether the stress promoted by spittlebug infestation can be measured in terms of free proline accumulation. The water restriction tolerance of two sugarcane genotypes was also compared. Two experiments were set up in a greenhouse and arranged in a completely randomized design in a 2 x 2 x 4 factorial, with two...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mahanarva fimbriolata; Saccharum spp.; Proline accumulation; Water deficit.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162008000600009
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Produção de bioetanol a partir da fermentaçãode caldo de sorgo sacarino e cana-de-açúcar Ciência Rural
Masson,Igor dos Santos; Costa,Gustavo Henrique Gravatim; Roviero,Juliana Pelegrini; Freita,Lidyane Aline de; Mutton,Miguel Angelo; Mutton,Márcia Justino Rossini.
Os biocombustíveis apresentam-se com grande importância para suprir a demanda global de energia. São produzidos a partir de biomassa vegetal, emitem menor quantidade de dióxido de carbono e de partículas poluentes ao ambiente quando utilizados e possuem grande vantagem por serem combustíveis renováveis. Entre as matérias-primas com potencial para produção de etanol, cita-se o sorgo sacarino. Objetivou-se comparar o processamento industrial do genótipo de sorgo sacarino CVSW80007 e da cultivar de cana-de-açúcar 'RB966928' para produção de bioetanol em início de safra. As análises realizadas foram: brix; pH, ART, AR, acidez total, ARRT, glicerol, teor alcoolico, viabilidade celular, viabilidade de brotos e brotamentos. Quanto às características...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Matéria-prima; Sorghum bicolor (L.) Moench; Saccharum spp; Leveduras; Biomassa vegetal.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000901695
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