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Listeria monocytogenes: monitoramento desse perigo biológico na cadeia produtiva de frangos do sul do Rio Grande do Sul Ciênc. Tecnol. Aliment.
Nalério,Élen Silveira; Araújo,Márcia Ribeiro de; Mendonça,Karla Sequeira; Bassani,Milena Tomasi; Silva,Wladimir Padilha da.
Listeria monocytogenes é uma bactéria patogênica que se tornou um grande desafio para as indústrias de alimentos, entre elas a de frangos, assim como para os órgãos de vigilância sanitária. Apesar da produção de frangos estar em expansão na região sul do Rio Grande do Sul, não há relatos sobre esse patógeno, dessa forma, objetivou-se avaliar a prevalência de L. monocytogenes e de seus sorotipos nos diversos segmentos dessa cadeia produtiva. Nos aviários isolou-se L. monocytogenes em 2,9% (1/35) das amostras de swabs cloacais, não se isolando o microrganismo em amostras provenientes das camas de aviários. No abatedouro, 11,7% (15/128) das amostras apresentaram contaminação por L. monocytogenes e nos frangos resfriados procedentes do comércio, a prevalência...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Listeria spp.; Estabelecimentos avícolas; Abatedouro; Frangos resfriados.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300026
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Genotypic profile of Listeria monocytogenes isolated in refrigerated chickens in southern Rio Grande do Sul, Brazil Ciência Rural
Mendonça,Karla Sequeira; Michael,Geovana Brenner; Nalério,Élen Silveira; Mendonça,Marcelo; Cardoso,Marisa Ribeiro Itapema; Silva,Wladimir Padilha da.
ABSTRACT: Listeria monocytogenes is of notable concern to the food industry, due to its ubiquitous nature and ability to grow in adverse conditions. This study aimed to determine the genotypic profile of L. monocytogenes strains isolated from refrigerated chickens marketed in the southern part of Rio Grande do Sul, Brazil. The strains of L. monocytogenes isolated were characterized by serotyping and Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE). Three different serotypes (1/2a, 1/2b and 4e) were evaluated by PFGE, and the macrorestriction patterns utilizing enzymes AscI and ApaI, revealed five different pulsotypes. The presence of such varied genotypic profiles demonstrates the prevalence of L. monocytogenes contamination of chicken processing environments,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Contamination; Pathogen; Prevalence; Serotyping.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000100132
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Carcass characteristics and meat quality of Aberdeen Angus steers finished on different pastures R. Bras. Zootec.
Devincenzi,Thais; Nabinger,Carlos; Cardoso,Fernando Flores; Nalério,Élen Silveira; Carassai,Igor Justin; Fedrigo,Jean Kássio; Tarouco,Jaime Urdapilleta; Cardoso,Leandro Lunardini.
The present study was conducted to assess carcass features, physicochemical and sensory parameters of meat from steers finished on three types of pastures: natural pasture; natural pasture improved, fertilized and oversown with winter species; and annual summer grassland. The experiment was conducted from December 14, 2009 to November 30, 2010, with treatments distributed in a completely randomized design with a different number of replicates. Animals were used as experimental units. Experimental animals were Aberdeen Angus steers with twenty months of initial age and 354±27.4 kg of live weight, on average. The highest average daily gains were obtained for the annual summer grassland. There was no effect of treatments on carcass conformation. The highest...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Average daily gain; Fertilized natural pasture; Sensory panel; Sorghum pasture; Tenderness.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000400030
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